Cum s-au „ars” zeci de craioveni crezând că vor cumpăra apartamente „ieftine”. Povestea executorului judecătoresc Mihai Drăgoi, un prolific țepar imobiliar din Bănie

Marti, 04 Octombrie 2022, ora 21:50
31403 citiri
Cum s-au „ars” zeci de craioveni crezând că vor cumpăra apartamente „ieftine”. Povestea executorului judecătoresc Mihai Drăgoi, un prolific țepar imobiliar din Bănie
Executorul judecătoresc Mihai Drăgoi a țepuit 42 de persoane cu suma totală de 2 milioane de euro. FOTO: ziaruldecraiova.ro

Executorul judecătoresc Mihai Drăgoi care a țepuit 42 de persoane cu aproape 2 milioane de euro prin fapte de abuz în serviciu și înşelăciune folosindu-se inclusiv de fostele lui calități de procuror și de criminalist a ajuns la Înalta Curte, unde se va judeca apelul acestuia împotriva condamnării din primă instanță, unde a primit aproape 10 ani de închisoare.

Mihai Drăgoi este judecat pentru zeci de fraude imobiliare și financiare comise în Craiova. Executorul judecătoresc a fost găsit vinovat pentru 15 infracțiuni care aritmetic (precum în dreptul saxon) i-ar fi adus 20 de ani de închisoare.

Numai că în sistemul de drept românesc a fost condamnat la pedeapsa cea mai grea, la care s-a adăugat 1/3 din toate celelalte pedepse, rezultând 9 ani, 8 luni și 20 de zile de închisoare.

În afară de partea cu pedeapsa, în dosarul format la ICCJ cu numărul 173/54/2020, sunt 42 de persoane fizice care așteaptă să își recupereze prejudiciile, plus câteva firme cărora Mihai Drăgoi le datorează bani.

Judecătorii rețin că Mihai Drăgoi și-a „deturnat pregătirea profesională de la scopul firesc, așteptat de societate, la unul contrar, susţinut mai mult sau mai puţin de acţiunile victimelor”.

Referirea magistraților la victime vine în contextul în care oamenii veneau la Drăgoi din lăcomie, dorind să cumpere ieftin, direct de la executor, imaginându-și că acesta îi va evacua pe datornici și se vor muta ei.

Dosarul lui Mihai Drăgoi a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova și este unul stufos. Procurorii au individualizat punct cu punct întrega activitate infracțională a fostului executor judecătoresc.

În esență, Mihai Drăgoi îi păcălea pe cei interesați să cumpere apartamente provenite din executări silite, deci mai ieftine, să îi dea sume de bani cu titlul de avans, apoi aceștia se vedeau în imposibilitatea de a intra în posesia imobilelor. Asta, deoarece constatau după achitarea avansului că apartamentul respectiv fusese „promis” altor persoane, tot în schimbul unui avans.

Tot în calitate de executor judecătoresc, Mihai Drăgoi „trăgea” bani din firmele ale căror conturi tot el le proprise, bani pe care îi folosea mai departe la alte înșelăciuni.

Drăgoi le mai lua bani oamenilor pentru „consultanță”, sume în schimbul cărora le promitea că le va da informații cu privire la imobilele care urmează să intre în procesul de executare silită. Din dorința de a cumpăra apartamente ieftine direct de la executor, oamenii îi plăteau, dar nu mai reușeau să intre în posesie.

Ziare.com a consultat motivarea Curții de Apel Craiova, din care reiese întreaga poveste prolificului țepar imobiliar din Bănie.

