Cele mai bune țări pentru expați în 2022. Doar două state din Europa au prins top 10, iar România a fost exclusă din sondaj

Marti, 02 August 2022, ora 22:14
6423 citiri
Cele mai bune țări pentru expați în 2022. Doar două state din Europa au prins top 10, iar România a fost exclusă din sondaj
Doar două țări europene au ajuns în raportul Expat Insider 2022 FOTO Unsplash

Raportul Expat Insider 2022 a analizat 52 de destinații din întreaga lume și le-a clasificat în funcție de calitatea vieții expaților, securitate, carieră, mediu, viață socială și asistență medicală.

Cu toate că în anul 2021 România a ocupat locul 32, în 2022 țara noastră nu numai că nu apare în top 10 pe nici unul dintre cele șase criterii de evaluare, ci nu a fost inclusă deloc în sondaj.

În anul 2021, România a ocupat locul 32 din 59 de destinații. Potrivit raportului, expații din România se bucurau de situația lor financiară, dar își doreau o calitate mai bună a vieții.

În acest an, doar două țări europene au ajuns în top 10: Portugalia a obținut cel mai bun loc pentru o țară din Europa, clasându-se pe poziția a 4-a, iar Spania s-a clasat pe locul 5 în topul general, după ce a atins chiar locul 1, la capitolul „Calitate a vieții”.

Concluziile raportului pe larg

În destinațiile de top ale anului 2022, expații apreciază în special ușurința de a se instala într-o nouă țară și partea ce ține de finanțe, potrivit internations.org.

De asemenea, ies în evidență mai multe aspecte:

  • Mexic este cel mai apreciat pentru mâncare.
  • Expații din Indonezia au cele mai puține bătăi de cap când vine vorba de găsirea unei locuințe.
  • Taiwan nu poate fi învins la capitolul asistență medicală.
  • Kuweit, Noua Zeelandă și Hong Kong pierd teren din cauza costului ridicat al vieții.

Top 10 destinații preferate de expați în 2022

  • Mexic
  • Indonezia
  • Taiwan
  • Portugalia
  • Spania
  • Emiratele Arabe Unite
  • Vietnam
  • Thailanda
  • Australia
  • Singapore

Top 10 destinații evitate de expați în 2022

  • Kuweit
  • Noua Zeelandă
  • Hong Kong
  • Cipru
  • Luxemburg
  • Japonia
  • Africa de Sud
  • Turcia
  • Italia
  • Malta

Stabilirea în Mexic, floare la ureche

Expații din Mexic sunt mulțumiți atât de situația lor financiară, cât și de ușurința cu care se instalează în țară.

De fapt, țara ocupă primul loc în subcategoriile ”Amabilitatea locală”, ”Găsirea prietenilor” și ”Cultură”. Expații descriu locuitorii ca fiind prietenoși (90% față de 66% la nivel global) și spun că le este ușor să își facă prieteni între ei (75% față de 42% la nivel global).

Țara ratează cu puțin un loc de top 10 în Indexul Expat Essentials (locul 11). În timp ce pentru 64% dintre expatriați a fost ușor să obțină o viză pentru a se muta în Mexic (față de 56% la nivel global), 53% se luptă cu birocrația locală (față de 39% la nivel global).

Mexicul are performanțe cele mai proaste, dar totuși bune per total, în cazul indicilor ce privesc munca în străinătate (al 17-lea) și calitatea vieții (al 24-lea). Expații iubesc, de exemplu, varietatea culinară și opțiunile de luat masa în oraș (92% față de 77% la nivel global) și mediul natural (90% față de 83% la nivel global), dar sunt nemulțumiți de calitatea aerului local. În general, 91% dintre expatriați sunt mulțumiți de viața lor în Mexic.

Indonezia - satisfăcătoare financiar

Indonezia are cele mai bune rezultate în cazul indicilor de ușurință privind mutarea (primul) și de finanțe personale (al treilea): aproape doi din trei expați (64%) spun că venitul disponibil al gospodăriei este mai mult decât suficient pentru a duce o viață confortabilă (față de 45% la nivel global).

De asemenea, țara se clasează printre cele mai bune din lume în Indexul Expat Essentials (a 6-a), care se datorează în principal subcategoriilor Limbă (a 6-a) și Locuință (a 2-a). Locuințele sunt ușor de găsit în Indonezia (84% față de 54% la nivel global).

În timp ce performanța țării privind indicele de lucru în străinătate (locul 28) este mediocră, ea primește cele mai proaste rezultate în indicele calității vieții (locul 41). Expații sunt nemulțumiți de calitatea asistenței medicale (28% față de 14% la nivel global), disponibilitatea de bunuri și servicii verzi (35% față de 17% la nivel global) și infrastructura pentru mașini (40% față de 13% la nivel global) . În general, 91% dintre expatriați sunt mulțumiți de viața lor în Indonezia.

