Expert în drone, despre atacul asupra Kremlinului: „Pare că aveau aripi subțiri”

Joi, 04 Mai 2023, ora 07:43
3438 citiri
Expert în drone, despre atacul asupra Kremlinului: „Pare că aveau aripi subțiri”
Un expert în drone american crede că atacul a fost coordonat de „un operator sofistifcat” FOTO Twitter

Un expert în drone crede că atacul asupra Kremlinului, pe care Moscova îl atribuie Ucrainei, a fost comis de un "operator relativ sofisticat", nu neapărat un actor statal, care s-ar putea să fi folosit o dronă de tip Mugin-5 de fabricaţie chinezească, un echipament ce poate fi cumpărat cu mai puţin de 10.000 de dolari, relatează The Guardian.

Samuel Bendett, specialist în drone la Centrul pentru analize navale din SUA, a declarat că, judecând după înregistrarea video a celui de-al doilea raid, drona folosită "pare că avea aripi subţiri". Acest lucru ar indica un atac din partea unui operator consacrat, deşi nu neapărat un actor de stat, care foloseşte o dronă precum Mugin-5 de fabricaţie chineză, în valoare de 9.500 de dolari.

Dronele cu aripi fixe au o rază de acţiune şi o durată de zbor mai mare decât quadcopterele simple şi ieftine, iar un aparat precum Mugin-5 poate zbura, teoretic, timp de 7 ore la o viteză de aproximativ 120 de km la oră, ceea ce face posibilă operarea pe distanţe lungi.

Analiştii au speculat, de asemenea, că drona ar putea fi o UJ-22 de fabricaţie ucraineană, care are o viteză şi o rază de acţiune similare, potrivit site-ului web al producătorului, dar scurta filmare şi dificultatea măririi la o imagine clară au făcut imposibilă orice identificare fermă.

O serie de raiduri pe teritoriul rusesc cu ajutorul dronelor au fost atribuite actorilor ucraineni sau partizanilor ruşi, inclusiv un atac de la sfârşitul lunii aprilie asupra oraşului Sevastopol din Crimeea, ocupat de Rusia, despre care surse ruseşti au declarat că a fost efectuat cu un roi de Mugin-5.

Dronele pot fi preprogramate pentru a lovi o anumită ţintă de la distanţă, dar a fost totuşi surprinzător faptul că una a putut ajunge atât de aproape de Kremlin înainte de a fi aparent doborâtă, notează The Guardian.

CE S-A ÎNTÂMPLAT?

Două dintre numeroasele videoclipuri publicate pe canalele ruseşti de social media arată două obiecte zburând pe aceeaşi traiectorie spre unul dintre cele mai înalte puncte ale complexului Kremlin - cupola Senatului - cu ceasul de pe Turnul Spasski din apropiere indicând ora 2:27 şi 2:43 în primele ore ale zilei de miercuri.

Primul obiect zburător pare să fie distrus într-un nor de fum, iar cel de-al doilea a părut să lase resturi în flăcări pe cupolă.

Verificările Reuters privind ora şi locaţia au indicat că videoclipurile ar putea fi autentice.

CE SPUN RUSIA ŞI UCRAINA?

Rusia a calificat incidentul drept un atac terorist şi o tentativă de asasinare a preşedintelui Vladimir Putin, pentru care a declarat că îşi rezervă dreptul de a riposta.

Ucraina a negat responsabilitatea. "Noi nu îl atacăm pe Putin, sau Moscova, noi luptăm pe teritoriul nostru", a declarat preşedintele VolodImIr Zelenski într-o conferinţă de presă la Helsinki.

Analiştii de securitate occidentali au respins ideea că atacul ar fi fost menit să-l ucidă pe Putin, având în vedere că dronele păreau să fi fost îndreptate spre un punct foarte vizibil al uriaşei cetăţi fortificate a Kremlinului. În plus, Putin lucrează adesea din altă parte. De altfe, biroul său a declarat că Putin nici nu se afla acolo în acel moment.

AR PUTEA UCRAINA SĂ ORGANIZEZE UN ASTFEL DE ATAC?

Este posibil. Se pare că Ucraina a organizat atacuri cu drone în interiorul Rusiei şi al Crimeei anexate de Rusia în numeroase ocazii anterioare, inclusiv de două ori în decembrie anul trecut asupra unei baze aeriene pentru avioanele de bombardament strategic ruseşti. De obicei, nu a revendicat responsabilitatea pentru astfel de acţiuni, deşi oficialii ucraineni le-au salutat de obicei.

Ucraina a surprins frecvent Moscova cu abilităţile sale militare, organizând atacuri mult dincolo de liniile de front, dar o lovitură asupra centrului simbolic al puterii ruseşti ar fi cel mai îndrăzneţ act al său de până acum.

"Dacă presupunem că a fost un atac ucrainean, consideraţi că este o lovitură de spectacol, o demonstraţie de capacitate şi o declaraţie de intenţie: 'Să nu credeţi că Moscova este în siguranţă'", a scris pe Twitter Mark Galeotti, specialist în Rusia şi analist de securitate.

Unii comentatori au descris lovitura drept o umilinţă pentru Rusia, făcând o comparaţie cu un incident din 1987, când un tânăr pilot vest-german, Mathias Rust, a evitat apărarea aeriană sovietică şi a aterizat cu un avion de mici dimensiuni în Piaţa Roşie.

AR PUTEA FI VORBA DE O OPERAŢIUNE RUSEASCĂ "CU STEAG FALS"?

Unii analişti occidentali au declarat că este posibil ca Rusia să fi înscenat ea însăşi incidentul pentru a arunca vina asupra Kievului şi a justifica un răspuns zdrobitor. Scopul ar putea fi "să facă Ucraina să pară nesăbuită, fie pentru a slăbi sprijinul occidental, fie pentru a încerca să consolideze sprijinul intern al Rusiei", a declarat Phillips O'Brien de la Universitatea St. Andrews.

James Nixey, de la grupul de reflecţie Chatham House din Londra, a declarat că, dacă a fost o operaţiune "cu steag fals", "miroase a disperare. Şi este o strategie de mare risc care probabil va fi expusă", a adăugat analistul.

CE VOR FACE SUA?

Administraţia Biden a dat bani şi arme Ucrainei pentru a o ajuta să se apere de invazia Rusiei, dar probabil că ar fi nervoasă din cauza consecinţelor imprevizibile pe care le-ar putea avea orice atac ucrainean asupra capitalei ruseşti.

Casa Albă a declarat că nu este în măsură să verifice afirmaţia rusă privind un atac ucrainean, iar secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că afirmaţiile ruseşti ar trebui luate cu un "strop foarte mare de sare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China consideră atacul Iranului asupra Israelului drept ”un exercițiu al dreptului la autoapărare”
China consideră atacul Iranului asupra Israelului drept ”un exercițiu al dreptului la autoapărare”
China a declarat că atacul Iranului asupra Israelului a fost un "exerciţiu al dreptului la autoapărare", în timpul unei convorbiri telefonice între miniştrii de externe ai celor două...
Variantele pe care cabinetul de război de la Ierusalim le are pentru a răspunde atacului eșuat al Iranului
Variantele pe care cabinetul de război de la Ierusalim le are pentru a răspunde atacului eșuat al Iranului
Cabinetul de război al Israelului condus de Benjamin Netanyahu s-a reunit luni, din nou, la ora 14.00. Israelul discută despre răspunsul după atacurile Iranului, cu peste 300 de drone și...
#expert, #drona, #Kremlin, #atac , #Rusia