Alexandra Ungureanu, despre Eurovision si daunele TVR - Interviu

Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 12:11
7542 citiri
Alexandra Ungureanu, despre Eurovision si daunele TVR - Interviu
Foto: muzica.phg

Alexandra Ungureanu vorbeste intr-un interviu acordat Ziare.com despre situatia creata in jurul sau dupa ce a declarat ca nu ar dori sa participe la Eurovision si despre faptul ca ar fi trebuit sa plateasca daune de 100.000 de euro.

- A aparut in presa ca este posibil sa te retragi din cursa pentru Eurovision pentru a promova un single impreuna cu Keo. Este adevarat?

- Nu. S-a si hotarat pentru ca exista un regulament destul de drastic anul acesta, pe care recunosc ca nu l-am citit cu foarte mare atentie, pentru ca se mai intampla sa fac lucruri din astea total interzise, nerecomandate, dar asta e, eu raman o boema si trebuie sa ma traga mereu cineva de maneca. E adevarat ca eu am declarat ca prezenta mea la Eurovision nu va fi intr-un moment pe care mi se pare foarte justificat si cand pot sa fac ceva bine pregatit. S-a intamplat ca compozitorul cu care am lucrat la aceasta piesa sa imi scrie piesa. Eu i-am dat acordul fara sa ma gandesc foarte mult la implicatiile participarii si iata ca piesa a intrat. Nu e o piesa facuta neaparat pentru Eurovision.

TV Ziare.com - Monica Anghel: Daca tot pune conditii, TVR sa spuna ce artist vrea la Eurovision

- Dar cum a ajuns aici? Care este istoria piesei?

- Este o piesa facuta asta vara pentru un material pe care mi l-a cerut agentul meu din Franta. Am facut un material de cinci piese, cu care incearca sa ma promoveze la niste case de discuri de afara. E un lucru pe care mi l-am dorit sa il fac, mai ales ca e un proiect asa cum imi place, este genul care ma reprezinta cel mai mult si este un gen cu care, din pacate, nu as fi foarte promovata pe radiourile din Romania.

"Crazy", piesa de la Eurovision, este una dintre aceste piese lucrate in vara, dar nepromovate. Intre timp nu am stiut cum va evolua proiectul cu Keo, dar se pare ca evolueaza destul de repede. In conditiile astea prezenta mea la Eurovision nu ar fi foarte justificata, mai ales ca piesa respectiva nu cred ca va avea finalitate, cu siguranta nu va fi difuzata pe radiouri in Romania niciodata. Asta cu mai multi iepuri deodata de obicei nu imi iese. Cu intelegerea celor din TVR speram sa execut aceasta miscare, dar se pare ca nu sunt de acord si regulamentul semnat trebuie aplicat ca atare si probabil ca voi concura.

- Daca te retrageai, trebuia sa platesti suma de 100.000 de euro. Erai dispusa?

- O suma cam mare. Daca aveam suma aia imi luam casa, este un lucru pe care incerc sa il fac de cateva luni. Cu tot respectul meu pentru institutia pe care o reprezinta TVR, institutie in care am intrat ca intr-o biserica la 12 ani cand am inceput sa cant, totusi nu o sa muncesc pentru ei urmatorii mei ani din viata, mai bine particip la faimosul eveniment. O sa ne prezentam cat mai frumos cu o piesa cu care lumea nu are ocazia sa ma asculte foarte des. Este un gen muzical foarte inedit pentru cei care ma stiu cu Crush.

Artistii, revoltati de clauzele impuse de TVR pentru participarea la Eurovision

- Tu te-ai retras si in urma cu patru ani.

- Da, a fost o chestie similara. E adevarat ca atunci era o piesa foarte frumoasa si mi-a parut rau de retragerea mea, pentru ca este catalogata usor neprofi aceasta inscriere ca apoi sa te retragi. Cei din televiziune s-au gandit ca anul asta sa se asigure ca nu mai patesc ca in anii trecuti cand se retrageau multi din diferite motive, pentru ca este un eveniment foarte urmarit, dar in niciun an nu s-a scapat fara scandal. Atunci eram la incpeutul proiectului cu Crush si de la momentul inscrierii pana cand s-au aflat rezultatele a mai trecut ceva timp in care lucrurile s-au schimbat.

- Atunci ai platit vreo dauna?

- Nu. Nu exista acest regulament. Sunt multe chestii pe care voiam sa le fac atunci. Tin minte ca eram si in sesiune. M-a sunat din televiziune si producatorul de atunci a ramas suparat pe mine si in ziua de azi. Presupun ca a fost destul de neplacut si pentru cei din TVR si pentru mine.

