Minereul exploatat de compania Cupru Min se vinde și în 2022 tot în China, via Singapore. Contract de zeci de milioane de dolari

Autor: N.G.
Joi, 20 Ianuarie 2022, ora 22:16
6092 citiri
Minereul exploatat de compania Cupru Min se vinde și în 2022 tot în China, via Singapore. Contract de zeci de milioane de dolari
Uriașa carieră de exploatare de la Roșia Poieni. Foto: cuprumin.ro

Exploatarea minieră de stat Cuprumin Abrud va continua și în 2022 relația de afaceri cu compania Trafigura Group Pte. Ltd din Singapore, una dintre cele mai mari pe plan mondial în domeniul tranzacțiilor de metale și energie.

Licitația internațională privind vânzarea a 50.000 de tone de concentrat de cupru a fost demarată în noiembrie 2021 și va fi finalizată la sfârșitul lunii ianuarie 2022. Oferta celor de la Trafigura a fost cea mai avantajoasă, dar reprezentanții Cupru Min SA au cerut o îmbunătățire a acesteia.

Concentratul de cupru exploatat la cariera de la Roșia Poieni, județul Alba, va ajunge să fie prelucrat și în acest an, tot în China. Minereul are un conţinut de 0,37 – 0,4% cupru. În urma prelucrării în cele două linii de flotaţie existente la Uzina din Dealul Piciorului, concentraţia ajunge la 20-21%. În România nu mai există de 15 ani un combinat care să prelucreze minereul de cupru.

Valoarea contractului ar urma să fie în jurul valorii de 45 de milioane de dolari. Societatea minieră a obţinut rezultate pozitive în ultimii ani, în care a realizat investiţii doar prin finanţare proprie.

Miniereul explotat din carieră ajunge în uzina de preparare. Foto: cuprumin.ro

În urma prelucrării în cele două linii de flotaţie existente la Uzina din Dealul Piciorului, concentraţia ajunge la 20-21%. În 2020, exploatarea minieră a investit circa 5 milioane de euro în punerea în funcţiune a unei linii de măcinare. Proiectul nu a condus la o creştere a capacităţii de producţie autorizată a uzinei, estimat la 5.250 tone/zi/linie de măcinare tone/an. Scopul investiţiei a fost punerea în funcţiune a liniei 1 de măcinare ca o alternativă de funcţionare în cazul în care una dintre celelalte două linii nu este funcţională.

Cupru Min SA a înregistrat în prima jumătate a anului 2021 cifre financiare record, mult superioare faţă de perioada similară a anului 2020. Totalul veniturilor s-a cifrat la suma de 171,78 de milioane de lei, mai mare cu peste 65% faţă de anul anterior. Producţia de concentrat de cupru vândută în această perioadă a fost în valoare de 116,25 milioane de lei, mai mare cu 15,5 milioane.

Foto: cuprumin.ro

Creşterea importantă a veniturilor companiei a determinat şi o evoluţie pozitivă a profitului. Valoarea acestui indicator pentru perioada primelor şase luni ale anului trecut a fost de 15,58 milioane de lei (circa 3,1 milioane de euro). În 2020, profitul aferent primului semestru a fost de 8,18 milioane de lei. Cupru Min Abrud este o companie din domeniul mineritului neferos ce are ca acţionar unic statul român.

Citește și:
Peștera din Apuseni cu desene rupestre vechi de peste 30.000 de ani. Urșii au zgâriat și au lustruit pereții peșterii peste picturi FOTO
Peștera din Apuseni cu desene rupestre vechi de peste 30.000 de ani. Urșii au zgâriat și au lustruit pereții peșterii peste picturi FOTO
În Munții Apuseni se află una dintre cele mai spectaculoase peșteri din România. La Coliboaia au fost descoperite desene rupestre vechi de peste 30.000 de ani. Peștera se află pe Valea...
Șefa FMI, despre amenințările stabilității financiare la nivel global: „2023 va fi un alt an provocator, se impune vigilență”
Șefa FMI, despre amenințările stabilității financiare la nivel global: „2023 va fi un alt an provocator, se impune vigilență”
Şefa Fondului Monetar Internaţional (FMI) Kristalina Georgieva a declarat duminică, 26 martie, că riscurile pentru stabilitatea financiară globală au crescut şi a cerut continuarea...
#exploatare, #mina, #cupru, #Apuseni, #licitatie, #concentrat, #China , #investitii