Donald Trump se lauda ca a castigat si pariaza pe discursul agresiv. In realitate, democratii au revenit. Ce urmeaza

Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 09:47
6664 citiri
Donald Trump se lauda ca a castigat si pariaza pe discursul agresiv. In realitate, democratii au revenit. Ce urmeaza
Foto: Hepta.ro

Presedintele SUA a sacrificat ceva ce nu putea castiga pentru a pastra ceva ce castigase deja.

Astfel se poate descrie intr-o singura propozitie confruntarea dintre republicani si democrati din alegerile intermediare desfasurate in data de 6 noiembrie.

Democratii au obtinut majoritatea in Camera Reprezentantilor, iar Donald Trump, prin campania din ultimele doua saptamani, i-a ajutat pe republicani sa obtina o majoritate confortabila in Senat.

Desi pe primul loc in preocuparile alegatorului american, indiferent de culoarea politica, se afla accesul la tratamente medicale si dezbaterea din jurul asigurarilor de sanatate, in urma cu doua saptamani, Donald Trump a lansat cu toata forta o dezbatere pe tema imigratiei.

"Retelele majore de televiziune si Facebook au facut un pas neobisnuit de a respinge un anunt inflamator din partea echipei politice a presedintelui Trump, care si-a incheiat campania pentru alegerile intermediare cu un mesaj portretizand imigrantii ca o amenintare violenta", a scris New York Times.

Caravana cu imigranti, o punere in scena de speriat americanii

A iesit public in mai multe randuri sa anunte ca granitele de sud ale SUA vor fi luate cu asalt de o coloana masiva de imigranti ce vine din America de Sud.

"In ultimele zile ale campaniei pentru alegeri, presedintele Trump a decis ca imigratia trebuie sa fie tema centrala a dezbaterilor din aceste alegeri. Domnul Trump a spus ca exista o caravana cu imigranti din America de Sud care se indreapta spre Statele Unite si ca acesta e un atac asupra tarii noastre", scrie cotidianul american.

El si reprezentanti republicani au anuntat ca printre zecile de mii de imigranti care se indreapta spre SUA se afla si teroristi. A mers pana acolo incat a alertat trupe militare pe care le-a trimis sa pazeasca granita.

Presedintele american a incercat sa raspandeasca frica printre alegatorii americani, sa creeze o dezbatere la fel de tensionata precum cea din anul 2015 care a ravasit Europa. A reusit mai mult sau mai putin. Dar ce a reusit cu adevarat a fost sa ramana in picioare.

Majoritatea din Senat, colacul de salvare pentru Donald Trump

Prin aceasta campanie croita pe profilul sustinatorilor sai, Donald Trump pastreaza Senatul in tabara republicanilor (53-47), aducand cel putin doua locuri in plus. Senatul e format din 100 de alesi, cate doi pentru fiecare stat. Mandatul unui senator este de sase ani, iar din doi in doi ani sunt puse in joc o treime dintre locurile acestei camere.

Soldati americani trimisi de Donald Trump la granita cu Mexicul pentru a apara SUA de "invazia" imigrantilor din America de Sud - Foto: Hepta.ro

Acum s-au desfasurat alegeri pentru 35 de posturi de senator, 24 adjudecate de democrati (23 fiind ocupate deja de acestia si nu au fost afectate de aceste alegeri), iar 11 de catre republicani (42 de locuri fiind deja ocupate de republicani si nu au fost afectate de aceste alegeri).

Donald Trump, prin campania populista pe tema imigratiei, a mai reusit sa se impuna si in fata propriului partid care, in acesti doi ani, i-a transmis, de multe ori, semnale amestecate, asigurandu-si nominalizarea si sustinerea pentru cel de-al doilea mandat de presedinte.

Aici se opresc reusitele din aceste alegeri ale sefului Casei Albe si ale partidului sau. Democratii, desi cu gustul amar al infrangerii din Senat, au fost, in realitate, castigatorii zilei.

Democratii au castigat, dar nu suficient pentru a-l putea izola pe Trump

Dupa surprinzatoarea infrangere a lui Hillary Clinton in alegerile prezidentiale din 2016 cand a pornit ca mare favorita, ziua de ieri marcheaza revenirea la putere a Partidului Democrat dupa doi ani in care nu a avut nicio parghie politica.

Obtine controlul majoritatii din Camera Reprezentantilor dupa opt ani, aceasta fiind pierduta in 2010, dupa primii doi ani de mandat ai fostului presedinte democrat Barack Obama.

Democratii castiga 229 de locuri in Camera Reprezentantilor, o majoritate de plus 11, in timp ce republicanii raman cu 206. Camera inferioara a Congresului e formata din 435 de alesi care au un mandat de doi ani.