Stabilitate financiară și siguranță în Taiwan

Taiwan se clasează cel mai bine la indicele calității vieții (al doilea). Expații consideră că asistența medicală este accesibilă (100% față de 61% la nivel global) și disponibilă pe scară largă (98% față de 73% la nivel global) și se simt în general în siguranță acolo (98% față de 81% la nivel global). Taiwan se clasează, de asemenea, printre primele 10 poziții pentru indici de ușurință de stabilire (al 6-lea) și finanțe personale (al 8-lea). De fapt, 70% sunt mulțumiți de situația lor financiară, față de 60% la nivel global.

În timp ce 85% se simt, de asemenea, destul de bine plătiți pentru munca lor (față de 62% la nivel global), Taiwan are încă o performanță medie privind indicele de lucru în străinătate (al 22-lea). Acest lucru se datorează lipsei de flexibilitate (41% nemulțumit față de 19% la nivel global), creativității (41% nemulțumit față de 26% la nivel global) și ierarhiilor plate (46% nemulțumit față de 28% la nivel global) în cultura de afaceri locală. În cele din urmă, obține, de asemenea, un rezultat mediocru în Indicele Expat Essentials (al 23-lea). În general, 76% dintre expați sunt mulțumiți de viața lor în Taiwan.

Prietenii lipsesc în Kuweit

Kuweit nu numai că se află pe ultimul loc în sondajul Expat Insider 2022 în ansamblu, ci și în ultimele 10 poziții ale fiecărui indice. Este evaluat ca fiind cel mai jos în ceea ce privește calitatea vieții și ușurința de instalare (locul 52 pentru fiecare). De exemplu, expații sunt nemulțumiți de mediul natural (65% față de 8% la nivel global) și simt că nu își pot exprima în mod deschis opiniile (57% față de 18% la nivel global). De asemenea, ei percep locuitorii locali ca fiind neprietenoși (44% față de 17% la nivel global) și își evaluează viața socială în mod negativ (50% față de 26% la nivel global).

Indicele de lucru în străinătate (locul 51) nu arată mult mai bine. Expații sunt nemulțumiți de oportunitățile lor privind cariera (39% față de 22% la nivel global) și de echilibrul lor între viața personală și cea profesională (37% față de 19% la nivel global).

În timp ce Kuweit ocupă locul 49 în Indexul Expat Essentials, acesta are cele mai bune performanțe pentru indicele finanțe personale (locul 45): 76% dintre expați consideră că venitul gospodăriei este suficient sau mai mult decât suficient pentru a duce o viață confortabilă (față de 72% la nivel global). În general, 37% dintre expații sunt mulțumiți de viața lor în Kuweit.

Noua Zeelandă - mult prea scumpă

Expații din Noua Zeelandă se luptă cel mai mult cu finanțele (locul 52): ei evaluează negativ costul general al vieții (75% față de 35% la nivel global) și situația lor financiară (30% față de 21% la nivel global). 32% nu se simt plătiți corect pentru munca lor (față de 20% la nivel global). 15% nu văd nici un scop în munca lor (față de 9% la nivel global) și 26% nu agreează programul de lucru (față de 17% la nivel global), astfel că Noua Zeelandă ocupă locul 42 în indicele privind muncă în străinătate.

Noua Zeelandă are o performanță mediocră și privind calitatea vieții (al 39-lea). Cauzele ar putea fi explicate prin costurile mari de transport (36% față de 17% la nivel global) și lipsa culturii și vieții de noapte (40% față de 16% la nivel global). Dar expații iubesc mediul natural (95% față de 83% la nivel global) și oportunitățile pentru sporturi recreative (84% față de 75% la nivel global). În cele din urmă, țara ocupă locul 34 pentru ușurința de a se instala. În general, 60% dintre expați sunt mulțumiți de viața lor în Noua Zeelandă.

Fără creativitate în Hong Kong

Expații plasează Hong Kong printre ultimele 10 în indicele finanțelor personale (locul 44), iar 68% sunt nemulțumiți de costul general al vieții (față de 35% la nivel global). Destinația scapă la limită de ultimele 10 poziții privind munca în străinătate (locul 41): 46% susțin că lipsește creativitatea în cultura locală a afacerilor (față de 26% la nivel global), dar mutarea în Hong Kong le-a îmbunătățit într-adevăr perspectivele de carieră (70% față de 60). % la nivel global).

Lucrurile nu arată mult mai bine în indicele calității vieții (locul 40). În timp ce disponibilitatea (96% față de 73% la nivel global) și accesibilitatea (93% față de 70% la nivel global) transportului public reprezintă puncte forte, expații simt că nu își pot exprima în mod deschis opiniile (56% față de 18% la nivel global) . De asemenea, sunt nemulțumiți de mediul urban (33% față de 17% la nivel global). În general, 56% dintre expați sunt mulțumiți de viața lor în Hong Kong.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#expati, #expati calitate viata, #expati europeni, #raport expat insider 2022 , #stiri economice