Cum s-a vazut in Rusia Eurovision 2016: "Cucerirea Europei" si "am castigat, am castigat!"

Duminica, 15 Mai 2016, ora 12:39
18087 citiri
Cum s-a vazut in Rusia Eurovision 2016: "Cucerirea Europei" si "am castigat, am castigat!"
Foto: Facebook/Eurovision Song Contest

Victoria pe care Ucraina, reprezentata de cantareata Jamala, a obtinut-o sambata seara la editia 2016 a concursului Eurovision a generat un val de entuziasm in aceasta tara, fiind salutata de presedintele Petro Porosenko, si a fost intampinata cu raceala in Rusia, unde marile companii mass-media au evitat orice fel de comentariu despre mesajul piesei castigatoare.

Cantareata Jamala, reprezentand Ucraina, s-a impus cu cantecul "1944" in fata reprezentantului tarii rivale, Rusia, si a castigat editia din 2016 a concursului Eurovision, adaugand o incarcatura de "drama politica" unei competitii muzicale televizate, care este adeseori marcata de extravaganta si kitsch, afirma Yahoo!, citat de News.ro.

Eurovision 2016 a fost castigat de Ucraina, cu un cantec despre Stalin si Peninsula Crimeea (Video)

Dupa o numaratoare tensionata a voturilor, in timpul careia se parea ca Australia va castiga concursul, deoarece aceasta tara de la antipozi a ocupat primul loc dupa voturile juriilor nationale si inainte de anuntarea voturilor telespectatorilor, Jamala a fost declarata castigatoarea concursului Eurovision 2016, organizat la Stockholm, gratie unei interpretari emotionante a cantecului "1944", o piesa despre deportarile tatarilor din Peninsula Crimeea in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Cantecul interpretat de Jamala - care a generat controverse puternice pe plan european, deoarece a fost perceput ca o critica adusa recentei anexari a Peninsulei Crimea de catre Rusia - a obtinut 534 de puncte. Ucraina a fost urmata in clasamentul final de preferata juriilor nationale, Australia, reprezentata de cantareata Dami Im, care a obtinut 511 puncte.

Favoritul specialistilor inainte de inceperea concursului, cantaretul Serghei Lazarev, reprezentantul Rusiei, a ocupat locul al treilea, cu 491 de puncte.

Potrivit site-ului eurovision.tv, Jamala insasi considera ca victoria ei este "extraordinara".

"Sunt sigura ca atunci cand canti, daca spui adevarul, mesajul tau poate sa ajunga cu adevarat la oameni si sa ii emotioneze", a declarat artista ucraineana, in varsta de 32 de ani, intr-o conferinta de presa organizata la putin timp dupa incheierea concursului.

Jamala a avut un mesaj si pentru fanii ei din Australia: "Sunt foarte fericita pentru toti australienii, mai ales pentru cei care au votat pentru mine. Australia a concurat in acest an cu un cantec foarte frumos si puternic. Daca as fi votat in aceasta seara, as fi dat votul meu Australiei".

Cantareata ucraineana s-a referit in aceeasi conferinta de presa si la strabunica ei, o femeie de etnie tatara, victima a deportarilor staliniste in Al Doilea Razboi Mondial, careia i-a dedicat cantecul "1944": "E dificil sa explic felul in care ma simt acum. As prefera ca toate acele lucruri ingrozitoare sa nu se fi intamplat strabunicii mele. As fi preferat ca acest cantec sa nu existe".

Jamala le-a dezvaluit jurnalistilor prezentia la conferinta de presa si felul in care s-a pregatit pentru finala concursului Eurovision 2016: "Atunci cand ma pregateam pentru a intra in scena, am ascultat cantece de pe coloana sonora a filmului << Lista lui Schindler >>. Imi doream ca piesa mea sa aiba aceeasi putere ca muzica din acel film".

Inspirat dn povestea strabunicii Jamalei, cantecul "1944" relateaza deportarile tatarilor din Crimeea de regimul sovietic condus de Stalin. Jamala a preferat sa interpreteze acest cantec in limba tatara, deoarece "aceasta limba e in sangele meu".

Petro Porosenko, presedintele Ucraine, s-a numarat printre primele persoane care au felicitat-o pe Jamala pentru victoria ei de la Stockholm.

"Da! O prestatie si o victorie incredibile! Toti ucrainienii iti multumesc din inima, Jamala!", a scris presedintele ucrainean, vizibil emotionat, intr-un mesaj publicat pe Twitter, imediat dupa incheierea finalei concursului Eurovision.

