Finala Eurovision are loc in aceasta seara, fara Romania: Vezi ce tari s-au calificat

Sambata, 12 Mai 2018, ora 08:15
3283 citiri
Finala Eurovision are loc in aceasta seara, fara Romania: Vezi ce tari s-au calificat
Foto: captura YouTube/ Eurovision

Finala editiei 2018 a concursului Eurovision are loc la 12 mai, la Lisabona, in Portugalia, si este transmisa in direct de TVR.

Romania a fost reprezentata la Eurovision de trupa The Humans, cu melodia "Goodbye", dar nu s-a calificat in finala.

In 2017, editia concursului a fost castigata de Salvador Sobral cu melodia "Amar Pelos Dois", cantata in portugheza, o balada cu influente jazz compusa de sora lui Sobral, primind 758 de puncte.

Sub sloganul "All aboard", Eurovision Song Contest 2018 a adus pe scena din Lisabona reprezentantii celor 43 de tari inscrise in competitie: Albania, Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Georgia, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elvetia, Ucraina si Marea Britanie.

Semifinalele concursului s-au desfasurat la Lisabona, in 8 si 10 mai.

Dupa prima semifinala s-au calificat artistii din Albania, Austria, Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Estonia, Finlanda, Irlanda, Israel si Lituania. Dupa a doua semifinala s-au calificat artistii din Serbia, Republica Moldova, Ungaria, Ucraina, Suedia, Australia, Norvegia, Danemarca, Slovenia, Olanda.

Acestora li se alatura in finala reprezentantii celor cinci tari fondatoare Eurovision, grup cunoscut si sub numele de "Marele 5": Franta, Germania, Italia, Spania si Marea Britanie - si din tara gazda, Portugalia.

De-a lungul anilor, Romania a fost reprezentata la Eurovision de mai multi artisti. Prima participare a fost in 1994, cand Dan Bittman a cantat pe scena Point Theatre din Dublin piesa "Dincolo de nori", compusa de Tino Furtuna si Dan Bittman.

La editia din 2015 a Eurovision, de la Viena, Romania a fost reprezentata de trupa Voltaj, iar melodia baietilor ''De la capat/All Over Again'' a primit 35 de puncte, ajungand astfel pe locul 15.

Anul urmator, in 2016, Romania a fost descalificata ca urmare a deciziei European Broadcasting Union - cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din lume (EBU), organizatorul concursului, de a retrage Televiziunii Romane calitatea de membru pentru neplata unor datorii in valoare totala de 16 milioane de franci elvetieni.

In 2017, la Kiev, Romania a fost reprezentata de Ilinca Bacila si Alex Florea, cu melodia ''Yodel It!'' compusa de Mihai Alexandru. Acestia s-au clasat pe locul 7, cu 282 de puncte.

Citește și:
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Ministrul Afacerilor Externe a declarat luni, 20 martie, că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. ”Această așa-numită limbă...
#finala Eurovision 2018 , #Romania