Metodele revoltătoare prin care erau tratați oamenii în Epoca Victoriană: Mercur pentru sifilis și morfină pentru tusea copiilor

Luni, 09 Ianuarie 2023, ora 23:45
2073 citiri
Metodele revoltătoare prin care erau tratați oamenii în Epoca Victoriană: Mercur pentru sifilis și morfină pentru tusea copiilor
Medicina a evoluat considerabil FOTO Unsplash

Toată lumea știe că medicina a evoluat enorm și că tratamentele de astăzi nu au nicio legătură cu cele din trecut.

Cu toate acestea, practicile medicale victoriene par de domeniul fantasticului în ziua de azi și te vor face să te bucuri că trăiești în secolul XXI.

Pesticide pentru constipație

Unul dintre ingredientele active din pesticide este stricnina, iar aceasta era adesea prescrisă de medici în Epoca Victoriană pentru boli precum constipația. Medicii credeau că utilizarea stricninei ar putea ajuta la ameliorarea suferinței gastrice. Lucrul înfricoșător este că doar o cantitate mică de stricnină poate provoca convulsii, potrivit medical-news.org.

Cloroform pentru sughiț

În zilele noastre, dacă cineva sughiță i se va spune să își țină respirația sau să bea apă. În anii 1800, medicii prescriau cloroform pentru sughiț. După scurt timp, medicii și-au dat seama de pericolele utilizării unui gaz atât de periculos. Persoanele care ingerează sau inhalează cloroform vor avea probleme cu pielea, ochii, ficatul, rinichii și sistemul nervos. Doctorii de la acea vreme foloseau și nitroglicerină și un amestec de zahăr/oțet pentru a trata sughițul.

Fum pentru astm

Astăzi toată lumea știe că nu este o idee bună să fumezi dacă ai astm. Dar pe vremuri, medicii recomandau inhalarea fumului pentru astm, crezând că este benefic pentru plămâni. Aceștia prescriau atât tutun, cât și canabis. Aceste tratamente au fost atât de populare la un moment dat încât companiile au creat țigări speciale împotriva astmului.

Apă rece pentru insomnie

Medicii credeau că dușurile reci ar ajuta pacienții care suferă de insomnie. Se credea că apa rece contribuie la ameliorarea insomniei, la îmbunătățirea circulației, la combaterea infecțiilor și chiar la ameliorarea durerilor de cap. De asemenea, manualul Merck a recomandat cafea și alcool pentru insomnie.

Lipitori pentru infecțiile urechii

Medicii au folosit cândva lipitori pentru o varietate de afecțiuni, inclusiv dureri de urechi și infecții. Lipitorile sunt un tip de parazit care suge sângele. Lipitorile au fost folosite sute de ani pentru capacitatea lor de a diminua durerea, de a preveni cheagurile de sânge și de a drena infecțiile. Medicii din perioada victoriană credeau că lipitorile ar putea ajuta și în cazul infecțiilor de la nivelul urechii.

Cocaină pentru alcoolism

Renumitul psihiatru Sigmund Freud a contribuit la transformarea cocainei într-un tratament popular pentru alcoolism în anii 1880, numind-o un drog magic. Avea o varietate de utilizări pe atunci, inclusiv în tratamentul pentru dependența de morfină, depresie, oboseală, migrene și chiar anxietate. Medicii credeau că cocaina va energiza pacienții, făcându-le simptomele să se diminueze pe măsură ce trece timpul.

Morfină pentru tusea copiilor

Morfina este un opiaceu foarte puternic care se găsește în mod natural în opiu. Medicii credeau că acest opiaceu puternic ar putea opri tusea și vindeca copiii.

Mercur pentru sifilis

Mercurul a fost folosit la sfârșitul anilor 1800 și începutul anilor 1900 pentru a trata sifilisul. Deoarece mercurul este un diuretic, medicii au crezut că ar putea elimina boala din organism atunci când pacienții o ingerează. Și mai șocant este că a fost folosit circa 450 de ani în acest scop. Mercurul este singurul metal de pe Pământ care este lichid la temperatura camerei. Odată ce au apărut antibioticele, medicii au încetat să mai folosească mercur.

#evolutie medicina, #tratamente vechi, #remedii vechi, #epoca victoriana , #stiri sanatate