Eurovision 2013: Cand urca pe scena Cezar Ouatu si cu cine lupta

Joi, 16 Mai 2013, ora 16:54
5568 citiri
Eurovision 2013: Cand urca pe scena Cezar Ouatu si cu cine lupta
Foto: http://eurovision.tvr.ro

Primii 10 finalisti ai Eurovision 2013 au fost desemnati marti seara, sase ratand sansa de a ajunge in finala festivalului de la Malmo din 18 mai. Joi seara aflam daca reprezentatul Romaniei, Cezar Ouatu, merge mai departe.

In urma voturilor publicului si juriului, Republica Moldova, Irlanda, Estonia, Lituania, Belarus, Danemarca, Rusia, Belgia, Ucraina si Olanda sunt tarile ai caror reprezentanti au obtinut calificarea in ultima etapa a competitiei.

In prima semifinala, cea de marti seara, au participat, in ordinea intrarii in concurs, Austria, Estonia, Slovenia, Croatia, Danemarca, Rusia, Ucraina, Olanda, Muntenegru, Lituania, Belarus, Moldova, Irlanda, Cipru, Belgia, Serbia.

Joi seara vor fi alesi ceilalti 10 concurenti din 17, printre care speram sa se gaseasca si Cezar Ouatu. Contratenorul in varsta de 33 de ani va interpreta piesa "It's My Life", compusa de Cristian Faur. Pe scena vor mai urca artisti din Letonia, San Marino, Macedonia, Azerbaidjan, Finlanda, Malta, Bulgaria, Islanda, Grecia, Israel, Armenia, Ungaria, Norvegia, Albania, Georgia si Elvetia.

In direct, pe TVR1, de la orele 22:00 - Cezar e ultimul in concurs

Artistii din Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania si Suedia intra direct in finala. Aceasta va fi prezentata de actrita suedeza Petra Mede si va fi transmisa in direct de TVR 1, incepand cu ora 22:00 (ora Romaniei).

Cota Romaniei la casa de pariuri Stanleybet este de 21, favorita in aceasta semifinala fiind piesa celor din Norvegia. Urmeaza Georgia si Azerbaidjan, cele mai mici sanse avandu-le Bulgaria, Macedonia si Letonia.

Cezar Ouatu a castigat selectia nationala pentru Eurovision in luna martie a acestui an, dupa ce a obtinut 8 puncte din partea juriului si 12 in urma televotului. Joi seara acesta va urca pe scena ultimul, fapt pe care artistul il considera un avantaj.

In cele trei minute in care Cezar se va afla pe scena de la Malmo Arena, artistul va canta in fata a peste 10.000 de spectatori si peste 100.000.000 de telespectatori din 44 de tari, care vor urmari live evenimentul.

In 15 mai, Cezar a avut doua repetitii cu costume, cea de-a doua fiind luata in considerare pentru votul juriului international de specialitate.

Romanii sunt invitati, la ora 21:40, sa deschida televizoarele pe TVR 1, TVR HD, TVR International sau sa tasteze www.tvrplus.ro, pentru a vedea, intr-o editie speciala, drumul spre Malmo, o emisiune moderata de Liana Stanciu, ultimele pregatiri ale lui Cezar inainte de a intra in scena.

Ambele repetitii cu costume, desfasurate miercuri, au fost apreciate de cei care le-au urmarit, iar Cezar este increzator. La finalul repetitiei, jurnalistii aflati in centrul de presa au aplaudat prestatia Romaniei, asadar feedback-ul de pana acum a fost unul promitator. Noutatea pentru cei care au vazut repetitia din 15 mai a fost aparitia celor patru dansatori, pictati complet cu rosu sau auriu, se mentioneaza pe site-ul Eurovision.

Cum va soca Cezar Ouatu la Eurovision - pericol de plagiat... vestimentar (Video)

Cine poate sa-l voteze pe Ouatu

Romanii din tara nu vor putea sa ofere puncte reprezentantului nostru, asa ca decisive sunt voturile venite din diaspora si ale strainilor pe care Cezar ii va impresiona.

Daca in prima semifinala romanii din tara nu au avut posibilitatea sa-si voteze favoritii, liniile de votare fiind deschise numai pentru tarile participante, in cea de-a doua semifinala, din 16 mai, Romania isi va exprima votul, la fel ca si celelalte 16 tari ai caror reprezentanti se vor afla pe scena joi seara. Pe langa acestea, in semifinala vor mai putea vota Franta, Germania si Spania, tari care vor intra in concurs direct in finala.

In tara, romanii vor putea vota la numarul 0900.160.0 - cu terminatia 01, 02, 03... pana la 17 (terminatia reprezinta numarul de ordine al cantecului pe care doresc sa il voteze), numar valabil in toate retelele, apel taxabil cu 1,24 euro (TVA inclus).

De asemenea, se poate vota si trimitand SMS la 1261, cu numarul de ordine al concurentului votat. Aceste numere pot fi folosite doar pe teritoriul Romaniei. Romanii din afara granitelor vor urmari concursul pe posturile nationale din tarile in care se afla si pot vota la numerele afisate pe ecran.

