Romania nu mai participa la Eurovision? - Afla ce spun artistii

Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 15:12
4529 citiri
Romania nu mai participa la Eurovision? - Afla ce spun artistii
Foto: Arhiva

Ne-am obisnuit ca in fiecare an sa ne sustinem participantii la Eurovision, insa in 2012 este posibil sa nu mai traim aceste emotii pe motiv ca respectivul concurs ar putea sa nu se mai organizeze.

Sorin Burtea, reprezentantul salariatilor SRTV in Consiliul de Administratie al TVR, a declarat pentru Ziarul Ring ca in TVR sunt probleme destul de mari legate de finante si ca este posibil ca Eurovisionul sa nu mai aiba loc la nivel national.

Desi nu este nimic sigur si putem cataloga totul drept zvonuri, Ziare.com a stat de vorba cu cativa artisti pentru a afla cum vor fi ei sau colegii lor de breasla afectati.

Compozitorul Horia Moculescu considera ca ar fi pacat sa ne excludem singuri "tinand cont ca am fost fortati sa nu participam pana in '91", iar solutia sa ar fi o editie organizata cu mai putini bani.

"Se poate face un spectacol splendid fara bani atat de multi ca de obicei. Nu e niciun fel de problema. Nu trebuie sa te coste 300.000 de euro selectia nationala. Va dau scris ca se poate face si cu 25.000-30.000 de euro. Nu ar fi atat de fastuoasa, dar emisiunea are suficiente mijloace de a fura ochiul pentru a da un oarecare lustru. Nu mai faci multe etape, faci un singur concurs, o licitatie convenabila pentru televoting, poate chiar un sponsor. Faci o editie mai saracacioasa", a declarat Moculescu, pentru Ziare.com.

Dupa ce ani la rand mai multe persoane publice au spus ca Eurovisionul ar trebui preluat de o televiziune privata, compozitorul explica de ce nu se poate intampla asta: "Nu se poate implica o televiziune privata pentru ca este un concurs al televiziunilor publice".

Un alt artist care regreta acest lucru este Marcel Pavel, cel care in 2002 a reprezentat Romania la concurs alaturi de Monica Anghel.

"Imi exprim regretul. (...) Era intr-adevar o posibilitate de a promova chiar si artistii de valoare care erau bineinteles consacrati pentru acest concurs. Este o manifestare culturala cu traditie si este pacat ca nu o sa participam de data aceasta. Sunt dezamagit", ne-a spus cantaretul, care, pe de-o parte, intelege faptul ca situatia economica este grea, dar care considera ca se pot gasi sponsori.

Tavi Colen: Eram si noi in Europa, ne bagau in seama, mai auzeau de noi

Tavi Colen crede ca ar fi o greseala mare ca Romania sa nu mai participe la Eurovison, mai ales ca era o pisibilitate ca artistii romani sa fie cunoscuti si in afara.

Referitor la declaratiile lui Sorin Burtea, care a spus ca in TVR sunt probleme legate de salariile angajatilor, Tavi crede ca se pot gasi variante pentru organizarea Eurovisionului fara sa se lege cineva de banii pentru lefuri.

"Se gasesc sponsori, le dai niste facilitati, mai lasi de la tine. Se gasesc variante. Nu platesc locatia, au platouri, au angajati. Nu vad de ce dau atatia bani, ma rog e treaba lor. Nu stiu pe ce dau atatia bani. Televiziunile private fac din rahat bici si mai si pocneste. Nu inteleg astia de ce nu sunt in stare", a spus Colen.

Azerbaidjan a castigat Eurovision 2011. Romania a dezamagit

Cornel Ilie, solistul trupei Vunk, nu este afectat de aceasta decizie pentru ca nu isi dorea sa participe nici ca interpret, nici ca si compozitor. Totusi, cunoaste persoane care abia asteptau editia din acest an.

"E pacat ca se intampla tocmai acum cand Romania, ca piata muzicala pentru strainatate, Europa mai ales, e in crestere. Era mai mare atentia asupra noastra decat pana acum", a subliniat cantaretul.

Zoltan: Eurovision - un concurs cu conotatii politice, nu unul artistic, muzical

Printre artisti se numara si cativa care se bucura, intr-o oarecare masura, de faptul ca aceasta competie ar putea sa nu se mai organiezeze. Andras Zoltan, solistul Sarmalele Reci, marturiseste ca nu este un fan al acestui spectacol si il considera un concurs cu conotatii politice.

"Imi pare rau ca s-a creat atat de multa valva in ultimii ani si in Romania in jurul lui pentru ca a creat niste iluzii in mintile telespectatorilor, inducandu-i in eroare, dandu-le sentimentul ca asta este arta, cand, dimpotriva, latura artistica s-a restrans foarte tare si trupele candidate au inceput sa devina din ce in ce mai putin diverse, au inceput sa se imite unii pe altii, sa concureze pentru loc in sine in loc sa aiba placerea de a face ceva artistic", ne-a precizat cantaretul, mentionand ca muzicalul a fost pus la colt de coregrafie si look.

Zoltan spune ca s-ar bucura ca Eurovision sa nu se mai organizeze pentru ca "as vrea ca lucrurile sa revina la normal, ca artistii care traiesc in mintile oamenilor sa fie aia adevarati".

Pe langa Eurovision, Andras considera ca si concursurile de genul "Vocea Romaniei", "Dansez pentru tine" si "X factor" sunt produse comerciale "care fac raiting", dar "care induc oamenilor iluzia unei valori reale, cand singura valoare este cea a productiei".

"Cred ca artist adevarat este Bob Dylan, care nu este o voce, dar este un foarte mare artist si ii bate la cap pe 25 de Michael Bolton si alti trubaduri. Este o diferenta enorma intre a fi artist si a fi vedeta", ne-a mai spus artistul.

Pe de alta parte, Mihai Georgescu, cunoscut drept Mita de la Bere Gratis, spera ca aceasta sa nu fie o hotarare definitiva. "Se va mai taia din promovare, dar imi e greu sa cred ca nu se mai tine. Eu cred ca se va tine", este de parere cantaretul, care considera ca cel mai probabil nu vor mai fii mai multe emisii, ci numai una, dar ca show-ul va avea loc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Romania Eurovision 2012, #Romania Eurovision participanti , #concurenti