Vechea Europa si Noua Europa, lupta pe sefia Comisiei Europene

Sambata, 25 Ianuarie 2014, ora 11:00
3821 citiri
Vechea Europa si Noua Europa, lupta pe sefia Comisiei Europene

"Vechea Europa" se infrunta cu "Noua Europa" pentru sefia Comisiei Europene, la alegerile europarlamentare din primavara. Statele "vechi", din vest, si cele "noi", din centrul si estul Europei, sunt divizate din cauza succesorului lui Manuel Barroso.

Linia de diviziune nu e doar geografica ci si ideologica: de o parte federalistii de "scoala veche", de cealalta adeptii unei abordari inter-guvernamentale a UE, arata Reuters.

Doi politicieni care ravnesc la functia de presedinte al Comisiei reprezinta traditia federalista - Jean-Claude Juncker, fostul premier luxemburghez, si Guy Verhofstadt, care militeaza pentru Statele Unite ale Europei. Ambii sunt de acord ca UE a deraiat in timpul crizei din eurozona, cand statele mari au preluat conducerea, fara a fi trase la rapundere de Parlamentul European.

Noile instrumente de management al crizei, precum Mecanismul European de Stabilitate, au fost create in afara institutiilor UE, acordand statelor creditoare drept de veto, fara a fi supravegheate de legislativul UE. In acelasi fel, troika formata din Comisie, FMI si Banca Centrala Europeana nu face subiectul supravegherii democratice europene.

Juncker si Verhofstadt doresc o intoarcere la metoda originara de conducere, ce acorda Comisiei si Parlamentului mai multa greutate, in defavoarea guvernelor nationale, Paralmentelor nationale si tribunalelor nationale. Ambii sustin un buget UE mai mare si s-au opus incercarii Frantei si Marii Britanii de a reduce cheltuielile in urmatorii sapte ani.

Rivalii lor din grupurile politice conservator si liberal, comisarii europeni Michel Barnier, din Franta, si Olli Rehn, din Finlanda, se afla in centrul managementului crizei din UE si au o viziune mai pragmatica asupra felului in care functioneaza Europa, scrie sursa citata.

Rehn sustine ca UE a irosit un deceniu concentrandu-se pe institutii decat pe reformele economice necesare inainte de criza. Acesta ar fi motivul, crede comisarul, pentru care atatia europeni au incetat sa creada in proiectul european, voteaza pentru populistii anti-europeni sau se abtin de la a participa la alegerile din mai.

Barnier, la randul sau, a explicat ca prioritatile sale sunt initiative practice de accelerare a productiei industriale, constructia de intrastructura la nivel regional, extinderea pietei unei ceuropene si intarirea politicilor de securitate si privind imigratia.

PPE, conservator, isi va alege candidatul la un congres de la inceputul lui martie in Dublin. ALDE, liberalii, isi aleg candidatul prin vot secret la 1 februarie.

Martin Schulz, un social democrat, presedinte al Parlamentului European, a obtinut deja nominalizarea grupului socialistilor la presedintia Comisiei.

Opiniile sale privind integrarea europeana sunt similare cu cele ale lui Juncker si Verhofstadt. Acesta considera ca Parlamentul ar trebui sa aiba mai mult control si Comisia sa fie principalul sau aliat impotriva statelor membre.

Este posibil totusi ca niciunul din acesti candidati sa ajunga la conducerea Comisiei, intrucat Consiliul European al celor 28 de lideri nationali alege un candidat, care trebuie apoi sa fie aprobat de majoritatea celor 751 de europarlamentari.

Niciun partid nu va obtine majoritatea absoluta, asa ca e nevoie de o coalitie din cel putin doua grupuri politice. Cel mai important lider european, cancelarul german Angela Merkel, va avea un cuvant greu de spus in ceea ce priveste viitorul presedinte al Comisiei.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Comisia Europeana alegeri europarlamentare, #Parlament European alegeri , #Uniunea Europeana