TVR schimba modul in care va fi ales reprezentantul Romaniei la Eurovision: Publicul va alege doar melodia, nu si interpretul

Vineri, 31 Ianuarie 2020, ora 18:16
4449 citiri
TVR schimba modul in care va fi ales reprezentantul Romaniei la Eurovision: Publicul va alege doar melodia, nu si interpretul
Foto: Facebook / Eurovision Romania

Televiziunea Romana a decis sa schimbe modalitatea de selectie a reprezentatului la Eurovision Song Contest 2020 prin alegerea intepretului de o comisie si, ulterior, a piesei de catre public. Finala Nationala va avea loc pe 1 martie 2020.

Este pentru prima data cand nu vor mai exista semifinale. Ca sa marcheze schimbarea, TVR propune si hashtagul #ealtceva.

Potrivit postului public, dupa o analiza a specificitatilor pietei muzicale din Romania, a diferitelor modalitati de selectie la care au apelat si alte televiziuni publice din Europa, cum ar fi cele din Spania, Grecia, Rusia, Cipru, Bulgaria, Marea Britanie sau Franta, si, nu in ultimul rand, dupa evaluarea rezultatelor Romaniei din ultimii doi ani la concursul Eurovision.

Selectia in vederea Finalei Nationale se concentreaza, intr-o prima faza, pe identificarea celei mai reprezentative voci, evaluata de catre o comisie de specialitate pe baza unor criterii precum abilitatile vocale, interpretarea, empatia muzicala, expresivitatea.

Dupa selectarea respectivei voci, se vor compune, pe specificul acesteia, al timbrului si personalitatii artistului, un numar de piese, dintre care cele mai bune 5 vor ajunge in Finala Nationala.

Selectia celor 5 creatii muzicale va fi realizata de catre o comisie de specialitate, ai carei membri acopera o plaja larga de domenii si specializari (compozitori, textieri, muzicologi, realizatori/producatori de divertisment radio si/sau televiziune, regizori muzicali radio si/sau de televiziune), tinand cont de urmatorii parametri: forma muzicala a piesei, aranjament orchestral, originalitate, diversitate stilistica si mesaj.

Pe 1 martie, Finala Nationala va aduce in prim plan publicul, ca factor decizional principal in selectarea piesei si a abordarii creative a momentului artistic ce va reprezenta Romania la Rotterdam.

Finala Nationala se va constitui intr-un amplu spectacol in care Juriul National si publicul, in proportie egala de 50%, vor vota fiecare dintre momentele artistice propuse in vederea selectarii celei mai bune reprezentari a Romaniei la ESC 2020. In caz de egalitate, publicul este cel care are ultimul cuvant, voturile sale fiind cele decisive.

Echipa Eurovision Romania 2020 o are ca sefa de delegatie (HoD) pe Liana Stanciu, Elena Stirbescu fiind manager de proiect, Smaranda Vornicu - Shalit - manager relatia cu presa (HoP), iar Dan Manoliu director artistic.

Statisticile arata ca, in ultimii 15 ani, aproape fiecare editie a acestei competitii a avut in top 3 al etapei internationale cel putin o piesa selectata printr-o astfel de metoda de catre televiziunile nationale.

Eurovision Song Contest va avea loc in luna mai, la Rotterdam.

Citește și:
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Ministrul Afacerilor Externe a declarat luni, 20 martie, că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. ”Această așa-numită limbă...
#TVR schimba mod alegere Eurovision, #concurs Romania Eurovision 2020 , #Romania