Cum motivează instanța decizia de condamnare

Iată ce reține instanța în motivarea deciziei prin care l-a condamnat pe Mihai Drăgoi la aproape 10 ani de pușcărie:

  • În operaţiunea de individualizare judiciară, instanţa va face aplicare dispoziţiilor art.74 şi următoarele cod pr.penală, circumstanţele reale ale faptelor săvârşite de inculpat, perioada de timp în care se derulează, numărul persoanelor vătămate, valoarea prejudiciului, motivaţia faptelor săvârşite de inculpat, nevoile financiare ale inculpatului determinându-l şi angrenându-l într-un carusel financiar sortit, evident, eşecului.
  • Starea de pericol creată pentru valorile ocrotite de lege, dedusă din limitele speciale de pedeapsă prevăzute, dar şi elementele, atributele specifice funcţiei publice îndeplinite de inculpat, încrederea de care aceasta se bucură, precum şi buna credinţă a participanţilor la raporturile juridice în care inculpatul este iniţiator şi făptuitor, gradul de pregătire profesională al inculpatului presupus a fi un bun cunoscător al legii, în aplicarea căreia şi-a exercitat profesiile, pregătire deturnată de la scopul firesc, aşteptat de societate, la unul contrar, susţinut mai mult sau mai puţin de acţiunile victimelor.
  • se vor contopi pedepsele de mai sus, aplicând pedeapsa cea mai grea, aceea de 4 ani închisoare, la care se va adăuga sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite (14 pedepse însumând 17 ani şi 2 luni închisoare), respectiv sporul de 5 ani, 8 luni şi 20 zile, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 9 ani, 8 luni şi 20 de zile, în regim de detenţie.

Ce a declarat fostul executor judecătoresc în fața instanței

Inculpatul (Drăgoi Mihai – n.r.) a expus astfel trei variante diferite aferente împrejurărilor în care a decis încheierea promisiunilor bilaterale notariale de vânzare cumpărare cu diverse persoane fizice, susţinând că aceste promisiuni:

  • Reprezentau în realitate împrumuturi cu dobândă acordate la cererea lui de persoanele fizice respective, împrumuturi ce urmau a fi folosite exclusiv în interesul său deoarece avea nevoie de resurse financiare pentru investiţii în piaţa imobiliară,
  • Reprezentau în realitate plasamente de capital acordate lui de persoanele fizice respective din iniţiativa acestora, pentru ca banii împrumutaţi în acest fel să fie introduşi de el în circuite financiare neprecizate de natură să genereze profit de care urma să beneficieze şi el,
  • Reprezentau în realitate chiar promisiuni prin care îşi asuma obligaţia nu de a vinde personal acele imobile promitenţilor cumpărători ci de a întreprinde demersurile necesare încheierii contractului de vânzare cumpărare direct între proprietarul Solar Theta şi promitenţii cumpărători – cu menţiunea că în toată această perioadă de timp sumele de bani achitate cu titlu de preţ al imobilului de către promitenţii cumpărători urmau să fie rulate de inculpat.

Acuzațiile procurorilor de la PCA Craiova pentru Mihai Drăgoi

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova au împărțit în patru paliere activitatea infracțională a fostului executor judecătoresc Mihai Drăgoi. În rechizitoriu, sub fiecare capitol, există situația detaliată a zeci de persoane, toate înșelate cu diverse sume de bani.

Așa a rezultat mai multe acuzații de abuz în serviciu, delapidare, înşelăciune și fals legate de următoarele situații:

