Exploatarea lemnului pe timp de noapte va fi interzisă în România. Modificările anunțate pentru aplicația SUMAL 2.0

Luni, 07 Februarie 2022, ora 15:10
6175 citiri
Exploatarea lemnului pe timp de noapte va fi interzisă în România. Modificările anunțate pentru aplicația SUMAL 2.0
Măsuri mai dure anunțate pentru prevenirea exploatărilor ilegale FOTO Pixabay

Sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos - SUMAL 2.0 va suferi modificări în acest an, una dintre acestea fiind interzicerea exploatării masei lemnoase pe timpul nopţii, a anunţat luni, 7 februarie, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

"SUMAL 2.0 va mai suferi modificări pentru a avea o rigurozitate şi mai mare. Implementăm noi funcţionalităţi care sunt în curs de dezvoltare la STS. Vom interzice exploatarea masei lemnoase din păduri pe timp de noapte, astfel încât să reducem şi mai mult riscul de a avea exploatări ilegale. În acelaşi timp, vom automatiza verificările la nivel de 20 de metri cubi transport prin persoane fizice, pentru că de la 20 de metri cubi în sus toţi transportatorii trebuie să devină autorizaţi.

Obiectivul nostru pentru 2022 - 2023 este să crească, cu siguranţă, cantitatea de masă lemnoasă venită din depozite. să reducem conform legii cantităţile vândute "pe picior". Acest obiectiv trebuie să fie primordial pentru RNP (Regia Naţională a Pădurilor, n.r.), în anul 2022. Putem analiza în ce interval orar, unde s-au făcut livrările de masă lemnoasă, iar toate aceste informaţii ajută la eficientizare controlului", a declarat Tanczos.

Ministrul de resort a ţinut să respingă toate acuzaţiile la adresa SUMAL 2.0, conform cărora acest sistem a condus la majorarea preţurilor masei lemnoase din România.

"Nu SUMAL 2.0 a majorat preţurile masei lemnoase în România, ci situaţia internaţională din piaţă, pentru că pe toate pieţele s-au constatat aceste majorări. În acelaşi timp, sunt de acord cu cei care spun că SUMAL 2.0 a redus considerabil marja de manevră pentru cei care transportau ilegal şi, în mod automat, lemnul legal a devenit mai scump. Legalizarea activităţii este obiectivul nostru primordial, Legalizarea transporturilor duce la o exploatare durabilă a pădurilor din România.

În comparaţie cu anii trecuţi, masa lemnoasă exploatată din pădurile României se cifrează cam la acelaşi nivel, undeva la 19 milioane de metri cubi. Putem spune cu siguranţă că această cantitate este exploatată în mod legal, în bază de acte de punere în valoare şi de avize care s-au generat automat, dar şi că s-a redus cantitatea de masă lemnoasă exploatată ilegal", a spus demnitarul.

Sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos - SUMAL, versiunea 2.0, a devenit funcţional pe data de 30 ianuarie 2021. Platforma obligă la încărcarea de fotografii din mai multe unghiuri ale lemnului încărcat pentru orice transport din România, precum şi însemnarea în pădure a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea.

Mai mult, în noul SUMAL se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din ţară.

Potrivit datelor prezentate, luni, de ministrul Mediului, în 2021 au fost înregistrate peste 6,8 milioane de interogări în aplicaţia Inspectorul Pădurii, iar mai mult de 70.000 de persoane folosesc, în prezent, SUMAL 2.0.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, şi ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, au susţinut, luni, o conferinţă de presă comună, în cadrul căreia au fost abordate o serie de teme ce au vizat domeniul deşeurilor şi activitatea de monitorizare şi control din fondul forestier naţional.

#exploatare lemn, #exploatare lemn ilegala, #Tanczos Barna , #Stiri Tanczos Barna