Amendamentul care schimbă regulile în școli: Elevii vor putea fi exmatriculați. În ce condiții vor putea continua cursurile

Vineri, 21 Aprilie 2023, ora 12:30
4166 citiri
Amendamentul care schimbă regulile în școli: Elevii vor putea fi exmatriculați. În ce condiții vor putea continua cursurile
Elevii agresivi ar putea fi exmatriculați FOTO Captură video

Actuala lege a educației se va modifica substanțial, urmând să fie aduse schimbări. Exmatricularea elevilor a fost reintrodusă, prin amendament, în Legile Educației, aflate în dezbatere în Parlament. Incidentele grave din ultima perioadă care au avut loc în școli sunt cele care au schimbat proiectul de act normativ.

Această prevedere îi va afecta inclusiv pe elevii din ciclul primar obligatoriu, cei care până acum nu puteau fi exmatriculați.

”(2) Exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învățământului obligatoriu poate fi realizată numai in situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar, în vederea protejării dreptului la educație al celorlalți beneficiari primari. Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare și contestație.”, se arată în amendamentul admis citat de stiripesurse.ro.

Măsura a fost luată în discuție după ce în ultima perioadă au avut loc o serie de incidente grave în școlile din România. Printre acestea, o profesoară înjunghiată în gât de un elev și o alta batjocorită în timpul orelor de copiii cărora le preda.

„Acest amendament permite exmatriculare pentru cazurile extrem de grave, sigur, cu o procedură care să asigure dreptul la contestaţie, dreptul la apărare etc. şi sigur că această exmatriculare nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învăţământ şi, sigur că da, după ce există un program în care să existe consiliere, să existe ajutorul necesar pentru îndreptarea comportamentului”, a afirmat ministrul Educației Ligia Deca.

”Considerăm însă că, având în vedere situaţiile din ultimele luni de violenţă în şcoală, trebuie să avem prevederi”, a precizat ministrul, ea arătând că s-au inspirat din ceea ce se întâmplă în alte state ale Uniunii Europene.

”Ne-am uitat şi la ceea ce se întâmplă în alte state ale Uniunii Europene care, chiar dacă învăţământul este obligatoriu şi garantat, au această posibilitate de exmatriculare din unitatea de învăţământ pentru cazurile cele mai grave”, a arătat ministrul Educaţiei. Ea a mai explicat că reînmatricularea în acelaşi an şcolar sau în cel următor va fi stabilită "prin legislaţie secundară".

”Cred că fiecare caz este aparte şi, în funcţie de evaluarea profesioniştilor, se poate determina dacă reintegrarea se poate face imediat sau este nevoie de o perioadă de consiliere, de îndreptare, de reevaluare şi aşa mai departe”, a mai afirmat Deca.

Sindicatele din învățământ au venit cu propuneri de sancțiuni pentru elevii cu probleme. Pe 11 aprilie, sindicaliștii au propus mai multe măsuri care să apară în Legile Educației.

Cele mai importante sunt: introducerea exmatriculării temporare, de 3-5 zile, în cazul unui elev agresor, scăderea notei la purtare, muncă în folosul comunității sau introducerea detenţiei în școli. S-a mai vorbit și de centre de reeducare și de amenzi pentru elevii care comit acte de violență.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cât de real este pretextul economisirii banilor în comasarea alegerilor: ”Pentru o a doua rundă costurile sunt la jumătate”
Cât de real este pretextul economisirii banilor în comasarea alegerilor: ”Pentru o a doua rundă costurile sunt la jumătate”
Unul dintre motivele pentru care s-a promovat ideea comasării alegerilor este acela că se va face o economie în contextul în care bugetul trebuie să acopere în 2024 cinci runde de alegeri....
Marcel Ciolacu a comentat traseismul de la PNL la PSD înainte de alegeri. „Mi-aş dori să nu se mai întâmple. Aduce tensiuni în interiorul coaliţiei”
Marcel Ciolacu a comentat traseismul de la PNL la PSD înainte de alegeri. „Mi-aş dori să nu se mai întâmple. Aduce tensiuni în interiorul coaliţiei”
Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 24 februarie, în legătură cu anunţul că mai mulţi primari şi viceprimari din PNL vor candida din partea PSD la Timiş, că astfel de lucruri se...
#exmatriculare elevi, #legile Educatiei, #bataie scoala , #Legile Educatiei