Eurovision 2014: Kitsch, pop si politica, de la conflictul dintre Rusia si Ucraina la "doamna cu barba"

Sambata, 10 Mai 2014, ora 18:06
10189 citiri
Eurovision 2014: Kitsch, pop si politica, de la conflictul dintre Rusia si Ucraina la "doamna cu barba"

Cantareti din 26 de tari participa, sambata seara, la Copenhaga, la finala Eurovision Song Contest 2014, un cocktail de kitsch, pop si politica, cu o "doamna cu barba" reprezentand Austria, care concureaza cu surori gemene din Rusia si o preferata a publicului din Ucraina.

Potrivit caselor de pariuri, suedeza Sanna Nielsen, cu piesa ei new-age pop "Undo", este cotata cu cele mai mari sanse de a castiga editia de anul acesta a Eurovision. Daca va castiga, aceasta va fi a doua oara in ultimii trei ani cand concursul s-ar organiza in aceasta tara. De la infiintarea Eurovision, Suedia a castigat acest concurs de cinci ori, de mentionat fiind victoria din 1974 - Abba, cu piesa "Waterloo".

Insa ecourile geopolitice ale conflictului Rusia - Crimeea ar putea domina competitia care a contribuit la lansarea carierelor unor artisti precum Abba si Celine Dion. Multi dintre spectatorii de la Copenhaga le-au huiduit pe reprezentantele Rusiei - gemenele Tolmachevy, in varsta de 17 ani -, marti, cand acestea au concurat in prima semifinala.

Pentru a adauga noi controverse, organizatorii competitiei au spus ca voturile din Crimeea - anexata recent de Rusia - vor fi adaugate celor din Ucraina. Acest lucru se intampla pentru ca voturile se bazeaza pe codurile telefonice nationale existente.

De altfel, s-a speculat foarte mult asupra faptului ca participarea la Eurovision a Rusiei va avea de suferit, din cauza acestei anexari, dar si pentru ca nu respecta drepturile minoritatilor sexuale. Eurovision este o competitie muzicala extrem de populara in randul comunitatii gay.

Surorile Tolmachevy, Anastasia si Maria, care au castigat competitia Eurovision Junior in 2006, nu au dorit sa comenteze asupra aspectelor politice ale acestui conflict.

In schimb, cantareata ucraineana Mariya Yaremchuk, care a fost indelung ovationata marti, cand a participat la prima semifinala, a spus ca pregatirea ei pentru aceasta competitie a fost afectata de criza din tara sa. "De fapt, cand ma pregateam in Ucraina, nu puteam sa ma concentrez pe munca mea, pentru ca toata lumea era influentata de asta (conflictul ruso-ucrainean, n.red.) ", a spus aceasta.

De altfel, organizatorii danezi ai Eurovision 2014 au declarat ca tema principala a evenimentului toleranta, iar steaguri in culorile curcubeului - simbolizand comunitatea gay - au fost afisate peste tot in Copenhaga.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#eurovision finala 2014, #Eurovision concurs 2014 , #Eurovision 2014