-Participarea aceasta la Eurovision te ajuta in cariera?

In momentul asta nu. Multi mizeaza pe cei care intradevar au sanse sa ajunga mai departe sau doresc sa promoveze o anumita piesa, multi o lanseaza asa, e un start bun. Eu poate ca nu voi promova aceasta piesa. Este adevarat ca urmeaza o perioada de expunere pentru mine, dar in momentul asta lumea cam stie despre mine. Daca se intampla sa castig, atunci va fi o situatie spectaculoasa si probabil ca aduce cu sine multe urmari si bune si rele.

-Daca ai fi putut sa rezolvi cu cei de la TVR si sa nu participi, ce interpreta crezi ca ar fi fost potrivita sa iti ia locul?

- Am facut lucrul asta. Timp de doua zile am cautat un posibil interpret din lista respectiva cu voci agreate de TVR, o lista prezentata cu multi timp inainte, care a starnit la un moment dat niste reactii controversate. Sunt mult voci bune si este o piesa care nu pune multe probleme, doar ca necesita o atitudine mai cool pentru ca este un pop-rock destul de dinamic.

Interviu Ziare.com - Traistariu: 5-6 artisti vizati de TVR nu au ce cauta la Eurovision

-Poti sa cateva exemple de voci de pe lista?

- Nu stiu, erau foarte multe voci bune. Era vorba despre disponibilitatea lor de a ma inlocui. Erau voci care puteau canta live. Erau oameni care puteau canta bine piesa asta.

- Aceasta melodie a fost prima ta alegere pentru a concura cu ea?

- Este singura piesa cu care m-am inscris in concurs. Am mai primit piese, dar nu am fost de acord. Nu prea ma interesa participarea anul asta. Asta era inregistrata de cateva luni de zile si nu mai necesita un efort sau o pregatire speciala acum, era gata, doar ca din durata de 4 minute s-a facut pe durata standard a Eurovisionului. Pentru mine a fost mai mult un test, nu am citit regulamentul bine. Nu am depus-o cu gandul de a ma retrage, ci sa vedem ce se intampla. Daca o sa castig, o sa fie o situatie spectaculoasa. Pe sistemul "Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se indeplineasca". Prioritatea mea in momentul asta este ca piesa sa arate cat mai bine din respect pentru amploarea evenimentului si pentru publicul meu.

-De care concurent iti este cel mai teama?

- Nu am nici cea mai vaga idee cine mai participa si nici nu am fost curioasa sa ascult piesele. Probabil ca o voi face. Am auzit cateva nume, Anda Adam, Luminita Anghel, Paula Seling, dar nu am ascultat nicio piese pana in momentul asta.

-Catalin Josan mai participa.

Cu Catalin mi-ar fi placut sa cant o piesa, poate chiar pentru Eurovison.

- O puteti face anul viitor.

- Nu stiu. Eu cred ca formula ideala de a participa este tot cu colegii de la Crush, sunt sigura ca putem face o piesa care sa respecte criteriile.

-Atunci de ce nu ati incercat anul acesta?

- Pai noi acum incercam sa gasim o schimbare de directie, pentru ca muzica s-a schimbat destul de mult ca sound de la ultimul album si a trebuit sa stam mai mult in studiou sa gasim o noua directie si pe baieti ii intereseaza in special radiourile si succesul in sine fara filtre, fara note, fara stres. Piata internationala a abordat tot asa, cum a fost anul trecut cu Inna si Ackent. Eurovisionul poate servi drept o punte de acces catre tot soiul de producatori, radiouri, dar anul asta nu a fost momentul.

-Care este parerea ta generala despre acest concurs? Mai sunt interesati romanii de Eurovision?

- Eu constat ca mereu este o agitatie cand vine vorba de aceasta perioada. Daca a fost un timp in care gaseam mai mult nume noi sau mai putin cunoscute, in ultima vreme, tocmai pentru ca s-a schimbat si regulamentul, au fost nume mari in fiecare an. E adevarat ca sunt multi artisti care ar putea face momente foarte bune si piese pentru Eurovision, dar care nu vor sa participe din cauza scandalului care se asocieaza cu acest evenimente. Cam asa e la noi la romani, in competitii exista si lovituri la picioare, pe la spate si comentarii si carcotasi pentru ca nu au stiut sa piarda. In rest beneficieaza de multa atentie. Avand in vedere rezultatele din ultimii ani trebuie sa existe o competitie. Desi s-a ajuns la concluzia ca tine mult de contextul geopolitic.

Am descoperit in Keo un om extraordinar

- In ce consta proiectul cu Keo? Doar melodia Upside Down sau urmeaza si altele?

