După ce EBU a prezentat modul în care România și alte cinci state s-au sprijint între ele pentru a-și împinge concurenții spre finală, TVR a venit cu o replică. Reprezentanții televiziunii publice iau în considerare retragerea României de la edițiile viitoare ale Eurovision și acționarea în instanță a organizatorilor evenimentului.
EBU (Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune) a decoalat o înțelegere între şase state a căror jurizare la Eurovision a fost anulată - Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino - afirmând că o neregulă de asemenea amploare în ceea ce priveşte modelul de vot al juriului este fără precedent.
EBU susține practic că în ceea ce privește semifinala a doua a fost o Cooperativă a celor șase state, care s-ar fi plasat între ele pe primele locuri pentru a-și împinge concurenții spre finală - Vezi aici cum au votat Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino, țările cărora li s-a suspendat dreptul la vot.
După mai bine de 12 ore de la comunicatul EBU, TVR a venit cu o replică. Televiziunea publică susține că va investiga acuzațiile EBU, dar aruncă pisica și în curtea altor țări, care și-ar fi împărțit voturile într-un mod similar. TVR mai spune că "în urma situației create și a prejudiciilor de imagine aduse televiziunii publice, reprezentanții TVR iau în considerare retragerea României de la edițiile viitoare ale Eurovision și acționarea în instanță a organizatorilor evenimentului".
- TVR investighează acuzațiile aduse de EBU, dar dezaprobă modul în care a gestionat situaţia generată de voturile exprimate de juriile naționale, cu ocazia semifinalelor și a finalei concursului Eurovision 2022.
- Considerăm inacceptabil comportamentul EBU, care a aplicat un dublu standard în cazul unor grupuri de țări ale căror voturi s-au împărțit într-un mod care ridică suspiciuni.
- în timp ce unele țări au fost penalizate, notele juraților fiind înlocuite cu note acordate de EBU - printr-un așa-numit ”algoritm” netransparent, care ridică la rândul său suspiciuni - pentru altele nu a fost aplicată nicio sancțiune. Mai grav, au beneficiat de puncte suplimentare, dirijate de EBU în numele țărilor penalizate
- dacă EBU ar fi comunicat, a doua zi după vot, delegațiilor vizate notele date de jurații celor șase țări și ar fi explicat convingător existența unui ”tipar de vot neregulat,” TVR ar fi avut timp să reacționeze pentru a investiga prompt acuzațiile și a corecta situația, dacă ar fi fost cazul.
- în acest fel, în cursul zilei de joi, 12 mai, puteam elimina orice suspiciune care plana asupra voturilor date de jurii în timpul celei de-a doua semifinale, iar în timpul galei pentru public puteau fi anunțati finaliștii pe baza notelor juraților, nu pe cele generate de ”algoritm”.
- În timp ce România și alte cinci țări au fost sancționate pentru că s-au votat reciproc, iată cum s-au repartizat voturile, în cea de-a doua semifinală, în cazul altor trei țări:
Australia a dat către:
Suedia 12
Israel 10
Belgia 8
Macedonia de Nord 7
Irlanda 6
Australia a primit de la:
Suedia 12
Israel 10
Belgia 8
Macedonia de Nord 5
Irlanda 5
Belgia a dat către:
Suedia 10
Australia 8
Israel 7
Belgia a primit de la:
Suedia 8
Australia 8
Israel 7
Suedia a dat către:
Australia 12
Estonia 10
Belgia 8
Malta 7
Suedia a primit de la:
Australia 12
Estonia 12
Belgia 10
Malta 10
in cazul de fata,reprezentantii pietei sint... Vezi tot