Continuă scandalul cu prezența Israelului la Eurovision. Titlul piesei, considerat un mesaj politic

Joi, 22 Februarie 2024, ora 18:46
2798 citiri
Continuă scandalul cu prezența Israelului la Eurovision. Titlul piesei, considerat un mesaj politic
Eden Golan

Participarea Israelului la Eurovision 2024 ar putea fi ameninţată. Se zvoneşte că statul evreu va fi descalificat, deoarece cântecul său a fost respins din cauza unui mesaj prea politic legat de atacul din 7 octombrie, scrie BFM TV.

Ministrul israelian al Culturii şi Sportului a reacţionat pe Twitter pentru a pleda pentru ca ţara sa să rămână la cea de-a 68-a ediţie a festivalului, care va avea loc în Suedia: "Miki Zohar a scris pe X (fostul Twitter): "Intenţia Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU, care organizează concursul) de a descalifica cântecul israelian de la Eurovision este scandaloasă”.

Politicianul a continuat prin a lăuda "un cântec emoţionant, care exprimă sentimentele poporului şi ale ţării de astăzi", asigurând că nu este "politic": "Sperăm cu toţii că Eurovision va rămâne un eveniment muzical şi cultural şi nu o arenă politică - unde ţările participante îşi pot prezenta unicitatea şi naţionalismul prin muzică".

"Fac apel la Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune să continue să acţioneze în mod profesionist şi neutru şi să nu lase politica să afecteze arta", a conchis el.

Această declaraţie intervine într-un moment în care presa israeliană este preocupată de o dispută între KAN (radiodifuzorul israelian al concursului) şi EBU în legătură cu melodia care va fi cântată de Eden Golan, candidata Israelului.

Titlul este încă necunoscut publicului, dar, potrivit site-ului Ynet, care citează "surse europene", acesta se intitulează "Ploaia din octombrie"; un titlu care nu lasă loc de îndoială în ceea ce priveşte legătura cu atentatul din 7 octombrie anul trecut, comis de Hamas, care a ucis aproximativ 1.160 de israelieni.

Potrivit presei israeliene, cântecul a fost prezentat la EBU, care intenţionează să îl respingă pe motiv că mesajul său este prea politic, încălcând astfel regulamentul concursului. KAN, la rândul ei, refuză categoric să facă compromisuri:

"Nu vom schimba nici versurile, nici cântecul, chiar şi cu preţul neparticipării Israelului la Eurovision anul acesta", se arată în articol.

Un purtător de cuvânt al EBU a reacţionat în coloanele cotidianului britanic Huffington Post, fără a confirma că melodia era într-adevăr pasibilă de descalificare: "EBU se află în prezent în proces de revizuire a versurilor, un proces confidenţial între EBU şi radiodifuzor până la luarea unei decizii finale (...) Dacă un cântec este considerat inacceptabil din orice motiv, radiodifuzorii au apoi posibilitatea de a prezenta un nou cântec sau noi versuri, aşa cum cer regulile concursului".

Aceste zvonuri vin în contextul în care o nouă controversă în jurul participării Israelului la Eurovision 2024. În faţa represaliilor mortale ale lui Netanyahu în Gaza, unde au murit cel puţin 29.313 persoane, potrivit cifrelor Hamas, mai multe persoane au cerut ca Israelul să fie exclus din concurs, inclusiv artişti islandezi şi radiodifuzorul finlandez.

EBU a răspuns la aceste plângeri săptămâna trecută, asigurând publicul că Israelul va participa într-adevăr la concurs. Problema cântecului nu fusese încă ridicată.

Cele două semifinale ale Eurovision 2024 vor avea loc la 7 şi 9 mai. Israelul va concura în cea de-a doua, în speranţa de a se califica în finala de pe 11.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertizare MAE privind călătoriile în Israel, Palestina, Liban și Iran. Situația de securitate în zonă este incertă
Avertizare MAE privind călătoriile în Israel, Palestina, Liban și Iran. Situația de securitate în zonă este incertă
Călătoriile în Statul Israel, în Palestina, în Republica Islamică Iran și în Republica Libaneză, în contextul evoluţiilor de securitate din regiune, nu sunt recomandate în niciun fel,...
Franța le recomandă cetățenilor săi să ”se abțină” de la călătorii în Orientul Mijlociu după SUA și Rusia
Franța le recomandă cetățenilor săi să ”se abțină” de la călătorii în Orientul Mijlociu după SUA și Rusia
Cetăţenii francezi ar trebui să se "abţină" de la călătorii în Iran, Israel, Liban şi teritoriile palestiniene, a declarat vineri Ministerul de Externe pentru AFP. În contextul în...
#eurovision, #Israel, #scandal, #Eden Golan , #stiri externe