Examenele naționale ar putea fi modificate pe ultima sută de metri: „Notele aparțin elevului și nu pot fi ascunse”

Sambata, 22 Iunie 2024, ora 03:25
74624 citiri
Examenele naționale ar putea fi modificate pe ultima sută de metri: „Notele aparțin elevului și nu pot fi ascunse”
Barem notare FOTO Pixabay

Evaluarea Națională și Bacalaureatul ar putea suferi câteva modificări în ceea ce privește corectarea lucrării, dacă Ministerul Educației va ține cont de propunerile părinților și ale organizațiilor neguvernamentale.

Mai exact, este vorba despre soluționarea contestațiilor. Unii dintre părinți, elevi și chiar profesori vor ca lucrările candidaților să poată fi văzute în format digital, după ce au fost corectate. Astfel, vor avea acces la conținutul lucrării evaluate și vor decide dacă este necesar să depună contestație sau nu.

Comunitatea „Declic” a lansat o campanie de strângeri de semnături pentru mai multă transparență la examenele naționale, iar profesoara Adela Roșu-Coligeanu, una dintre semnatarele acestei petiții online, spune că demersul este benefic pentru toți participanții la aceste examene, dar în mod special pentru elevi.

„Lucrările sunt scanate deja. Este un lucru firesc ca toți elevii, nu doar cei care vor să depună contestație, să-și vadă lucrările. De asemenea, pentru noi, profesorii evaluatori este benefic, întrucât se elimină suspiciunile privind posibilitatea de fraudare, de subiectivism. Acest lucru ar putea fi posibil, dacă doamna ministru (n.r. Ligia Deca) va da un Ordin în acest sens. Logistic, se poate și nu trebuie suplimentat foarte mult bugetul acestor examene naționale. Lucrarea să poată fi accesată digital de elevi și de părinți, pe baza unui user și a unei parole, pe bază de autentificare. Specialiștii IT pot facilita tehnic acest lucru”, a explicat profesoara Adela Roșu-Coligeanu, membru în Comisia de Evaluare a lucrărilor la Evaluarea Națională, pentru Ziare.com.

Consultarea lucrării înainte de contestație. „Elevii nu ar mai fi stresați. Notele aparțin elevului și nu pot fi ascunse”

Comunitatea Declic a lansat petiția pentru mai multă transparență la examenele naționale și este semnată de peste 500 de persoane, la momentul redactării acestui articol.

„Elevii și părinții lor ar vedea exact cum s-a ajuns la nota finală, eliminând suspiciunile și discuțiile nefondate despre corectitudinea evaluării. Notele aparțin elevilor, iar aceștia au dreptul de a ști cum au fost evaluate lucrările lor. Ascunderea acestor informații nu are niciun temei justificabil. Se elimină stresul, presiunea psihică inutilă și suplimentară exercitată asupra copiilor care nu vor mai trebui să fie puși în situația de a răspunde întrebărilor părinților / profesorilor cu privire la modul cum au rezolvat cerințele subiectelor, să fie puși să-și amintească cu acuratețe ce au scris pentru a ști părintele dacă are sens o contestație sau nu”, sunt principalele argumente ale petiției lansate de „Declic” în mediul online.

Corectarea digitalizată. Profesor: „Important e să înțelegem și ce scriu elevii, pentru a introduce lucrarea în sistem”

Conform Ministerului Educației,  fiecare lucrare de la Evaluarea Națională este evaluată de doi profesori corectori, iar aceștia sunt selectați dintre profesorii care au urmat Programul de formare continuă în vederea constituirii Corpului de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale.

Lucrările scanate și încărcate pe platforma destinată evaluării digitalizate a lucrărilor scrise din cadrul simulării naționale vor putea fi accesate de către comisia din centrul zonal de evaluare după finalizarea încărcării, în fiecare zi de probă, a lucrărilor scrise de către toate unitățile de învățământ/centrele de examen.