- Noi am colaborat direct pentru prima data anul trecut (n.r. 2009) la Romanian Music Awards la Craiova. Am cantat impreuna o piesa din repertoriul nostru si o piesa de la el si am constatat ca ni se potrivesc foarte bine vocile si putem cand in acelasi registru. Am descoperit in Keo un om extraordinar, un artist foarte fin si un colaborator foarte bun. Are multe calitati pe care nu i le stiam, nu puteam sa le intuiesc uitandu-ma la televizor, avand o aparitie cool si distanta nu aveam de unde sa stiu. E foarte cald si imi face mare placere compania lui. Am fost foarte bucuroasa cand am auzit ca a facut o piesa pe care vrea sa o cante impreuna cu mine si a iesit acest proiect, care a primit note mari si din partea celor de la casa de discuri si am hotarat sa o promovam. Lumea a inceput sa o ceara, la radiouri este foarte difuzata, pe Youtube se bucura de succes, se misca bine. E un proiect care va avea o finalitate foarte frumoasa si vom mai colabora. Exista mai multe proiecte la care lucreaza Keo, ca este nu numai un solist foarte bun, ci si un producator bun. Cu siguranta ne vom mai intalni si in studio si in afara lui. Ne-am imprietenit si imi face placere sa mai stam la un pahar de vorba.

-Este ceva diferit de ceea ce ai facut cu trupa Crush?

- Da, este. In timp "Upside Down" s-a dus catre electro, desi e pop-rock. Se vede maniera lui si stilul lui. Poate fi bagata in galeata mare a muzicii electro. Nu e foarte deosebit fata de o balada si o piesa latino, ar fi pe undeva in genul meu, dar stiluri diferite.

- Ce parere a avut Keo cand a auzit ca proiectul va trece pe locul doi pentru ca tu sa poti merge la Eurovison?

- Am discutat despre asta. O sa fim si concurenti ca el are o piesa compusa pentru Tina. Piesa noastra trebuia sa fie lansat oficial pe 7 februarie, dar s-a amanat si nu din cauza participarii mele la Eurovision, ci pentru ca asteptam ca piesa sa intre mai intai pe radiouri sa fie cunoscuta. A fost amanata promovarea pe TV. Acum nu cred ca este o problema foarte mare, mai ales ca cealalta piesa este in alt gen. Fiecare piesa isi va gasi targetul ei si nu se pune problema unei concurente neloiale pe care sa mi-o fac singura. Ar fi fost ideal sa fie un proiect care sa fie ca un boom, insa eu va trebui sa fiu implicata si in proiectul asta (n.r. Eurovision), o sa iau din timpul si energia celuilalt.

- Cand o sa fie lansarea?

- Nu se stie deocamdata.

-Ce altceva pregatesti pentru 2010?

- Proiectul meu de baza ramane cel alaturi de Crush, este proiectul care mi-a adus cele mai mari satisfactii, in ciuda faptului ca trecem si noi prin perioade in care nu ne iese, nu avem inspiratie, ne mai certam, ne mai scoatem, ochii, muzica pe care o fac cu ei ma reprezinta. Majoritatea oamenilor ma asimileaza cu acest gen. Eu cu ei ma inteleg foarte bine si pe scena. Avem evenimente pentru perioada aceasta a anului, cand de obicei artistii pleaca in vacanta. Deja avem o piesa care suna foarte bine si promite, are potential de hit international, ce va iesi pe finalul proiectului lui Keo, pentru ar fi o problema cu promovarea simultana, desi in afara se poarta, dar sa facem cum e corect.

Mai am un proiect alaturi de o trupa de coveruri, am avut mai multe evenimente in cluburi in Bucuresti, party-uri, chiar nunti. Imi sunt foarte buni prieteni si proiectul cu ei este unul foarte special pentru ca am ocazia sa cant muzica pe care am crescut. Muzica pe care m-am format si pe care am ascultat-o si imi da o stare speciala. Nu prea mai am timp sa dorm. Dar asta e din moment ce m-a facut mama cantareata si din asta traiesc, sa o fac pana la capat. Sunt chestii deosebite care imi dau o stare deosebita si le fac cu drag. La un moment dat trebuie sa aleg o prioritate si spun pentru toata lumea este proiectul cu Crush. O sa urmeze lucruri frumoase din zona asta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Alexandra Ungureanu Eurovision, #Alexandra Ungureanu retragere Eurovision, #Alexandra Ungureanu Keo, #Alexandra Ungureanu interviu, #Alexandra Ungureanu cantareata , #stiri Eurovision