Eurovision 2019: Peste 100 de artisti contesta concursul din Israel, iar autoritatile pun conditii politice si religioase

Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 09:26
6331 citiri
Eurovision 2019: Peste 100 de artisti contesta concursul din Israel, iar autoritatile pun conditii politice si religioase

Peste o suta de artisti din intreaga lume, printre care cantaretul britanic Roger Waters sau regizorul Ken Loach, au publicat o scrisoare deschisa in care cer boicotarea editiei de anul viitor a concursului Eurovision care se desfasoara in Israel, "pana cand palestinienii vor avea libertate, justitie si egalitate in drepturi".

Scrisoarea a fost publicata in ziarul britanic The Guardian, iar in text numerosi artisti, printre care muzicieni, actori sau regizori, cer ca "Eurovision 2019 sa fie boicotat, daca tara gazda este Israelul, care continua de mai multe decenii sa incalce grav drepturile israelienilor".

Polemica s-ar putea amplifica daca Ierusalimul va fi ales gazda a viitoarei editii, avand in vedere ca jumatatea de est a orasului are statut de zona militara ocupata de Israel din 1968, potrivit Europa Press International.

"Intelegem ca Uniunea Europeana a Radiodifuziunii (EBU) cere ca Israelul sa gaseasca un loc de desfasurare, care sa nu genereze diviziuni pentru Eurovision 2019. Evenimentul ar trebui anulat, daca Israelul este gazda a concursului - ce ar trebui mutat intr-o alta tara cu antecedente mai bune in materie de drepturi ale omului", se arata in scrisoare.

In text se mentioneaza si moartea mai multor manifestanti - inclusiv sase copii - in timpul Marelui Mars al Reintoarcerii in Fasia Gaza - desfasurat la putin timp dupa victoria la Eurovision de anul acesta a reprezentantei Israelului, Netta Barzilai, care indreptateste Israelul sa organizeze editia de anul viitor.

Citeste si Castigatoarea Eurovision 2018 este acuzata de plagiat si risca sa fie descalificata

Israelul nu va accepta pe oricine in tara

Pe de alta parte, intre organizatori si gazdele concursului de anul viitor au aparut noi neintelegeri privind cui i se va permite sa intre in tara pentru a urmari evenimentul.

Presa locala a raportat ca EBU a transmis guvernului israelian ca se asteapta sa fie acordate vize indiferent de afilierea politica, o cerere care a fost ridiculizata de autoritatile israeliene.

"Nu stiu cum au avut tupeul sa faca astfel de cereri nebunesti", a declarat ministrul Securitatii Publice, Gilad Erdan, la postul de radio al armatei, citat de agentia dpa pe 4 septembrie.

Israelul a spus ca va bloca sosirea de activisti din partea unor organizatii care participa la actiuni de boicotare a Israelului din cauza politicilor fata de palestinieni.

EBU a solicitat, de asemenea, Israelului sa se asigure ca nu exista restrictii in timpul concursului din cauza Sabatului iudaic sau a zilei de odihna. Finala concursului are loc in mod traditional intr-o sambata seara, care ar fi exact la sfarsitul Sabatului.

Ministrul adjunct al Sanatatii din tara, Jakov Litzman, a insistat ca pregatirile pentru concurs nu ar trebui sa interfereze cu Sabatul.

Concursul se desfasoara in Israel in 2019, deoarece a fost castigat in acest an de cantareata israeliana Netta cu piesa ei "Toy", inspirata de campania #MeToo. Victoria ei a fost insa rapid eclipsata de violentele care au izbucnit in Fasia Gaza dupa inaugurarea ambasadei americane la Ierusalim. In scurt timp au aparut initiative de boicotare a viitoarei editii a Eurovision din Israel.

Israelul nu are nicio remuscare pentru palestinienii ucisi: In Fasia Gaza nu exista oameni nevinovati

Citeste si:
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Pro România a ajuns să aibâ datorii atât de mari încât Autoritatea Electorală Permanentă a oprit robinetul de finanțare. Formațiunea lui Ponta este prima care ajunge în această...
Diana Șoșoacă s-a afișat în Parlament cu o botniță de câine la gură: "De 30 de ani încălcaţi pas cu pas Constituţia României"
Diana Șoșoacă s-a afișat în Parlament cu o botniță de câine la gură: "De 30 de ani încălcaţi pas cu pas Constituţia României"
Senatoarea Diana Şoşoacă s-a afişat luni, 6 decembrie, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării Constituţiei, cu o botniţă, susţinând că drepturile şi libertăţile...