Uniunea Europeana, acuzata de propaganda rasista (Video)

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 08:30
1523 citiri
Uniunea Europeana, acuzata de propaganda rasista (Video)

Uniunea Europeana a retras un clip de propaganda in valoare de 127.000 de euro, care promova Uniunea ca o forta mondiala, dupa ce au fost facute plangeri de rasism.

Clipul a aparut pe Internet saptamana trecuta si arata o femeie alba, imbracata in haine aurii si albastre, culorile steagului Uniunii Europene. Aceasta apare amenintata de trei barbati de alte rase, practicanti ai artelor martiale, cum se vede in clipul postat de The Telegraph.

Scena este construita in genul celei din filmul "Kill Bill", iar eroina Uniunii Europene este amenintata intai de un maestru chinez kung fu. Al doilea barbat care apare in scena este un practicant de Kalaripayattu, o arta martiala din sudul Indiei, care leviteaza spre femeie, fluturand o sabie.

In final isi face aparitia si cel de-al treilea atacator, care face o miscare Capoeira, o arta martiala braziliana.

In continuare, femeia ii priveste pe barbati si nu alege sa se lupte, ci se imparte in 12 versiuni ale sale - numarul stelelor de pe stegul Uniunii Europene. Ea ii incercuieste astfel pe barbati, care arunca armele si renunta la atitudinea ofensiva.

Apoi toti se aseaza pe pamant iar cele 12 femei identice se transforma in stelele de pe steagul UE, in timp ce barbatii infatiseaza o fata - doi ochi si o gura. Sloganul este "Cu cat suntem mai multi, cu atat suntem mai puternici".

Oficialii au fost fortati sa scoata filmuletul de aproape un minut si jumatate de pe Youtube, marti, dupa mii de plangeri ca acesta ar promova mai degraba "imperialismul" si "stereotipurile", decat politica de "vecinatate" a UE.

Stefano Sannino, oficialul UE responsabil de politica de extindere si de vecinatate, a insistat ca filmul, care vizeaza tinerii cu varste intre 16 si 24 de ani, a fost primit bine de catre audientele tinta.

Ca urmare a plangerilor, Sannino a declarat ca, in ciuda costurilor de productie de 127.000 de euro, filmuletul va fi interzis.

"Intentia clipului nu a fost in niciun caz de a fi rasist si regretam in mod evident ca a fost perceput in acest fel. Ne cerem scuze tuturor care s-au simtit ofensati. Date fiind aceste contoverse, am decis sa oprim campania imediat si sa retragem clipul", a mentionat Sannino.

El a subliniat ca cei trei barbati, practicanti ai artelor martiale, au renuntat la arme si la pozitiile ofensive "in semn de respect reciproc, incheind intr-o pozitie de pace si armonie".

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Miniştrii de externe şi ai apărării din UE, reuniţi luni, 22 aprilie, la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană. Decizia a fost...
#Uniunea Europeana, #Uniunea Europeana propaganda rasista, #rasism, #UE rasism , #Uniunea Europeana