Îngrijorările anului 2023. Analist politic: ”Până și Putin este aproape cumsecade în raport cu Prigojin”

Duminica, 08 Ianuarie 2023, ora 03:00
17368 citiri
Îngrijorările anului 2023. Analist politic: ”Până și Putin este aproape cumsecade în raport cu Prigojin”
Evgneni Prigojin, cunoscut drept ”bucătarul” lui Putin FOTO / thedebrief.org

Războiul început de Rusia în Ucraina în februarie anul trecut, recesiunea pe care o tot anunță economiștii pentru acest an, criza gazelor, toate acestea se prelungesc și în 2023. Mai mult decât atât, niciuna nu pare că se va termina prea curând.

Profesorul de științe politice Cristian Pîrvulescu este de părere că acest război din Ucraina nu va înceta prea curând, iar situația în Rusia nu pare să fie nici ea prea roz.

Pe de altă parte, politica internă, influențată de criza din afara granițelor nu va fi lipsită de tensiuni însă guvernul va rezista în continuare.

Politolog: ”Ar trebui să ne îngrijorăm pentru ceea ce stă în puterea noastră, nu de ceea ce nu ține de noi”

Cristian Pîrvulescu a comentat situația geopolitică din prezent într-un interviu acordat Ziare.com.

”Ar trebui să ne îngrijorăm pentru ceea ce stă în puterea noastră, nu de ceea ce nu ține de noi, cum ar fi terminarea războiului, de exemplu”, a punctat politologul.

”Noi trebuie să ne pregătim pentru un război lung, cu consecințele pe care un război le are de obicei, adică inflație, instabilitate economică și politică și așa mai departe. Este un conflict al secolului al XXI-lea, în care războiul informațional este mai important parcă decât cel de pe teren”, a continuat Pîrvulescu.

Potrivit expertului, de fapt ”acest război a început demult, înaintea invadării din Crimeea, iar România a fost printre cele mai dur lovite”.

Ce s-ar putea întâmpla grav în 2023

Politologul a mai vorbit și despre ce putem să facem noi în situația unui război de lungă durată, dar și la ce ne putem aștepta mai grav decât trăim în prezent în acest an.

”Dacă ne gândim la consecințele economice, cu siguranță ele vor exista. Șefa Fondului Monetar Internațional a avertizat că majoritatea economiilor vor intra în recesiune și atunci nu are cum să nu ne afecteze și pe noi.

Pe de altă parte, dacă iarna aceasta avem energie electrică și gaze, nu este la fel de sigur că vom avea și iarna viitoare. Iar Rusia, în măsura în care nu și-a atins obiectivele în războiul-fulger, nu are niciun interes să încheie mai repede acest conflict.

Iar Ucraina, pe de altă parte, nu poate să pună Rusia în situația de a fi influentă în zonă în urma unui război rapid. Și aici mai este o decizie pe care și noi și ociidentalii trebuie să o luăm. Ajutăm Ucraina și o ajutăm până la capăt. Dar dacă ne dorim ca acest capăt să fie mai aproape, atunci trebuie să o ajutăm ceva mai consistent.

Și mai este o discuție despre ce înseamnă o victorie ucraineană. O victorie ucraineană înseamnă recuperarea teritoriilor pe care Rusia le ocupase. Dar acest lucru nu înseamnă înfrângerea Rusiei. Ci, chiar dacă se va încheia un tratat de pace, un armistițiu, Rusia, câtă vreme rămâne intactă, va reprezenta un pericol.

Până una, alta, continuarea războiului este în interesul lui Putin. Conștient că a pierdut pierdut războiul din punct de vedere teritorial, că nu și-a atins și nici nu-și va putea atinge decât printr-o minune obiectivele, acesta încearcă să atragă de partea lui rușii. Vrea să facă în așa fel ca acest război să nu pară o înfrângere, iar pentru acest lucru are nevoie de un război foarte lung”, a spus politologul.

”Ceaikovski, Dostoievski, Șostakovici par fantome cu o existență nefericită”

Cristian Diaconescu a adus în atenție și ceea ce se întâmplă acum în Rusia, și cum alt personaj mai crud decât Putin a răsărit practic de nicăieri instigând la violență și ură.

Este vorba despre Evgheni Prigojin, fondatorul Wagner, care a criticat în mai multe rânduri Ministerul rus al Apărării pentru performanţele sale negative din Ucraina şi s-a lăudat că grupul său de mercenari este, de fapt, cea mai capabilă forţă de luptă a ţării.

Prigojin îndeamnă societatea rusă ”să-i trateze cu cel mai mare respect” pe aceşti oameni, care au luptat timp de şase luni în schimbul libertăţii lor. ”Să nu beţi prea mult, să nu vă drogaţi, să nu violaţi femei, să nu faceţi prostii”, îi sfătuieşte Prigojin - el însuşi un fost condamnat devenit om de afaceri.

”Între timp, ceea ce ne arată Rusia este ceea ce poate fi mai înspăimântător pentru societatea rusă. Așa că Ceaikovski, Dostoievski, Șostakovici par să fi fost niște fantome care au avut o existență nefericită, pentru că ceea ce ne arată Rusia este Prigojin.

Până și Putin este aproape cumsecade în raport cu Evgheni Prigojin, cel care ocupă în momentul de față sfera mediactică, acest infractor de drept comun ajuns oligarh datorită președintelui rus. Privindu-l pe acesta vedem exact cum arată camarila lui Putin”, a explicat Cristian Pîrvulescu.

În ceea ce privește urmările economice, acestea vor duce la o situație politică complicată.

”Dar nu este o noutate. Noi avem acest guvern geopolitic care va rezista în asemenea situații. Eu la început am fost mirat că Ucraina rezistă atât de bine. Mă așteptam ca Rusia să își atingă obiectivele pe teren până la Donbas, nu mai mult, fără dificultăți. Nu s-a întâmplat acest lucru și atunci am intrat în acest război dificil.

Se pare că la Cotroceni s-a avut în vedere un asemenea scenariu pentru că s-a dorit un guvern care să reziste în situații dificile. Iar acest guvern în România va rezista câtă vreme va fi războiul.

Eu cred că se va face rocada, că vor fi dificultățile pe care le știm pentru că în 2024 fiecare dintre vor avea candidați pe liste separate, altfel spus vor exista diferențe de opinie, vor exista atacuri reciproce, dar nu cred că că atâta timp cât războiul din Ucraina continuă se vor despărți. Și eu cred că acest război va continua încă ceva vreme”, a mai precizat Cristian Pîrvulescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#Evgneni Prigojin noul putin, #previziuni razboi ucraina, #politica interna Romania, #criza economica, #Cristian Pirvulescu , #stiri politice