In seara finalei, toate tarile participante, inclusiv cele care au iesit din competitie, vor avea posibilitatea sa voteze. Voturile Romaniei vor fi anuntate, de la Bucuresti, de Sonia Argint Ionescu.

Cu putin timp inainte de plecarea spre Malmo, Dan Manoliu, seful delegatiei romane in Suedia, declara: "Fanii sunt impartiti. 50% sunt total impotriva melodiei, 50%, total pentru Cezar. Revin la ce am mai spus. Ori nu trecem de semifinala, ori ne ducem foarte, foarte sus". Joi dimineata, delegatia Romaniei a fost la biserica.

"Pentru mine, live-ul este o rutina!"

Cat despre Cezar Ouatu, acesta a declarat, conform Mediafax: "Sunt foarte increzator in mine insumi. La Opera, totul este live, pentru mine este o rutina, asa ca nu simt aceasta greutate in spate".

Artistul se simte ca un ambasador a doua genuri - opera baroca, domeniu in care contratenorul s-a remarcat, si stilul opera pop, exemplificat de melodia cu care va participa la Eurovision.

"Cred ca pot crea acest schimb de public", a spus el, povestind ca, dupa ce a castigat finala nationala a Eurovision, a sustinut un spectacol de opera baroca in Bucuresti, unde 80% din public a fost format din oameni care il cunosteau doar datorita melodiei cu care participa la Euovision.

Cat despre melodia cu care va reprezenta Romania, Cezar afirma ca ii defineste viata "in trei minute". "In trei minute, povestesc viata mea, este vorba de faptul ca dragostea este suverana, dar si ca trebuie sa traiesti clipa", a spus artistul.

Acesta este promovat activ de Angela Gheorghiu, bucurandu-se si de sprijinul lui Andrea Bocelli, Nadia Comaneci, Vangelis sau Anastasia Soare si Franco Zeffirelli.

In plus, soprana a postat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii care o infatiseaza in compania lui Ouatu, al carui talent sustine ca il apreciaza. Desi cei doi cu sustin ca au o relatie de prietenie, din fotografii reiese ca relatia ar fi mai intima de atat.

Angela Gheorghiu si Cezar Ouatu - dragoste nedeclarata sau amicitie afectuoasa? (Galerie foto)

Inainte de a pleca la Malmo, Cezar a spus ca mini-turneul sau de promovare la Londra, Amsterdam si Bruxelles i-a adus multe ecouri pozitive. "Am fost primit cu mare caldura. Ma consider un castigator si cu acest sentiment voi pleca si la Malmo", a spus el. "Cu siguranta nu vom trece neobservati (...) Cred intr-un Eurovision in Romania", a spus Cezar.

Cine este Cezar Ouatu

Contratenorul Cezar Ouatu s-a nascut intr-o familie de muzicieni, frecventand Liceul de Muzica si Arte din Ploiesti. Dupa studii de pian si cor a inceput, in 1998, sa studieze canto si muzica baroca, descoperindu-si vocea de contratenor. In 2001 a fost admis la Conservatorul "Giuseppe Verdi" din Milano, unde a abslvit, in 2004, cu calificativul maxim. In paralel, el a urmat cursuri de maestrie cu Jordi Savall, Sara Mingardo, Rene Clemencic si Mariana Nicolesco.

Cezar Ouatu detine mai multe premii internationale la concursuri de prestigiu, printre care: Francisco Vinas - Barcelona (cel mai bun contratenor), Competizione dell'Opera din Dresda (premiul intai absolut), Riccardo Zandonai Riva del Garda - premiul special al juriului, Renata Tebaldi - San Marino (premiul baroc), Spiros Argiris - Sarzana (premiul intai absolut) si Hariclea Darclee - Braila (premiul de excelenta).

Contratenorul este invitat in permanenta sa sustina recitaluri in Italia si in intreaga lume, fiind colaborator al ansamblurilor Cappella Musicale din Lodi si Corul Claudio Monteverdi din Crema. Datorita acestor solicitari are un repertoriu in care se regasesc creatii importante ale genului: "Dixit Dominus" de G.F Handel, "Te Deum" de H. Purcell, "Nisi Dominus" si "Stabat Mater" de A. Vivaldi, "Requiem" de F. Cavalli, "Carmina Burana" de Carl Orff.

La San Marino, in august 2007, a obtinut un succes considerabil intr-un recital cu arii de G.F. Handel si A.Vivaldi realizat in colaborare cu ansamblul baroc "Venti, turbini" dirijat de Sergio Ciomei.

In stagiunea 2006-2007, a debutat la Teatro La Fenice din Venezia, in rolul Armando d'Orville din opera "Il crociato in Egitto" de G. Meyerbeer, in spectacolul regizat de Pierluigi Pizzi si sub conducerea muzicala a lui Emmanuel Villaume.

Contratenorul Cezar Ouatu a sustinut recitaluri in multe orase ale Romaniei si a participat la concerte vocal-simfonice cu Orchestra de Camera Radio, Camerata Regala, cu orchestrele Filarmonicilor din Ploiesti, Cluj, Arad, Brasov, Sibiu.

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Cezar Ouatu Eurovision 2013, #semifinala Eurovision joi 16 mai, #semifinala Eurovision Ouatu Romania , #stiri Eurovision