Uniunea Europeana trebuie sa se implice mai unitar si energic in conflictul din Orientul Mijlociu, cere un europarlamentar

Sambata, 04 Ianuarie 2020, ora 16:04
3358 citiri
Uniunea Europeana trebuie sa se implice mai unitar si energic in conflictul din Orientul Mijlociu, cere un europarlamentar
Foto: Arhiva Ziare.com

Uniunea Europeana nu are o politica externa unitara prin care sa se implice "mai energic" in negocierile din Orientul Mijlociu, dupa asasinarea lui Qassem Soleimani.

Este opinia europarlamentarului Eugen Tomac (PMP), care a anuntat ca va insista in Parlamentul European pentru ca UE sa se implice.

"Cand diplomatii tac, armele vorbesc. Asa s-a intamplat in Irak in aceste zile. Dupa scurta tacere a Washingtonului, la ordinul dat de Presedintele Trump a fost eliminat unul din stalpii regimului iranian, generalul Soleimani, plus alti lideri militari pro-iranieni din Irak, printr-un atac care va reaseza intreg echilibrul de forte din Orientul Mijlociu. Primul pas spre o noua abordare l-a facut chiar Donald Trump, care a afirmat ca <>. Ramane de vazut cat de mult vor reusi diplomatii sa convinga Teheranul sa nu renunte la dialog pentru ca, atunci cand diplomatii tac, stim ce poate urma", a transmis Eugen Tomac.

Liderul PMP a afirmat c[ nu accepta ca Rusia si China sa aiba "un cuvant mai greu de spus" in privinta tensiunilor din Orientul Mijlociu decat Uniunea Europeana.

"Regret enorm ca, in acest moment extrem de riscant, Uniunea Europeana nu are o politica externa unitara prin care sa se implice mai energic in negocierile din regiune. Un nou conflict va duce la destabilizarea regiunii, la noi valuri de imigranti in Europa si la noi resurse risipite spre zone de conflict. Acum e momentul sa dam testul maturitatii si sa demonstram ca avem o diplomatie capabila sa convinga. Nu pot accepta ideea ca Moscova sau Beijingul au un cuvant mai greu de spus decat Uniunea Europeana. Ramane de vazut ce va decide Comisia Europeana, dar eu voi insista pe acest subiect in Parlamentul European pentru ca nu cred ca politica prudentei este cheia succesului intr-o situatie atat de riscanta si imprevizibila", a notat Eugen Tomac.

Qassem Soleimani, seful Fortelor Quds din Iran, a fost ucis intr-un atac aerian care a fost lansat de trupele americane asupra convoiului in care acesta se afla pe aeroportul din Bagdad, a anuntat vineri Pentagonul.

Generalul, care a condus aripa internationala a Garzilor Revolutionare si a avut un rol cheie in razboaiele din Siria si Irak, a dobandit statutul de celebritate acasa si in strainatate. De asemenea, a contribuit in mod semnificativ la raspandirea influentei iraniene in Orientul Mijlociu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#UE Iran Irak Tomac , #Uniunea Europeana