In schimb, victoria repurtata de Ucraina la concursul Eurovision 2016 a fost intampinata cu raceala in Rusia. La Moscova, comentatorii postului public de televiziune Russia-1 au felicitat-o pe Jamala pentru aceasta victorie, insa frazele lor nu au continut nicio referire la populatia tatara din Crimeea.

Jurnalistii rusi au spus ca piesa interpretata de Jamala este "un cantec despre membrii familiei sale" si nu au oferit telespectatorilor rusi alte detalii.

Liderii politici de la Moscova au cerut la inceputul acestui an ca piesa Jamalei sa fie descalificata, considerand ca versurile melodiei "1944" critica anexarea Crimeei de catre Rusia in martie 2014.

Insa organizatorii concursului Eurovision au aprobat prezenta Ucrainei in concurs, considerand ca versurile piesei sunt "corespunzatoare" regulamentului competitiei.

Agentia de presa rusa TASS s-a limitat sa publice, dupa incheirea concursului, o stire neutra, extrem de scurta, lipsita de orice comentarii, in care si-a informat cititorii ca Eurovision 2016 a fost castigat de Ucraina. In acelasi stil, in stire este mentionat si faptul ca reprezentantul Rusiei, Sergheri Lazarev, s-a clasat pe locul al treilea.

In Rusia, publicul a strigat "Am castigat"

De asemenea, potrivit site-ului buzzfeed.com, postul de televiziune Russia-1 a organizat un talk show imediat dupa incheierea concursului. In acea emisiune, prezentatorii rusi au vorbit ca si cum Rusia ar fi castigat competitia. "Prestatia lui Lazarev a fost un triumf", au spus ei.

Pe un ecran urias amplasat in platoul postului de televiziune era afisat un mesaj cu textul urmator: "Cucerirea Europei".

In acceasi emisiune, in timpul discutiilor despre "victoria repurtata de Rusia in cadrul votului telespectatorilor", publicul prezent in emisiune a inceput sa strige - "Am castigat, am castigat!".

Cantaretul rus Serghei Lazarev, intr-o declaratie acordata agentie de presa TASS, considera ca schimbarea atitudinii pe care telespectatorii europeni o au fata de reprezentantii Rusiei la Eurovision reprezinta "cea mai importanta victorie".

"Stim deja ca in trecut au existat anumite 'specificitati' fata de noi. Sunt bucuros ca am reusit sa anulam o anumita perceptie negativa fata de concurentii Rusiei, care a fost prezenta in acest concurs in ultimii ani. Toata lumea stie ca si eu am fost avertizat in legatura cu faptul ca publicul are de obicei o reactie negativa uriasa fata de cantaretii Rusiei, in ciuda faptului ca acestia au prestatii decente. Insa in acest an, eu am fost sprijinit de public si Europa a votat pentru mine", a spus Serghei Lazarev.

"E un fapt urias. Aceasta este cea mai mare victorie pentru mine, faptul ca am reusit sa schimb o atitudine prin cantecul meu si sa ii fac pe telespectatori sa aiba o atitudine pozitiva", a adaugat cantaretul rus.

In schimb, in tara lui, unii dintre telespectatorii rusi au avut o reactie contrara, criticandu-l in termeni duri pe Serghei Lazarev.

"Nu vreau sa castige! Suedezii i-au scris cantecul. Eu trebuie sa il sustin?", a afirmat compozitorul Iuri Loza, citat de site-ul spaniol 20minutos.es. Dupa parerea compozitorului, Serghei Lazarev este "o copie a unui cantaret occidental si o rusine pentru Rusia!".

Supararea fanilor rusi poate fi explicata si prin faptul ca Serghei Lazarev, intr-un interviu acordat recent, a spus ca nu impartaseste euforia rusilor pentru "intoarcerea Crimeei la patria mama".

La cealalta extrema a continentul european, in Marea Britanie, Simon Bennett, presedintele fan clubului International OGAE Eurovision, a acordat un interviu postului BBC, in care a spus ca tarile din fostul bloc sovietic, care, "in mod normal ar fi votat pentru Rusia", au dorit in acest an sa transmita un mesaj si au votat de aceasta data pentru Ucraina.

Tabloidul britanic The Mirror a publicat la randul lui, sambata, o serie de mesaje publicate pe Twitter de fanii concursului Eurovision, dupa ce Rusia a fost invinsa de Ucraina in aceasta competitie.

Multi dintre fanii concursului Eurovision au fost extrem de bucurosi ca Ucraina a castigat concursul si au considerat ca aceasta victorie "transmite un mesaj puternic tarii vecine, Rusia".

