Scandalul de corupție din Parlamentul European: Încă 30 de zile de arest preventiv pentru eurodeputata Eva Kaili

Vineri, 23 Decembrie 2022, ora 10:39
1842 citiri
Scandalul de corupție din Parlamentul European: Încă 30 de zile de arest preventiv pentru eurodeputata Eva Kaili
Eva Kaili este vizată de o amplă anchetă legată de foloase necuvenite primite din Qatar

Un tribunal belgian a prelungit cu 30 de zile, joi, măsura arestului preventiv instituită pe numele eurodeputatei elene Eva Kaili, inculpată într-o anchetă pentru corupţie implicând Qatarul şi care a costat-o deja postul de vicepreşedintă a Parlamentului European.

Camera Consiliului din Bruxelles, în faţa căreia Kaili a compărut joi la 11 zile de la arestarea sa, a refuzat cererea apărării de plasare a eurodeputatei în arest la domiciliu şi a „prelungit arestul preventiv cu o lună”, a anunţat Parchetul federal belgian într-un comunicat citat de France Presse.

Avocaţii Evei Kaili au la dispoziţie 24 de ore pentru a contesta decizia.

Eva Kaili, partenerul său de viaţă Francesco Giorgi, care este şi asistent parlamentar, fostul eurodeputat Pier Antonio Panzeri (toţi social-democraţi) plus lobby-istul şi directorul ONG-ului „No Peace Without Justice”, Niccolo Figa-Talamanca, sunt inculpaţi în acest scandal.

Cei patru sunt acuzaţi de participare la o organizaţie infracţională, spălare de bani şi corupţie.

În paralel, Parchetul financiar de la Atena a deschis o anchetă preliminară pentru luare de mită şi spălare de bani cu privire la Eva Kaili.

Ce a recunoscut Eva Kaili în fața anchetatorilor

Eurodeputata şi-a recunoscut o parte din vină la audieri şi a spus că i-a cerut tatălui său să ascundă o parte din sumele mari pe care le-ar fi avut în casă, scrie „Le Soir”, care, alături de ziarul italian „La Repubblica”, a avut acces la unele documente în acest sens.

Partenerul ei, italianul Francesco Giorgi, a recunoscut deja că a făcut parte dintr-o organizaţie ce a fost folosită atât de Maroc, cât şi de Qatar pentru a interveni în afacerile europene.

Tatăl Evei Kaili a fost arestat în ziua amplei operaţiuni anticorupţie a poliţiei belgiene în timp ce încerca să ajungă la hotelul Sofitel din Bruxelles cu o geantă plină cu bani. La audieri a reieşit că tatăl, care se afla pentru câteva zile în capitala belgiană, primise indicaţii de la fiica sa să ascundă numeroasele pachete cu bani cash gheaţă aflate în posesia lor.

„Inculpata recunoaşte că l-a însărcinat pe tatăl său să ascundă banii”, a scris judecătorul de instrucţie în mandatul de arestare emis la 9 decembrie împotriva eurodeputatei din Grecia.

„Ea declară că ştia despre activitatea soţului ei (Francesco Giorgi, n.r.) desfăşurată cu domnul Panzeri şi că genţi cu bani au trecut prin apartamentul ei”, a menţionat magistratul.

Pier Antonio Panzeri, fost eurodeputat italian arestat în aceeaşi zi la Bruxelles, este presupusul şef al acestei organizaţii care s-a infiltrat în Parlamentul European.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va finaliza ancheta în cazul deceselor de la Spitalul Pantelimon. Colegiul Medicilor susține că sunt două decizii posibile
Când se va finaliza ancheta în cazul deceselor de la Spitalul Pantelimon. Colegiul Medicilor susține că sunt două decizii posibile
Finalizarea şi prezentarea cât mai repede a rezultatelor cercetării în cazul de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" din Bucureşti sunt foarte importante, însă este...
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
#Eva Kaili arestata, #Parlamentul European, #arest preventiv, #ancheta, #quatar , #Belgia