Un europarlamentar a fost reținut ca urmare a scandalului de corupție din Parlamentul European

Vineri, 10 Februarie 2023, ora 16:37
2525 citiri
Un europarlamentar a fost reținut ca urmare a scandalului de corupție din Parlamentul European
Europarlamentarul belgian Marc Tarabella este acuzat de fapte de corupție FOTO Facebook / Marc Tarabella

Eurodeputatul belgian Marc Tarabella, lăsat în urmă cu opt zile fără imunitate parlamentară, a fost reţinut vineri dimineaţă, 10 februarie, în ancheta justiţiei belgiene privind suspiciunile de corupţie din Parlamentul European, relatează AFP.

Alesul socialist în vârstă de 59 de ani, domiciliat în regiunea Liege (est), a fost ridicat pentru a fi audiat la sediul poliţiei judiciare federale la Bruxelles, potrivit unui purtător de cuvânt al Parchetului federal.

La finalul acestei reţineri provizorii, care nu poate depăşi 48 de ore, el ar putea fi prezentat judecătorului de instrucţie care răspunde de anchetă.

În paralel cu reţinerea sa, mai multe birouri ale primăriei din Anthisnes - unde Tarabella este primar - au fost percheziţionate, a precizat Parchetul federal. O altă percheziţie a vizat de asemenea "un seif bancar aflat la Liege" care îi aparţine.

Trei persoane sunt în prezent arestate în acest dosar, între care eurodeputata greacă Eva Kaili, destituită în decembrie din funcţia sa de vicepreşedintă a Parlamentului European.

Ceilalţi doi sunt partenerul celei din urmă, în speţă asistentul parlamentar Francesco Giorgi, şi fostul eurodeputat Pier Antonio Panzeri, şi el italian.

Pier Antonio Panzeri, suspect cheie în dosar, care a recunoscut că a orchestrat această ingerinţă a mai multor puteri străine în politica europeană, l-a implicat pe Marc Tarabella în faţa anchetatorilor.

Potrivit presei belgiene, italianul a afirmat în decembrie că i-a plătit "între 120.000 şi 140.000 de euro" în mai multe rânduri eurodeputatului belgian, pentru ajutorul său în dosarele legate de Qatar.

La Bruxelles au interceptat 1,5 milioane de euro bani lichizi în timpul mai multor percheziţii în decembrie, în special la domiciliile lui Pier Antonio Panzeri şi Eva Kaili.

Tarabella a negat că a primit "bani sau cadouri în schimbul opiniilor sale politice". Autorităţile din Qatar şi Maroc au dezminţit, de asemenea, aceste acuzaţii de corupţie.

Un alt ales al Parlamentului European, italianul Andrea Cozzolino, este în colimatorul judecătorului însărcinat cu ancheta. Imunitatea sa parlamentară a fost ridicată în acelaşi timp cu cea a lui Tarabella, pe 2 februarie, printr-un vot în plenul singurei instituţii din UE aleasă prin vot direct de cetăţeni.

În acea zi, la Bruxelles, Marc Tarabella a votat el însuşi ridicarea imunităţii sale, declarându-se gata să răspundă întrebărilor anchetatorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#europarlamentar belgian, #corup ie parlamentul european, #ancheta parlamentul european , #europarlamentar