"Victoria Ucrainei din aceasta tara reprezinta un urias << sa te ia dracu'! >> transmis Rusiei!", a scris pe Twitter unul dintre fanii competitiei.

Un altul a spus: "Un cantec despre crimele si brutalitatile comise de Rusia in Ucraina a furat victoria marelui favorit, Rusia".

"Va anunt oficial ca voi organiza o petrecere cu tema << Rusia nu a castigat! >>, la Kiev. Sa te ia dracu', Rusia, si felicitari din suflet pentru Ucraina!", a declarat un alt fan, pe Twitter, entuziasmat de victoria obtinuta de Jamala.

"Cat de stanjenitor este pentru Rusia sa piara in fata Ucrainei in ultimul moment la Eurovision!", a declarat un alt admirator al concursului.

Cu toate acestea, unii dintre fani au considerat ca Ucraina - care a castigat concursul si in 2004 - nu ar fi meritat victoria din acest an: "Rusia a castigat votul publicului, iar Australia a castigat votul juriilor. Imi pare rau, dar Ucraina nu merita sa castige competitia".

"Cum se poate asa ceva? Sa impiedici Rusia sa castige din caua situatiei comunitatii LGBT? Ca si cum situatia LGBT din Ucraina ar fi mai buna!", a declarat, revoltat, un alt fan.

Finala concursului Eurovision 2016 a avut loc sambata seara, la Globe Arena din Stockholm. Show-ul a fost prezentat de cantaretul Mans Zelmerlow - care a castigat pentru Suedia editia din 2015 a concursului, organizata la Viena, cu piesa "Heroes" - si Petra Mede. Semifinalele competitiei au avut loc pe 10 si 12 mai, la Stockholm.

Cantareata Jamala a castigat competitia din acest an, cu piesa "1944", care a obtinut un total de 534 de puncte. In urma acestei victorii, editia din 2017 a concursului Eurovision se va desfasura in Ucraina.

Jamala este prima artista de etnie tatara, originara din Peninsula Crimeea, care a participat la Eurovision.

La editia din acest an au urcat pe scena concurenti din 26 de tari: Belgia, Cehia, Olanda, Azerbaidjan, Ungaria, Italia, Israel, Bulgaria, Suedia, Germania, Franta, Polonia, Austria, Cipru, Serbia, Lituania, Croatia, Rusia, Spania, Letonia, Ucraina, Malta, Georgia, Austria, Marea Britanie si Armenia.

Castigatorul a fost ales in urma voturilor exprimate de telespectatorii si juriile de specialitate din cele 42 de tari participante in acest an la Eurovision. Voturile juriilor nationale si voturile telespectatorilor au avut o pondere egala - 50% - in decizia finala.

Cantaretul Justin Timberlake a urcat pe scena finalei de sambata seara a concursului Eurovision 2016 in calitate de artist invitat, la finalul competitiei. Starul american a sustinut un recital electrizant, interpretand una dintre cele mai cunoscute piese din repertoriul sau, "Rock Your Body", si cel mai recent single al lui, intitulat "Can't Stop the Feeling".

Tot la finalul competitiei, la scurt timp dupa ce organizatorii au anuntat incheierea perioadei de votare, a urcat pe scena si castigatorul editiei din 2015 a concursului Eurovision, cantaretul suedez Mans Zelmerlow, care a interpretat tot doua cantece - "Fire in the Rain" si "Heroes".

Concursul Eurovision 2016 a fost difuzat live in numeroase tari din afara Europei, precum China, Noua Zeelanda, Kazakhstan. De asemenea, competitia din acest an a fost transmisa pentru prima data, in direct, in Statele Unite ale Americii.

Romania ar fi trebuit sa fie reprezentata la Eurovision 2016 de Ovidiu Anton, cu piesa "Moment of Silence".

European Broadcasting Union (EBU), organizatorul concursului Eurovision, a anuntat, pe 22 aprilie, ca Romania nu mai are dreptul de a participa la Eurovision 2016, din cauza datoriilor neplatite de televiziunea publica (TVR).

Ca urmare a retragerii accesului la serviciile oferite de EBU membrilor sai, televiziunea romana nu a mai avut acces la semnalul transmis de la Stockholm, si, astfel, nu a putut sa difuzeze Eurovision Song Contest 2016.

Televiziunea Romana trebuie sa plateasca catre EBU o datorie totala de 16 milioane de franci elvetieni.

Finala Eurovision Song Contest 2016 a putut fi urmarita in Romania in direct pe internet, pe canalul de YouTube al competitiei muzicale si pe site-ul eurovision.tv.

