De ce ar fi câștigat Ucraina Eurovisionul chiar și cu ”Podul de piatră” fredonat de concurenții reprezentanți ai acestei țări

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Duminica, 15 Mai 2022, ora 19:12
10421 citiri

Surprinzător de multă lume încă mai știe că există întrecerea muzicală Eurovision. Eu uitasem. În tot cazul, a câștigat Ucraina, prin votul popular.

Ceea ce explică și sprijinul euro-atlantic, politic, militar, economic, financiar și de orice altă natură, inclusiv găzduirea refugiaților alungați de acasă, de la muncă și de la școală, de care are parte năpăstuita Ucraina, năpăstuită de pe urma războiului de agresiune, neprovocat, nejustificat, ilegal, imoral și criminal, iscat de Rusia lui Putin, acum 80 de zile.

Fără enormă empatie populară din toate statele lumii civilizate occidental, guvernele alese democratic în aceste state nu ar fi făcut mai nimic pentru Ucraina.

Poate ar fi dat Rusiei ceva sancțiuni mai grele decât acum opt ani, când cu Crimeea, dar cu atenție să nu strice prea tare prețul petrolului sau să micșoreze diafragma conductei de gaz rusesc 1 sau 2, ar fi condamnat ferm agresiunea, ar fi propus rezoluții respinse cu veto de agresor, în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite și cam atât.

Foarte important, s-ar fi subliniat în toate discuțiile din cancelariile occidentale că da, o fi Rusia agresorul, dar nici Ucraina nu e mai brează, că uite cum nu a lăsat ea Rusia în pace și a tot zgândărit-o, ba în Donbas, contra separatiștilor, ba pe tema Crimeei, de opt ani încoace. Ca să nu mai vorbim că nici măcar democrație reală nu e în Ucraina, că uite cum le închide gura președintele-actor opozanților săi politici, care aveau tot dreptul și toată libertatea să fie pro-Putin, că așa e în democrație.

Însă nu au putut cancelariile occidentale să se rezume la atât. Din cauza publicului suveran, de la ele de acasă. Care public judecă și cu mintea, dar judecă mai ales cu sufletul colectiv.

Cancelariile occidentale au intervenit ferm în favoarea Ucrainei doar în momentul în care a fost clară opțiunea publicului internațional de civilizație occidentală în favoarea națiunii ucrainene, chiar înainte de știrile despre atrocitățile și barbariile militarilor ruși, dar când a fost evidentă, încă din primele ore ale agresiunii, voința impresionantă a ucrainenilor de a se opune invaziei și de a lupta pentru propria lor libertate și mai ales pentru suveranitatea ce le aparține, în statul lor.

Pentru că exemplul ăsta a fost cel mai convingător: în Europa mai avem încă cel puțin o națiune care prețuiește libertatea cu viața și lupta propriilor cetățeni!

Exemplu pe care toate celelalte națiuni europene îl mai știau doar din cărțile de istorie, cea despre trecutul lor. Despre vremea când străbunicii europenilor de astăzi au luptat și ei, cu prețul vieții lor, pentru libertățile fiecăruia și pentru libertatea națiunilor din care făceau parte fiecare.

De aceea, ar fi putut concurenții ucraineni să fredoneze chiar și numai un cântecel de copii, cum ar fi la noi Podul de piatră, și tot ar fi fost preferații publicului care încă se mai uită la Eurovision.

Doar pentru că sunt ucraineni, adică sunt europeni din aceia adevărați, care sunt gata să moară pentru libertate. Cum făceau și mulți alți europeni, cu generații în urmă.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Un înalt oficial leton cere UE să interzică produsele agricole rusești. „Tot ce este importat din Rusia poate fi adus din Ucraina”
Un înalt oficial leton cere UE să interzică produsele agricole rusești. „Tot ce este importat din Rusia poate fi adus din Ucraina”
Ministrul leton al Agriculturii Armands Krauze a cerut Uniunii Europene să adauge produse alimentare rusești pe listele de sancțiuni pe 26 februarie, înaintea reuniunii miniștrilor...
Cum s-a transformat industria de armament din Ucraina de la începutul războiului. Producția de arme s-a triplat
Cum s-a transformat industria de armament din Ucraina de la începutul războiului. Producția de arme s-a triplat
Ucraina şi-a triplat producţia de arme anul trecut şi 500 de companii lucrează acum în sectorul de apărare al ţării, a declarat duminică ministrul Industriei Strategice de la Kiev,...
#Eurovision 2022, #Ucraina, #natiune, #libertate, #razboi , #Eurovision 2022