Portugalia renunta la Eurovision, din cauza crizei

Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 08:51
1988 citiri
Portugalia renunta la Eurovision, din cauza crizei

Criza a determinat autoritatile portugheze sa comunice oficial vinerea trecuta ca tara nu considera oportun ca televiziunea publica RTP sa participe la concursul Eurovision, care va avea loc in Suedia, la Malmo, intre 14 si 18 mai 2013.

Anuntul s-a facut in conditiile in care, desi repezentantii portughezi au participat la toate concursurile incepand cu anul 1964, nu si-au putut adjudeca niciun trofeu, noteaza La Tribune.

Totodata, societatea de televiziune portugheza trece printr-o perioada financiara foarte grea, fiind in situatia de a lua parte numai la acele actiuni care nu presupun cheltuieli mari, dar pot contribui la un important suport moral pe plan national, prin rezultatele obtinute.

Aceasta hotarare vine si dupa ce anul trecut o candidata spaniola care avea sanse sa castige trofeul a fost rugata sa nu-l mai obtina, intrucat in acest caz Spaniei i-ar fi revenit cinstea de a gazdui urmatoarea editie Eurovision in tara de origine a cantaretei, suportand bineinteles cheltuielile de rigoare.

Acum a fost randul televiziunii portugheze. Ea renunta total la participare, cu atat mai mult cu cat, incepand cu luna mai 2011, se bucura de un substantial ajutor din fonduri europene si se simte obligata sa demonstreze ca stie ce inseamna austeritatea.

S-ar putea ca acest mod de a economisi sa fie chiar un mesaj catre UE, capabil sa atraga atentia asupra unor aspecte nu tocmai placute ale austeritatii, atunci cand loveste in cultura.

De altfel, dificultatile financiare ale societatii de televiziune portugheze sunt de mai multa vreme cunoscute. Ca urmare, actualul guvern de centru-dreapta a elaborat un program de privatizare partiala a societatii, contand ca in acest mod noul management va actiona cu mai multa eficienta.

Se stie ca Portugalia este una dintre tarile sarace ale Uniunii Europene, la care a aderat in 1986 tocmai in speranta de a imbunatati economia tarii. De la 1 ianuarie 2002, Portugalia a aderat si la zona euro, impreuna cu alte 11 tari. Aderarea a fost urmata de asteptata prosperitate, dar abia mai tarziu s-a consatat ca era cladita pe credite, ce se cer rambursate.

In ultimul deceniu, guvernele portugheze au privatizat multe firme controlate de stat si au liberalizat importante activitati economice printre care sistemul financiar si cel de telecomunicatii.

Neparticiparea Portugaliei la Eurovision va insemna o economie importanta pentru bugetul RTP, dar va afecta viata muzicala, intr-o tara cu vechi traditii in domeniul culturii.

Eveniment Quarterly Report

A fost lansată licitația pentru modernizarea Aeroportului ”Henri Coandă” București. Valoarea totală a proiectului depășește 100 de milioane de lei
A fost lansată licitația pentru modernizarea Aeroportului ”Henri Coandă” București. Valoarea totală a proiectului depășește 100 de milioane de lei
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a lansat licitaţia pentru proiectare, asistenţă tehnică şi execuţie lucrări pentru modernizarea terminalelor şi corpurilor de clădire...
Impozit special pe bunurile de lux și accize noi pentru produse din tutun în proiectul privind noile măsuri fiscale
Impozit special pe bunurile de lux și accize noi pentru produse din tutun în proiectul privind noile măsuri fiscale
Proiectul privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, publicat integral, marţi, pe site-ul Guvernului, prevede, între altele,...
#Portugalia renunta Eurovision, #criza Portugalia Eurovision , #stiri Eurovision