Evaluare Națională 2022. Profesor de Limba Română: ”Subiectele au fost construite pe modelul testelor de antrenament”

Marti, 14 Iunie 2022, ora 13:17
5104 citiri
Evaluare Națională 2022. Profesor de Limba Română: ”Subiectele au fost construite pe modelul testelor de antrenament”
Subiectele de la limba română au fost bine structurate Foto/ Unsplash.com

Absolvenții de clasa a VIII-a care au susținut luni, 14 iunie, proba scrisă la Evaluarea Națională 2022.

Candidații au avut de rezolvat varianta 4 a subiectelor concepute pentru examen de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, instituție din subordinea Ministerului Educației.

Potrivit subiectelor primite de elevi, textele suport au fost din „Toate pânzele sus”, de Radu Tudoran, și „Frânturi din viața lui Delavrancea”, de Cella Delavrancea. Pe baza acestora au fost elaborate câte 9 cerințe la primul text și 8 pentru al doilea.

Peste 155.000 de elevi de clasa a VIII-a au susținut marți, 14 iunie, proba scrisă la Limba română din cadrul Evaluării Naționale 2022.

Într-un interviu Ziare.com, Livia Copaciu, profesoară de limba română la Școala Gimnazială „Poieni” din Cluj, a analizat dificultatea subiectelor.

”Au fost foarte accesibile și construite pe modelul testelor de antrenament. Au respectat programa. Un alt fragment din ”Toate pânzele sus” l-au mai avut copiii în testele de antrenament.

Și partea de gramatică a fost foarte accesibilă. Un elev de clasa a VIII-a, de nivel mediu, rezolvă subiectele fără probleme”, a explicat profesoara.

”Subiectul primit anul acesta a fost mult mai liber. Mai multe oportunități de a-și pune în valoare creativitatea, decât o caracterizare de personaj. Aici au putut să scrie despre orice au dorit, bineînțeles, respectând și aici cerințele, dar a fost mult mai la îndemâna lor. Oricine își poate imagina, mai ales că vacanța deja a început”, a punctat Livia Copaciu.

Expertul în educație Marian Staș a comentat și el subiectele pentru Ziare.com.

”Sunt subiecte care sună bine și care mi-ar plăcea să le rezolv. Am observatat un procent mult mai ridicat de gândire critică și de personalizare, un subiect în care elevii își exprimă părerile lor.

Am sesizat subiecte bine așezate, cum sunt cele de gramatică, în care e obligatoriu să-și verifice cunoștințele. De asemenea, un aspect pe care îl pot remarca este nevoia de viteză, de comportament alert în rezolvarea subiectelor.

Nu sunt puține subiecte și în 120 de minute trebuie să lucreze serios ca să treacă de la un capăt la celălalt. Sunt compuneri, exerciții cu multe opțiuni, prin urmare un lucru pe care îl apreciez este că pune la test prezența de spirit, cunoștințele și viteză de reacție”, a explicat expertul.

”E vorba de mult mai multă gândire critică, mult mai multă prezență personală, în comparație cu memorarea și acel comportament de roboțel.

Dacă am învățat serios la clasă cu profesori și am lucrat și acasă, nu era nevoie să băgăm căruțe de bani în pregătirea pentru Evaluarea Națională”, a punctat Marian Staș.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#evaluare nationala 2022, #subiecte, #limba romana , #Evaluare Nationala 2022
Comentarii