Distribuirea lucrărilor către profesorii evaluatori, în vederea evaluării, se face în mod aleatoriu, prin intermediul platformei destinate evaluării digitalizate, inclusiv pentru situația în care platforma semnalează existența unei diferențe între notele acordate de către cei doi profesori evaluatori, mai mari de un punct și care presupune reevaluarea lucrării, se arată în procedura de evaluare a lucrărilor la examenele naționale.

La acest moment, unii dintre profesorii-evaluatori se arată îngrijorați și susțin că ar trebui să primească mai multe informații din partea Ministerului Educației despre modul în care se introduce în sistem o lucrare „cu scris ilizibil”(n/r urât, de neînțeles).

„Procedura spune să nu introducem în sistem o lucrare pe care nu o putem corecta din cauza faptului că nu înțelegem scrisul unui elev. Eu și colegii mei vom puncta acest lucru la „instruirea” pe care o anunță cei de la Minister. Pentru că regula spune că lucrarea unui elev cu scris ilizibil se evaluează așa cum este, nu se introduce în sistem cu mențiunea „scanată necorespunzător”. Important e să înțelegem și ce scriu elevii, pentru a introduce lucrarea în sistem”, a subliniat profesoara Adela Roșu-Coligeanu, pentru Ziare.com.

Evaluarea Națională va începe pe 25 iunie, iar probele scrise la Bacalaureat, pe 1 iulie.

Ministerul Educației nu a transmis un punct de vedere cu privire la propunerea privind procedura contestațiilor până la momentul redactării acestui articol.

Zilele în care lucrările scrise de la Bacalaureat 2024 pot fi văzute de candidați. Regula pe care trebuie s-o respecte absolvenții de liceu
Zilele în care lucrările scrise de la Bacalaureat 2024 pot fi văzute de candidați. Regula pe care trebuie s-o respecte absolvenții de liceu
Candidații la examenul de Bacalaureat 2024, sesiunea de vară, își pot vedea lucrările de la probele scrise, în perioada 16-17 iulie ac, la centrele unde au susținut probele scrise....
”Golden Gate” de România în reparații. Până când are termen constructorul să refacă lucrările la asfalt
”Golden Gate” de România în reparații. Până când are termen constructorul să refacă lucrările la asfalt
CNAIR anunţă, marţi, 16 iulie, că asfaltul pe Podul Brăila va fi refăcut, până la finalul lunii august, în conformitate cu soluția din proiect. De asemenea, compania anunţă discuţii...
#examene nationale, #bacalaureat 2024, #evaluare nationala 2024, #contestatii, #lucrari , #examene
  1. Germania intenționează să reducă la jumătate ajutorul militar acordat Ucrainei
  2. Capacitatea de a intimida Occidentul, cea mai eficientă armă a lui Putin. Analiza Atlantic Council
  3. Eurodeputații români, dezbinați în Parlamentul European. Victor Negrescu: ”Din nefericire, sunt voturi irosite”
  4. Al doilea mandat al Ursulei von der Leyen, în mâinile Giorgiei Meloni. Alegerea grea cu care se confruntă premierul Italiei
  5. Cum sunt fraudate concursurile de angajare la stat. Un fost ministru rupe tăcerea. Românii, furați de „stăpânii" instituțiilor publice
  6. Descoperire neobișnuită făcută în craterul creat de un asteroid: Orașul plin cu 72.000 de tone de diamante VIDEO
  7. Descoperire neașteptată despre un lucru făcut zilnic: Nu faci cancer, boli de inimă și ai mintea limpede
  8. Ucraina dă cu capul de 6 provocări majore. Putin schimbă și mizează pe o tactică ciudată
  9. Cum sunt recrutați și pregătiți agenții Secret Service în SUA. Alte scandaluri care au vizat agenția
  10. Coldea a depus plângere penală împotriva denunțătorului său. Hideg spune că fostul general SRI încearcă să-l intimideze