Portugalia renunta la Eurovision, din cauza crizei

Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 08:51
2046 citiri
Portugalia renunta la Eurovision, din cauza crizei

Criza a determinat autoritatile portugheze sa comunice oficial vinerea trecuta ca tara nu considera oportun ca televiziunea publica RTP sa participe la concursul Eurovision, care va avea loc in Suedia, la Malmo, intre 14 si 18 mai 2013.

Anuntul s-a facut in conditiile in care, desi repezentantii portughezi au participat la toate concursurile incepand cu anul 1964, nu si-au putut adjudeca niciun trofeu, noteaza La Tribune.

Totodata, societatea de televiziune portugheza trece printr-o perioada financiara foarte grea, fiind in situatia de a lua parte numai la acele actiuni care nu presupun cheltuieli mari, dar pot contribui la un important suport moral pe plan national, prin rezultatele obtinute.

Aceasta hotarare vine si dupa ce anul trecut o candidata spaniola care avea sanse sa castige trofeul a fost rugata sa nu-l mai obtina, intrucat in acest caz Spaniei i-ar fi revenit cinstea de a gazdui urmatoarea editie Eurovision in tara de origine a cantaretei, suportand bineinteles cheltuielile de rigoare.

Acum a fost randul televiziunii portugheze. Ea renunta total la participare, cu atat mai mult cu cat, incepand cu luna mai 2011, se bucura de un substantial ajutor din fonduri europene si se simte obligata sa demonstreze ca stie ce inseamna austeritatea.

S-ar putea ca acest mod de a economisi sa fie chiar un mesaj catre UE, capabil sa atraga atentia asupra unor aspecte nu tocmai placute ale austeritatii, atunci cand loveste in cultura.

De altfel, dificultatile financiare ale societatii de televiziune portugheze sunt de mai multa vreme cunoscute. Ca urmare, actualul guvern de centru-dreapta a elaborat un program de privatizare partiala a societatii, contand ca in acest mod noul management va actiona cu mai multa eficienta.

Se stie ca Portugalia este una dintre tarile sarace ale Uniunii Europene, la care a aderat in 1986 tocmai in speranta de a imbunatati economia tarii. De la 1 ianuarie 2002, Portugalia a aderat si la zona euro, impreuna cu alte 11 tari. Aderarea a fost urmata de asteptata prosperitate, dar abia mai tarziu s-a consatat ca era cladita pe credite, ce se cer rambursate.

In ultimul deceniu, guvernele portugheze au privatizat multe firme controlate de stat si au liberalizat importante activitati economice printre care sistemul financiar si cel de telecomunicatii.

Neparticiparea Portugaliei la Eurovision va insemna o economie importanta pentru bugetul RTP, dar va afecta viata muzicala, intr-o tara cu vechi traditii in domeniul culturii.

Pericolul care amenință industria alimentară. Cum ar putea deveni inflația o prezență permanentă
Pericolul care amenință industria alimentară. Cum ar putea deveni inflația o prezență permanentă
După criza provocată de pandemia de coronavirus în urmă cu patru ani, statele lumii s-au confruntat cu o inflație mare și constantă, care nu a mai fost văzută, în multe locuri, de la...
Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
Meciul socio-economic din România pune mari probleme afaceriștilor. Micii antreprenori cad pe capete, iar cei care speră la statutul de întreprinzător se întreabă de mai multe ori dacă...
#Portugalia renunta Eurovision, #criza Portugalia Eurovision , #stiri Eurovision
  1. Pericolul care amenință industria alimentară. Cum ar putea deveni inflația o prezență permanentă
  2. Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
  3. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  4. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  5. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  6. Platforma X a lui Elon Musk înșală utilizatorii și încalcă regulile pentru conținutul online, acuză Uniunea Europeană
  7. Funcția pe care toți utilizatorii o așteptau de la căștile Samsung. Cum funcționează Voice Control
  8. Microsoft anunță noi prețuri pentru abonamentele Game Pass Xbox
  9. Cele mai mari pericole pentru companiile românești înainte de 2025. Radu Burnete: „Nu trebuie să tot dăm electroșocuri economiei”
  10. Funcția care nu este disponibilă pe ecranul secundar al smartphone-ului Galaxy Z Flip 6 al Samsung