O alta victorie importanta care marcheaza revenirea democratilor este cea din cursa pentru pozitia de guvernator (conducatorul politic si executiv al unui stat federal) . S-au desfasurat alegeri pentru aceasta pozitie in 36 de state din 50, in 14 state (7 controlate de republicani si 7 de democrati) nu au fost programate alegeri.

16 state au fost castigate de democrati, iar 20 de republicani. Pierderea ultimilor vine din faptul ca au intrat in alegeri cu guvernatori in 34 de state. Proiectiile finale arata ca sapte dintre ele au fost preluate de democrati.

Conform rezultatelor dupa numararea a peste 90% din voturi, Partidul Democrat a echilibrat balanta puterii in sistemul politic american, iar urmatorii doi ani vor fi unii care vor crea contextul pentru confruntarea prezidentiala.

Alegerile din 6 noiembrie au reprezentat un referendum la adresa politicii lui Donald Trump pe care acesta l-a pierdut, reusind in extremis sa limiteze pagubele si sa preia un control total asupra partidului care l-a propulsat la Casa Alba in 2016.

Ce se va schimba dupa aceste alegeri?

Sapte schimbari probabile in politica americana dupa alegerile din 6 noiembrie:

1. Camera Reprezentantilor va deschide o ancheta impotriva lui Donald Trump in ce priveste plata taxelor si a deducerilor de care a beneficiat actualul presedinte de-a lungul timpului. Acesta a refuzat sa respecte cutuma candidatilor la presedintie prin care acestia prezentau publicului situatia lor financiara.

2. Robert Mueller, anchetatorul desemnat de Congres pentru a cerceta implicarea reprezentantilor Rusiei in alegerile din 2016, a atacarii serverelor Partidului Democrat si a furtului de mailuri, va primi imunitate din partea Camerei Reprezentantilor, fiind protejat astfel de o eventuala incercare de demitere a sa de catre presedinte.

3. Desi Camera Reprezentantilor are posibilitatea sa porneasca o ancheta impotriva presedintelui si sa voteze demiterea lui (impeachment), acest lucru nu mai reprezinta un pericol pentru Donald Trump. O astfel de procedura trebuie sa fie validata, insa, prin votul Senatului.

"Poporul american a votat pentru o schimbare reala si este esential ca acesti noi reprezentanti sa recunoasca faptul ca aceasta schimbare va veni doar cu prezentarea publicului american a adevaratelor cazuri de coruptie, de autoreprezentare si de ilegalitate sustinute de domnul Trump", a declarat Tom Steyer, un miliardar liberal din California care a finantat o campanie pentru a impune punerea sub acuzare a actualului presedinte.

4. Vor incepe framantarile la Casa Alba. Echipa lui Donald Trump va suferi modificari, cel mai probabil in sensul de a fi adusi cativa oameni noi care sa imbunatateasca relatiile presedintelui cu Congresul, dar si cu Uniunea Europeana si NATO.

5. Majoritatea democrata din Camera Reprezentantilor va face din discursul anticoruptie o arma de lupta impotriva lui Donald Trump, dar si una prin care va urmari sa limiteze populismul. Acest fapt se va simti si in ce priveste relatia cu Uniunea Europeana, cu Romania, in cadrul parteneriatului strategic. Tema anticoruptiei va reveni pe primele pozitii pe agenda politica americana.

6. Departamentul de Stat, condus de Mike Pompeo, desi se subordoneaza direct lui Donald Trump, va tine cont de echilibrarea balantei de putere, fiind de asteptat ca reprezentantii SUA sa-si reia din nou in serios rolul de promotori ai democratiei si ai domniei legii (rule of law) in intreaga lume.

7. Exista semne ca Donald Trump nu va renunta la discursul agresiv, atacandu-i pe democrati, incercand sa-si largeasca baza de sustinere, dar contextul politic nou creat nu-i este favorabil din perspectiva alegerilor de peste doi ani. Anchetele declansate de democrati pe trei teme majore - taxe, Rusia si coruptie - ar putea sa-i puna in pericol candidatura.

Donald Trump, pe Twitter: "Un succes extraordinar in aceasta seara! Va multumesc tuturor!"

Desi Donald Trump considera ca a obtinut o mare victorie in alegeri, aceasta victorie ii va cenzura actiunile si il va pune in multe situatii dificile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Începe procesul penal istoric al lui Donald Trump, în plină campanie prezidențială: „Duşmanii mei vor să-mi răpească libertatea”
Începe procesul penal istoric al lui Donald Trump, în plină campanie prezidențială: „Duşmanii mei vor să-mi răpească libertatea”
Donald Trump va deveni luni, 15 aprilie, primul fost preşedinte al Statelor Unite chemat să răspundă în faţa justiţiei penale, într-un proces care se va deschide la New York şi care face...
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
#alegeri SUA, #democrati republicani Donald Trump, #Trump Senat SUA, #Trump alegeri SUA , #alegeri SUA