Ungaria a preluat presedintia semestriala a UE

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 08:01
1255 citiri
Ungaria a preluat presedintia semestriala a UE
Foto: agentia.org

Ceremonia de preluare a presedintiei semestriale a Uniunii Europene (UE), desfasurata intre Belgia si Ungaria, a avut loc joi, la Budapesta, in cladirea Parlamentului.

"Ungaria si-a dovedit deja de mai multe ori in cursul istoriei puternica sa devotiune fata de libertate si de aceea Belgia ii preda stafeta cu speranta ca desi presedintia belgiana si-a prezentat rezultatele, presedintia ungara va avea inca multe de facut", a declarat premierul belgian Yves Leterme, sub lumina proiectoarelor rosu, verde si alb pentru tricolorul ungar si bleu pentru UE, relateaza AFP.

Yves Leterme si-a exprimat satisfactia fata de programul presedintiei ungare. "Prin crestere economica si creare de locuri de munca este posibila construirea unei Europe puternice", a declarat el, facand aluzie la sloganul presedintiei ungare. "Energia va figura in agenda summit-ului din februarie" pentru ca este o "problema-cheie", a subliniat el, adaugand ca UE are nevoie de "inovare si de ingeniozitate".

Referindu-se la probleme economice, el a aratat ca "desi Ungaria nu face parte din zona euro, stabilitatea monedei unice este importanta pentru toate statele membre si atacurile impotriva euro nu s-au terminat inca".

La randul sau, seful guvernului ungar, Viktor Orban, a felicitat presedintia belgiana pentru munca depusa in cursul ultimului semestru si a desemnat anul 2011 drept "anul renasterii". El a spus ca "presedintia ungara nu este capabila de magie, dar ea este capabila sa frece lampa pentru a face sa iasa din ea geniul care se numeste reinnoirea Europei".

Potrivit lui, Europa trebuie sa dovedeasca "valori, virtuti si capacitati care au facut din ea timp de secole leaganul unei civilizatii admirate si invidiate".

Comisia Europeana se va intalni vineri cu guvernul ungar pentru o sedinta de munca aprofundata, care va fi urmata de o intrevedere intre patru ochi a presedintelui Comisiei, portughezul Jose Manuel Barroso, cu premierul Viktor Orban. Ei vor sustine ulterior o conferinta de presa comuna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ungaria presedintie UE, #ungaria uniunea europeana , #Uniunea Europeana