  • În calitate de executor judecătoresc (Drăgoi Mihai – n.r.) a întocmit în cadrul unor dosare de executare lăsate în nelucrare de mai mulţi ani acte nelegale de executare (respectiv procese verbale prin care atesta că anumite persoane fizice au depus anumite sume de bani cu titlu de preţ/avans pentru cumpărarea unor imobile aflate în procedura de executare/procese verbale de licitaţie publică/acte de adjudecare/alte acte prin care atesta că anumite imobile au fost vândute unor persoane fizice care au achitat integral preţul stabilit) fără însă a îndeplini formalităţile legale necesare anterioare şi ulterioare acestor operaţiuni/licitaţii şi fără a distribui preţul creditorilor din dosarele de executare, ceea ce a condus la imposibilitatea ofertanţilor/ cumpărătorilor de a obţine recunoaşterea legală a dreptului lor de proprietate şi la prejudicierea în acelaşi timp a drepturilor creditorilor – cu menţiunea că unul şi acelaşi imobil ce făcea obiectul executării silite a fost “înstrăinat” mai multor persoane vătămate.
  • În calitate de executor judecătoresc (Drăgoi Mihai – n.r.) şi-a însuşit din conturile de consemnare ale (n.r. – unei firme) pe care le gestiona, prin viramente în conturile curente ale acestui birou şi în conturile personale, prin retrageri în numerar, sume importante de bani încasate de la debitorii din dosarele de executare sau de la terţe persoane participante la procedurile de licitaţie publică reale sau fictive organizate de inculpat în cadrul acestor dosare.
  • În calitate de persoană fizică, dar folosindu-se de calitatea sa de executor judecătoresc şi fost procuror, (Drăgoi Mihai – n.r.) a încheiat cu diverse persoane fizice promisiuni bilaterale de vânzare cumpărare prin care promitea să le vândă, cel mai târziu până în anul 2018, imobile situate în mun.Craiova asupra cărora el însuşi urma să dobândească dreptul de proprietate cel mai târziu în anul 2031 în baza unor alte promisiuni bilaterale de vânzare cumpărare încheiate de el cu proprietarul SC (Solar Theta -n.r.) SRL - cu menţiunea că unul şi acelaşi imobil a fost promis de Drăgoi Mihai mai multor persoane, încasând totodată şi preţul acestuia de la fiecare dintre aceste persoane, fără a efectua vreun demers care să arate intenţia lui reală de a dobândi de la Solar Theta în viitorul apropiat proprietatea asupra bunurilor respective pentru a le putea revinde mai departe promitenţilor cumpărători.
  • În calitate de persoană fizică, dar folosindu-se de calitatea sa de executor judecătoresc, (Drăgoi Mihai – n.r.) a creat convingerea unor persoane vătămate că deţine informaţii reale cu privire la imobile aflate în procedurile de executare, astfel încât le poate transfera dreptul de proprietate asupra acestor imobile, în schimbul unui preţ avantajos în raport cu preţul pieţei – determinând aceste persoane să-i remită sume importante de bani cu titlu de preţ/avans.
  • În calitate de persoană fizică, dar folosindu-se de calitatea sa de executor judecătoresc, (Drăgoi Mihai – n.r.) a determinat unele persoane vătămate să-i remită sume importante de bani cu titlu de preţ/avans pentru bunuri mobile (autoturisme), fără ca în realitate să aibă intenția reală de a le transfera dreptul de proprietate asupra acestora – persoane vătămate pe care anterior (Drăgoi Mihai – n.r.) le convinsese, prin diverse manopere ilicite, să-i remită sume importante de bani și cu titlu de preț pentru anumite imobile.

În 2019 fostul executor judecătoresc a încercat să fugă din țară cu banii clienților săi, în total peste 1.900.000 de euro, dar a fost prins la Iași de către procurori, după luni bune de filaj, în timp ce încerca să cumpere lumânări de la o biserică din Iași cu bani falși. Pentru această faptă a fost deja condamnat definitiv la 3 ani și 2 luni.

Donald Trump nu poate garanta că va plăti o amendă uriașă, după ce a fost condamnat într-un proces civil pentru fraudă
Donald Trump nu poate garanta că va plăti o amendă uriașă, după ce a fost condamnat într-un proces civil pentru fraudă
Donald Trump este incapabil să ofere justiţiei din New York garanţia că va plăti amenda de 454 de milioane de dolari pentru fraudă financiară în imperiul său imobiliar, în urma...
Sam Bankman-Fried, fostul CEO al platformei cripto FTX, riscă între 40 și 50 de ani în închisoare pentru furtul a 8 miliarde de dolari
Sam Bankman-Fried, fostul CEO al platformei cripto FTX, riscă între 40 și 50 de ani în închisoare pentru furtul a 8 miliarde de dolari
Sam Bankman-Fried ar trebui să petreacă între 40 şi 50 de ani de închisoare după ce a fost condamnat pentru furtul de 8 miliarde de dolari de la clienţii platformei sale de criptomonede FTX,...
#executor judecatoresc, #inselaciune, #abuz in serviciu, #apartamente ieftine, #frauda, #condamnare , #justitie