Dupa transmisiunea in direct, toate spectacolele sustinute de cei 26 de finalisti au fost publicate pe canalul de YouTube, care are peste un milion de abonati si a primit premiul YouTube Gold Play Button.

Romania ar fi trebuit sa intre in concurs in cea de-a doua semifinala, pe 12 mai, alaturi de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elvetia, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel si Serbia.

Pana in prezent, cea mai bune performanta a Romaniei la concursul Eurovision a fost locul al treilea, obtinut in anul 2005, de Luminita Anghel si Sistem, la Kiev, si in 2010, de Paula Seling si Ovi, la Oslo.

In anul 2006, in competitia muzicala desfasurata la Atena, Mihai Traistariu a obtinut locul al patrulea in clasament, iar melodia interpretata de el, "Tornero", compusa de Eduard Circota, este piesa romaneasca cu cel mai mare punctaj obtinut in finala Eurovision - 172 de puncte.

In anul 2015, Romania a fost reprezentata la Eurovision de trupa Voltaj, cu melodia "De la capat", si a ocupat locul al 15-lea in finala care a avut loc la Viena, Austria.

Eurovision este o competitie muzicala internationala anuala, la care participa tarile ce detin statutul de membru activ in cadrul European Broadcasting Union (EBU), cea mai importanta asociatie a posturilor publice de televiziune din Europa. Concursul a fost transmis in fiecare an de la inaugurarea sa in 1956 si este unul dintre cele mai longevive programe de televiziune din lume. Eurovision este, de asemenea, unul dintre cele mai vizionate evenimente non-sportive din lume, cu audiente care depasesc in fiecare an pragul de 100 de milioane de telespectatori. Printre artistii ale caror cariere internationale au fost lansate in urma participarii sau a victoriei la Eurovision se numara, printre altii, Domenico Modugno (locul 3 in 1958), ABBA (locul 1 in 1974), Celine Dion (locul 1 in 1988) si Julio Iglesias (locul 4 in 1970).

Nicușor Dan speră într-o majoritate parlamentară de dreapta: „Faptul că partidele mai mici nu au reuşit să fie prinse în nişte alianţe, cred că este un eşec al dreptei”
Nicușor Dan speră într-o majoritate parlamentară de dreapta: „Faptul că partidele mai mici nu au reuşit să fie prinse în nişte alianţe, cred că este un eşec al dreptei”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat duminică, 15 septembrie, despre rezultatul alegerilor parlamentare, că speră ca partidele de dreapta, plus UDMR, să poată să formeze o majoritate....
Nicușor Dan, întrebat dacă semnează și pentru candidatura lui Geoană: „Ca un om care a suferit mult ca să strângă semnături, consider că numărul e prea mare. Mă mai gândesc”
Nicușor Dan, întrebat dacă semnează și pentru candidatura lui Geoană: „Ca un om care a suferit mult ca să strângă semnături, consider că numărul e prea mare. Mă mai gândesc”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat duminică, 15 septembrie, la Digi24 că şi el a suferit mult ca să strângă semnături acum 12 ani sau acum 8 ani şi consideră că numărul de...
#Eurovision 2016 Ucraina, #Eurovision 2016 castigator reactii, #Rusia reactie Ucraina Eurovision , #castigatori
  1. Cele mai ciudate obiecte pe care oamenii le-au uitat în camerele de hotel. "Să o lași în urmă este șocant"
  2. Cel mai bun traseu turistic pentru această toamnă. Locul cu patru parcuri naționale și zeci de obiective de vizitat FOTO
  3. Cea mai mare greșeală pe care o fac bărbații în căsnicie. Avertismentul unui avocat specializat în divorțuri: "Goliți mașina de spălat vase din când în când"
  4. Echipajul SpaceX Polaris Dawn s-a întors pe Pământ, după o misiune de succes de 5 zile. Ce recorduri și premiere a reușit compania lui Elon Musk
  5. Familia Regală Britanică i-a urat la mulți ani Prințului Harry, cu ocazia aniversării sale, pentru prima dată din 2021
  6. Dieta minune cu care o tânără a reușit să slăbească 23 de kilograme. Este atât de ușoară încât o ține și astăzi, după 7 ani
  7. Soţia lui Perry Farrell a explicat bătaia dintre membrii trupei de la concertul Jane's Addiction: „Frustrarea lui a crescut seară de seară" VIDEO
  8. Eclipsa parțială de Lună în România: Când și cum să observați evenimentul astronomic din septembrie 2024
  9. Horoscop zilnic. Duminică, 15 septembrie. Zodia care va petrece mai mult timp cu prietenii
  10. Bancul zilei: Ce se întâmplă dacă unei femei îi plac stelele