Cine e bărbatul care a escaladat pentru a 27-a oară vârful Everest

Miercuri, 17 Mai 2023, ora 10:06
1788 citiri
Cine e bărbatul care a escaladat pentru a 27-a oară vârful Everest
Kita a urcat a 27-a oara pe Everest FOTO facebook

Şerpaşul nepalez Kami Rita a escaladat pentru a 27-a oară vârful Everest, stabilind astfel un nou record pe "acoperişul lumii", a anunţat miercuri organizatorul expediţiei, citat de AFP.

"A atins cu succes vârful în această dimineaţă, în timp ce ghida un alpinist vietnamez", a declarat Mingma Sherpa, reprezentantul agenţiei Seven Summit Treks.

Kami Rita Sherpa, în vârstă de 53 de ani, deţine recordul de la cea de-a 22-a sa ascensiune pe Everest, efectuată în 2018, când a doborât recordul anterior pe care l-a împărţit cu alţi doi şerpaşi, ambii retraşi din activitate.

Duminică, un alt alpinist, Pasang Dawa Sherpa, în vârstă de 46 de ani, a urcat pe Everest pentru a 26-a oară, egalând recordul lui Kami Rita.

Ghid de mai bine de douăzeci de ani, Kami Rita Sherpa a atins pentru prima dată cel mai înalt vârf al planetei (8.848 de metri) în 1994.

De atunci, el a urcat aproape în fiecare an pe Everest şi, în mai multe rânduri, a condus chiar prima echipă de tehnicieni de acces pe corzi responsabilă cu deschiderea drumului către vârf.

"Aceste recorduri nu au fost stabilite cu intenţia de a le atinge, ci ca parte a slujbei mele de ghid", a declarat Kami Rita pentru AFP în aprilie, în timp ce se îndrepta către tabăra de bază.

Supranumit "Omul Everestului", Kami Rita Sherpa s-a născut în 1970 la Thame, un sat din Himalaya recunoscut drept o adevărată pepinieră de alpinişti talentaţi.

Ghizii nepalezi, de obicei şerpaşi din văile din jurul Everestului, sunt consideraţi pilonii industriei de alpinism din Himalaya. Aceştia îşi asumă riscuri enorme pentru a transporta echipamente şi alimente, pentru a fixa frânghii şi a repara scări.

Nepalul deţine opt dintre cele mai înalte zece vârfuri din lume şi primeşte sute de alpinişti în fiecare primăvară, când temperaturile sunt mai calde şi vânturile în general calme.

În acest an, autorităţile nepaleze au eliberat 478 de permise de ascensiune alpiniştilor străini dornici să cucerească Everestul.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#everest, #kita, #27 ori, #ascensiune, #nepalez, #serpas, #experienta , #stiri din sport