Eurovision 2012: Mandinga va reprezenta Romania, cu piesa Zaleilah

Sambata, 10 Martie 2012, ora 23:43
16127 citiri
Eurovision 2012: Mandinga va reprezenta Romania, cu piesa Zaleilah
Foto: TVR

Mandinga va reprezenta Romania la Eurovision 2012 cu piesa Zaleilah. Trupa a castigat selectia nationala pentru editia din acest an a concursului Eurovision, care va avea loc la Baku, Azerbaidjan.

In finala au intrat 15 piese, alese in prealabil de un juriu. Selectia nationala este transmisa live incepand de la ora 21 la TVR 1, TVR HD si TVR International, dar si pe Internet, pe pagina speciala Eurovision Romania.

Alegerea a fost facuta in baza notelor primite de la juriu (50%) si prin televoting (50%).

Mandinga va participa in prima semifinala Eurovision, pe 22 mai, la Baku, Azerbaidjan. Finala internationala Eurovision va avea loc pe 26 mai.

In urma preselectiei, au intrat in selectia nationala, in ordinea punctajului obtinut: Catalin Josan ("Call my name"), Mandinga ("Zaleilah"), Vicky Red ("If you ever feel"), Bianca Purcarea ("Don't say sorry"), Electric Fence ("Sun-ta"), Ovidiu Anton ("I walk alone"), Ana Mardare ("This must be love"), Ioana Bianca Anuta ("Girls don't cry"), RPK ("Singura Care"), Tasha ("Say my name"), Lucian Oros ("The best a man can get"), Bianca Purcarea, inlocuita ulterior de T&L ("Twilight"), Raluca Ocneanu ("Time is on my side"), Ana Mardare ("If you find simple words to say"), Miss Mary ("Rollin'"), informeaza Mediafax.

La selectia nationala, concurentii au urcat, insa, pe scena intr-o ordine aleatorie, dupa ce fiecare a extras biletul cu numarul de ordine cu o saptamana in urma.

In urma televotului, pe primele trei locuri s-au clasat: Mandinga (12 puncte), Catalin Josan (10 puncte) si Ioana Anuta (8 puncte).

Dupa notarea juriului, primele trei locuri au fost ocupate de Electric Fence (12 puncte), Mandinga (10 puncte) si Catalin Josan (8 puncte).

Astfel, prin adunarea punctajelor, castigatoarea selectiei nationale a fost trupa Mandinga.

Juriul selectiei nationale a fost format din compozitorii George Natsis (presedinte), Dan Teodorescu, Mihai Ogasanu, Cornel Ilie, Eduard Circota, cantareata Luminita Anghel, impresarul Liliana Levintza, criticul muzical Dana Dorian si DJ-ul de radio George Zafiu, informeaza Mediafax.

Spre deosebire de alti ani, cand scandalurile nelipsite de la Eurovision izbucneau dupa desemnarea castigatorului, anul acesta un prim scandal a fost deja declansat. Lucian Viziru a depus plangere la DNA impotriva juriului, invocand nerespectarea regulamentului de alegere a pieselor.

Lucian Viziru a facut plangere la DNA impotriva juriului Eurovision

Cum se voteaza?

Respectand procedura folosita de EBU in concursul Eurovision, publicul roman poate vota la aceasta Selectie Nationala odata cu evolutia primului concurent si se va incheia la aproximativ 30 de minute dupa prestatia ultimului concurent.

Publicul va putea vota piesa preferata apeland 0900 16 09 XX (unde XX este numarul fiecarei piese in ordinea intrarii in concurs) din retelele Romtelecom, Cosmote, Orange, Vodafone sau pot trimite un SMS la numarul 1267 cu numarul piesei preferate in retelele Cosmote, Orange, Vodafone, tariful fiind de 0.37 E (TVA inclus). Fiecare piesa va putea fi votata de 11 ori de pe un numar de telefon, indiferent de modalitatea aleasa (apel sau SMS).

In cazul in care vor fi efectuate mai mult de 11 votari de la acelasi numar de telefon pentru aceeasi piesa, apelurile vor fi taxate la tariful de mai sus, fara insa ca voturile suplimentare sa fie luate in considerare.

Liniile vor fi deschise pe toata durata concursului si inca 30 de minute dupa ce si-a incheiat evolutia concurentul cu numarul 15. Dupa ce veti auzi STOP TELEVOT se va realiza un clasament in functie de numarul de apeluri si SMS-uri.

Cum se desemneaza castigatorul

Piesa clasata pe locul 1 - va primi 12 puncte, pe locul 2-10 puncte, locul 3 - 8 puncte,

locul 4 -7 puncte, locul 5 - 6 puncte, locul 6 - 5 puncte, locul 7- 4 puncte, locul 8 - 3 puncte, locul 9 - 2 puncte, locul 10 -1 punct.

De asemenea, juriul de specialitate va acorda puncte de la 1 la 12. In urma cumularii acestor puncte se va intocmi clasamentul juriului. Astfel, melodia clasata pe primul loc va primi 12 puncte, cea de pe locul 2-10 puncte, locul 3 - 8 puncte, locul 4 -7 puncte, locul 5 - 6 puncte, locul 6 - 5 puncte, locul 7- 4 puncte, locul 8 - 3 puncte, locul 9 - 2 puncte, locul 10 -1 punct.

Punctajul obtinut in urma clasamentului juriului se va cumula cu cel obtinut in urma televotului, realizandu-se, astfel, un clasament final. Piesa care se va clasa pe primul loc va fi marea castigatoare a Selectiei nationale Eurovision 2012 si va reprezenta Romania la Baku, Azerbaidjan, in luna mai.

Daca doua melodii vor avea acelasi numar de puncte, va castiga cea care a reusit sa obtina mai multe voturi din partea telespectatorilor.

Concursul Muzical Eurovision 2012 va fi cea de-a 57-a editie anuala a Concursului Muzical Eurovision. Va avea loc in Baku, Azerbaidjan, ca urmare a castigarii concursului de catre aceasta tara cu piesa "Running Scared", cantata de Ell & Nikki.

Cele doua semifinale vor avea loc pe 22 si 24 mai 2012, iar finala pe 26 mai 2012.

Din fiecare semifinala, se vor califica in etapa finala 10 tari. Cele 6 tari calificate automat in finala sunt Azerbaidjan, Franta, Germania, Italia, Regatul Unit si Spania.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#selectia nationala Eurovision 2012, #Romania Eurovision 2012, #melodie Romania Eurovision Baku , #Romania