Dezbatere în educație. ”Nu tezele trebuie eliminate. Evaluările trebuie adaptate vremurilor în care trăim!”

Vineri, 01 Aprilie 2022, ora 22:10
3718 citiri
Dezbatere în educație. ”Nu tezele trebuie eliminate. Evaluările trebuie adaptate vremurilor în care trăim!”
Elevii vor susține cinci evaluări sumative FOTO Unsplash.com

Tezele semestriale vor fi înlocuite cu evaluări standardizate și digitalizate, începând din anul școlar 2022-2023. Schimbarea a fost anunțată recent de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Experții în educație atrag atenția că, de fapt, problema în sistemul românesc nu o reprezintă tezele, ci modul cum sunt ele construite.

Expertul în educație Marian Staș a explicat pentru Ziare.com că autoritățile ar fi trebuit prima dată să recurgă la o reformă a curriculumului școlar, iar apoi să se facă alte transformări. Elevii au nevoie, în primul rând, să învețe după noi modele curriculare. După conținuturi adaptate vremurilor în care trăim.

"Nu este un lucru rău că vom avea o altă structură de an școlar. Însă, obiecția mea principală în legătură cu tot procesul este că acest proiect, toată această transformare, vine înainte de cel mai important proiect, mai exact, cel legat de modelele curriculare și așteptările curriculare.

Logica firească a procesului era așa: întâi să se fi definit ce se vrea de la elevi, care sunt valorile lor și cum arată școala. Adică, trebuia să se înceapă cu o viziune, cu arhitecturi curriculare, iar apoi să fie definită o structură de an școlar care să servească acelei viziuni”, a declarat pentru Ziare.com expertul Marian Staș.

Expertul în educație spune că soluția nu e să scăpăm de teze.

"Chestiunea evaluării prin teze nu se rezumă la a elimina tezele, pentru că nu mai avem nevoie de ele, pentru că sunt nerelevante. Ele sunt nerelevante în măsura în care conținuturile respective sunt de slabă calitate. Dacă conținuturile acelor evaluări sunt forme fără fond, atunci este ca și cum ele nu ar exista", a declarat Marian Staș.

PISA, model de testare

"O referință de testare este evaluarea de tip PISA. Și aici am în vedere și felul în care sunt construite subiectele. Nu ai cum să copiezi. Așadar, dacă testarea e făcută așa cum se cuvine, rezultatele sunt relevante", explică expertul în educație.

Amintim că Sorin Cîmpeanu a declarat, miercuri, la conferința de presă că tezele și-au dovedit inutilitatea și din această cauză ele trebuie eliminate.

"O recunosc eu, acela, care am susținut importanța lor, dar văzând rezultatele am înțeles că, din păcate, nu își mai ating scopul", sublinia ministrul Sorin Cîmpeanu.

Numărul tezelor oricum a fost redus pentru acest an școlar. Elevii de clasa a VIII-a au susținut în primul semestru în loc de trei teze, doar două. La liceu, numărul lucrărilor de evaluare semestrială a fost redus de la patru la trei.

Teza este o lucrare scrisă semestrială, a cărei notă se consemnează în catalog cu cerneală roșie. Evaluarea sumativă se susține la finalul unei etape de instruire, la final de ciclu de învățământ sau la final de semestru, și oferă informații despre nivelul de pregătire al elevului.

Nu e singura modificare care va fi făcută în școli. Din anul școlar 2022-2023, vor fi module de învățare de 6-7-8 săptămâni, alternate cu vacanțe scurte.

Burse de la stat în programul „Primul student din familie”. Câți bani vor primi tinerii
Burse de la stat în programul „Primul student din familie”. Câți bani vor primi tinerii
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educaţie şi Ocupare, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, lansează apelurile pentru...
Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
ISJ Bacău a demarat verificări la Liceului Tehnologic din Răchitoasa, după ce într-o şcoală generală care aparţine de acest liceu a fost filmat un incident aparent violent în care sunt...
#evaluare, #elevi, #teste PISA, #expert educatie , #elevi