Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Un roman din doi se considera cetatean UE

Marti, 26 Februarie 2013, ora 16:12
1675 citiri
Un roman din doi se considera cetatean UE
Foto: Arhiva

Aproximativ 50% dintre romani se considera cetateni ai Uniunii Europene, potrivit unui Eurobarometru prezentat marti.

51% dintre respondenti confirma si subscriu calitatii de cetatean al Uniunii Europene, fata de media europeana de 63%. Cel mai inalt nivel de identificare cu aceasta calitate de cetatean european se regaseste in randul cetatenilor din Luxemburg (87%) si Finlanda (78%). State membre cu procente de peste 70% sunt Estonia si Spania (73%), Germania, Danemarca si Polonia (74%), precum si Malta (76%). Cel mai putin europeni se simt britanicii - 48%, bulgarii - 47% si grecii 46%.

35% dintre romani sustin ca isi cunosc drepturile de cetatean european, iar 67% si-au exprimat interesul pentru obtinerea unor informatii suplimentare despre cetatenia europeana. Cifrele care masoara intentia romanilor sunt cu cinci puncte procentuale mai ridicate decat media statelor membre.

Romanii sunt interesati sa cunoasca mai multe detalii in principal despre dreptul de a putea munci intr-un alt stat membru (cel mai ridicat procent - 51% -, ei transferand cel mai probabil nemultumirea unei insuficiente coordonari de politici sociale in propria tara in sfera dorintei de a emigra), urmat de cel privind posibilitatea de a-si duce traiul intr-un alt stat membru (45%), un aspect puternic corelat cu posibilitatea de a migra catre o piata de munca externa fiind si serviciile de asistenta medicala (34%).

Procente similare pentru munca intr-un alt stat membru sunt intalnite si in cazul vecinilor: Bulgaria (60%) si Ungaria (56%). Se poate vorbi astfel despre un trend geografic si istorico-social (tari aflate sub regimul comunist pana la sfarsitul anilor 90, recunoscute pentru un exod masiv al fortei de munca catre tarile vestice), se arata in concluziile studiului prezentat la Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti.

Pentru Romania, datele au fost culese intre 2 noiembrie 2012 si 18 noiembrie 2012 pe baza unui esantion reprezentativ la nivel national de 1.014 persoane de 15 ani si peste. Marja de eroare a esantionului este de +/- 3,08% pentru un nivel de incredere de 95%.

Sondajul EB78 a fost realizat sub coordonarea TNS Opinion&Social, la cererea Comisiei Europene.

Datele au fost culese in cele 27 de state membre ale UE, cele trei tari candidate-Croatia, Turcia si Fosta Republica Iugoslava Macedonia-, plus Comunitatea Cipriota Turca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#romani cetateni UE studiu, #cercetare romani UE , #Uniunea Europeana