Europarlamentarul cu cele mai mari venituri este un român. De unde îi vine suma uriașă încasată anual, pe lângă salariul impresionant de la Parlamentul European

Vineri, 13 Decembrie 2024, ora 09:30
12819 citiri
Europarlamentarul cu cele mai mari venituri este un român. De unde îi vine suma uriașă încasată anual, pe lângă salariul impresionant de la Parlamentul European
Hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg FOTO Parlamentul European

Noii europarlamentari au venituri consistente din surse externe, pe lângă salariile oferite de Parlamentul European. Aceste câștiguri sunt permise, cât timp ele sunt declarate corespunzător.

Trei sferturi dintre europarlamentarii din actuala legislatură mai fac și altceva, în afară de funcția din legislativul european. Iar 30 la sută dintre cei 720 de deputați în Parlamentul European câștigă, în mod colectiv, un venit extern de peste 6,3 milioane de euro pe an, pe lângă salariul de europarlamentar, potrivit euronews.com, care citează un studiu făcut de Transparency International EU

Constatările făcute de experții cunoscutului ONG anticorupție arată că deputații europeni lucrează pentru grupuri de lobby din domeniul agricol, în consultanță în domeniul auto și pentru mari companii financiare - estompând granițele dintre interesele publice și cele private.

În fruntea listei se află Gheorghe Piperea din România, partidul AUR, grupul din Parlamentul European al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, care încasează venituri externe (extrasalariale) estimate la 657 000 EUR pe an - în principal de la firma de avocatură pe care a înființat-o, scrie sursa citată.

El este urmat în clasament de medicul francez Laurent Castillo și de italianul Roberto Vannacci, a cărui carte politică Il Mondo Al Contrario (2023) s-a dovedit a fi un succes surprinzător și, se pare, profitabil. Vannacci i-a încurajat pe românii din Italia să voteze cu Călin Georgescu.

În top 10 sunt numai europarlamentari de dreapta. Pe lângă Piperea, mai este și un alt român în rândul primilor 10, Daniel Buda, eurodeputat PNL de 10 ani.

Aceste plăți suplimentare se adaugă beneficiilor de care beneficiază toți deputații europeni: un salariu de bază de 124.000 euro, o indemnizație de cheltuieli de 59.400 euro și o indemnizație de prezență în valoare de 52.800 euro.

Deputaților europeni li se permite să aibă și alte locuri de muncă - dar trebuie să le declare public, în conformitate cu normele care au fost consolidate în urma scandalului de lobby cunoscut sub numele de Qatargate.

Cu toate acestea, Transparency International nu este îngrijorată atât de mult de cuantumul veniturilor deputaților europeni, cât de potențialul de a interfera cu locurile de muncă de zi.

„Deputații europeni nu au dreptul să desfășoare activități de lobby plătite” în conformitate cu reglementările interne ale Parlamentului, a declarat pentru Euronews Raphaël Kergueno, responsabil politic principal în cadrul organizației.

Dar, a adăugat el, neclaritatea acestei reguli înseamnă că „este la latitudinea fiecărui politician să spună dacă există sau nu un conflict de interese”.

Cercetarea sa detaliază cazuri precum Stefan Köhler (Germania/Partidul Popular European) și Christine Singer (Germania/Renew), care câștigă fiecare mii de euro pe lună de la Asociația Fermierilor Bavarezi, care reprezintă interesele regionale în domeniul agriculturii și silviculturii - în timp ce fac parte din comisiile pentru agricultură și mediu ale Parlamentului.

AUR a trimis în Parlamentul European, ca urmare a votului de la alegerile din 9 iunie, şase eurodeputaţi: Cristian Terheş, Claudiu Târziu, Gheorghe Piperea, Adrian Axinia, Georgiana Teodorescu şi A.S. Sturdza Şerban Dimitrie.

Toţi cei şase europarlamentari AUR au aderat la Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni.

"USR ar trebui să semneze cu patru mâini cererea de suspendare a lui Iohannis", susține Gheorghe Piperea. Europarlamentarul AUR știe că aceasta are foarte puţine şanse de succes
"USR ar trebui să semneze cu patru mâini cererea de suspendare a lui Iohannis", susține Gheorghe Piperea. Europarlamentarul AUR știe că aceasta are foarte puţine şanse de succes
Gheorghe Piperea, europarlamentar AUR, a declarat miercuri, 15 ianuarie, că USR ”ar trebui să semneze cu patru mâini” cererea de suspendare a preşedintelui Iohannis, chiar dacă ea este o...
AUR, după decizia ICCJ de a respinge contestația lui Călin Georgescu privind alegerile prezidențiale: "Dacă ei cred că s-au văzut cu sacii în căruță, se înșală”
AUR, după decizia ICCJ de a respinge contestația lui Călin Georgescu privind alegerile prezidențiale: "Dacă ei cred că s-au văzut cu sacii în căruță, se înșală”
AUR consideră că decizia de vineri a Instanței Supreme prin care a fost respinsă definitiv acțiunea deschisă de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidențiale 'sfidează'...
#europarlamentari, #salarii, #Gheorghe Piperea, #aur , #europarlamentar
  1. AUR, după decizia ICCJ de a respinge contestația lui Călin Georgescu privind alegerile prezidențiale: "Dacă ei cred că s-au văzut cu sacii în căruță, se înșală”
  2. Proiect pentru reducerea numărului de parlamentari. Care este partidul care vrea să impună rezultatele referendumului din 2009
  3. Care este cel mai important lucru pe care ar trebui să-l facă președintele Iohannis în prelungirea de mandat, în opinia lui Nicușor Dan
  4. George Simion susține că va fi prezent la învestirea lui Donald Trump. În ce calitate merge la Casa Albă
  5. Se retrage Nicușor Dan din cursa pentru Cotroceni? Ce l-a convins pe primarul Capitalei să candideze
  6. Academicianul Victor Voicu, general în rezervă, respinge speculațiile că l-ar susține pe Călin Georgescu: „Sunt foarte conștient de pericolul expansionismului rus și de importanța NATO pentru România”
  7. Opinie: Suspendarea lui Iohannis, un joc împotriva României?
  8. Călin Georgescu, contrazis din nou de Ambasadorul României în SUA după ce a susținut că ar fi fost invitat la învestirea lui Trump: ”Amenințări delirante”
  9. CTP cere un test psihiatric pentru Călin Georgescu: "Cum e reglementată participarea la alegeri a unei persoane alienate mintal?"
  10. CTP îi pune un diagnostic lui Călin Georgescu: "Delir de megalomanie mistică". Ce idee lansată de fostul candidat l-a dus spre această concluzie