Ziare.com

Uniunea Europeana a blocat exporturi de vaccinuri AstraZeneca din Italia spre Australia

de Teodor Serban
Joi, 04 Martie 2021, ora 18:31

   

Uniunea Europeana a blocat exporturi de vaccinuri AstraZeneca din Italia spre Australia
Uniunea Europeana s-a folosit pentru prima data de interdictia de export de vaccinuri impotriva COVID-19 pentru a opri transferul din Italia spre Australia a 250.000 de doze de ser de la AstraZeneca, au declarat pentru DPA surse europene, confirmand astfel o relatare din Financial Times.

Blocul european a creat in ianuarie un registru pentru a monitoriza exporturile de vaccinuri in contextul unei dispute cu producatorul britanico-suedez, acuzat ca nu isi respecta obligatiile contractuale cu UE.

Mecanismul permite autoritatilor nationale, in consultare cu Comisia Europeana, sa blocheze exporturi spre tari din afara UE daca blocul comunitar considera ca o companie nu isi onoreaza angajamentele.

Spre deosebire de alti producatori de vaccin impotriva COVID-19 precum Pfizer/BioNTech si Moderna, AstraZeneca nu a livrat inca toate dozele promise Uniunii Europene. Compania a redus livrarile promise pentru primul trimestru de la 80 de milioane la 40 de milioane de doze, invocand dificultati de productie.

Au existat suspiciuni ca vaccinuri produse in UE sunt vandute unor tari din afara blocului comunitar, ceea ce a dus la crearea registrului de export.

CITESTE SI:
Citeste mai multe despre export vaccin Italia AstraZeneca Australia blocaj UE
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2375 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Noroc ca suntem mici

Pai noi ca am exportat recent catre Republica Soldova?

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor