A 20-a zi de război din Ucraina. Trei premieri din UE au ajuns la Kiev / Rusia vrea să taie pădurile Ucrainei / Zelenski face schimbări în conducerea armatei / Cameraman Fox News, ucis LIVE TEXT

Marti, 15 Martie 2022, ora 07:16
26201 citiri
A 20-a zi de război din Ucraina. Trei premieri din UE au ajuns la Kiev / Rusia vrea să taie pădurile Ucrainei / Zelenski face schimbări în conducerea armatei / Cameraman Fox News, ucis LIVE TEXT
Imagine din Kiev, 15 martie FOTO / Twitter MFA of Ukraine

Bombardamentele continuă și în cea de-a 20-a zi a războiului din Ucraina. La primele ore ale dimineții au răsunat sirenele la Kiev, Odesa, Uman şi în regiunea Hmelniţki. Maternitatea spitalului din Rubijne, o localitate de 50.000 de locuitori din estul Ucrainei, a fost distrusă. În plin atac al armatei ruse, la Kiev are loc o reuniune a premierilor Cehiei, Poloniei și Sloveniei, care vin să îl viziteze pe Volodimir Zelenski.

UPDATE 23.15 Volodimir Zelensky a publicat marți seară pe rețelele de socializare imagini video de la întâlnirea pe care a avut-o cu premierii Poloniei, Cehiei și Sloveniei. În imagini apar premierii Petr Fiala (Cehia), Mateusz Morawiecki (Polonia) și Janez Janša (Slovenia)

UPDATE 22.40Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, anunță că Statele Unite vor oferi o finanțare „istorică” Ucrainei, de peste 13,6 miliarde de dolari, printr-un proiect de lege care a fost deja semnat.

UPDATE 22.33 A patra rundă de negocieri dintre Ucraina şi Rusia a fost dificilă, anunţă, marţi seară, Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski. Acesta a transmis că ”există contradicţii fundamentale”, dar este şi loc de compromis, iar discuţiile vor fi reluate miercuri.

UPDATE 22.22 Aproximativ 20.000 de persoane au părăsit marţi Maripolul, un oraş portuar situat în sud-estul Ucrainei, asediat de forţe ruse, pe un culoar umanitar, anunţă preşedinţia ucraineană, relatează AFP.

UPDATE 20.15 Armata Ucrainei a făcut public un nou material video cu momentul distrgerii unui tanc. În descrierea de pe Twitter se susține că este vorba despre un tanc rusesc din Brigada 25 Siceslav distrus de forțele ucrainene.

UPDATE 20.15 Patru demnitari de rang înalt din Uniunea Europeană au ajuns marți seara la Kiev, unde sunt primiți de președintele Volodimir Zelenski și de premierul Denis Shmygal.

UPDATE 19.24 NATO a avertizat marţi Rusia să nu încerce să folosească arme chimice în Ucraina şi a anunţat că îşi întăreşte apărarea pe flancul estic prin sisteme anti-rachetă Patriot în Polonia şi Slovacia, potrivit secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg

UPDATE 18.59 Intenția Rusiei de a tăia pădurile Ucrainei a fost precizată într-o scrisoare a ministrului Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, adresată personal lui Putin.

UPDATE 18.15 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a demis mai mulți comandanți militari, marți, 15 martie.

UPDATE 18.07 Un cameraman din Marea Britanie care lucra pentru Fox News a murit în Ucraina în timp ce călătorea într-un vehicul implicat în același atac în care un alt jurnalist britanic a fost rănit grav.

UPDATE 17.32 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski pare să fi acceptat ideea că țara sa nu va deveni membră NATO, una dintre cerințele formulate de Moscova înainte de invadarea Ucrainei.

UPDATE 16.03 În jur de 2.000 de autovehicule au putut ieşi printr-un coridor umanitar din oraşul ucrainean Mariupol, asediat de forţele ruse şi separatiştii proruşi, a anunţat marţi municipalitatea.

UPDATE 15.31 Aeroportul din oraşul Dnipro, situat în estul Ucrainei, a suferit ”distrugeri masive” în urma a două bombardamente ruse, anunță guvernatorul regiunii Dnipro, Valentin Reznicenko, pe Telegram.

UPDATE 15.25 Noua rundă de negocieri între Ucraina și Rusia este în desfășurare, a anunțat Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Zelenski. "Negocierile sunt în derulare. S-au reînnoit consultările pe platforma principală de negociere. Chestiuni generale de reglementare, încetarea focului, retragerea trupelor de pe teritoriul țării", a scris oficialul pe Twitter.

UPDATE 14.23 Armata ucraineană a anunţat că forţele sale au respins o nouă ofensivă a trupelor ruse asupra oraşului Mariupol, care de mai multe zile este asediat, transmite DPA.

Aproximativ 150 de atacatori ruşi au fost ucişi şi două tancuri şi alte câteva vehicule blindate au fost distruse, a precizat Statul Major al forţelor armate ucrainene.

UPDATE 14.11 Steagul URSS-ului, cu secera și ciocanul pe fond roșu, este arborat pe mai multe dintre tancurile rusești trimise în campania de invadare a Ucrainei. Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS) a fost compunsă din state precum Rusia, Ucraina, Belarus, țări din estul Europei și Asia Centrală.

UPDATE 13.47 Un raport al Procuraturii Generale din Ucraina arată că de la începutul războiului au murit 97 de copii, iar peste 100 au fost răniți. Majoritatea cazurilor au fost înregistrate în Kiev, Harkov, Donețk, Cernihiv, Sumi, Regiunile Herson, Nicolaev și Jitomir.

UPDATE 13.20 Jurnalista Marina Ovsiannikova reținută luni seara, 14 martie, pentru că a intrat în emisie în direct, la postul public TV din Rusia, Pervîi Kanal, cu un mesaj anti război a fost plasată în arest la domiciliu. Femeia riscă 10 ani de închisoare.

UPDATE 13.00 Interdicție de circulație impusă la Kiev pentru 35 de ore. Primarul Kliciko: "Astăzi este un moment dificil și periculos".

UPDATE 12.23 Un raport al Procuraturii Generale din Ucraina arată că de la începutul războiului au murit 97 de copii, iar peste 100 au fost răniți. Majoritatea cazurilor au fost înregistrate în Kiev, Harkov, Donețk, Cernihiv, Sumi, Regiunile Herson, Nicolaev și Jitomir.

UPDATE 11.43 Armata rusă a atac un spital multidisciplinar din Rubijne, o localitate de 50.000 de locuitori din estul Ucrainei, regiunea Luhansk Oblast. Bombele au distrus maternitatea, în condițiile în care medicii s-au refugiat la subsol împreună cu o femeie care a dat naștere unui copil pe 11 martie.

UPDATE 11.30 Premierii Cehiei, Poloniei și Sloveniei îl vizitează pe Zelenski la Kiev. Orașul este bombardat puternic de armata rusă.

UPDATE 11.20 Generalul american Ben Hodges, fost comandant al Forțelor Terestre ale SUA în Europa, este de părere că Rusia se va sufoca în Ucraina în scurt timp, dacă Vestul se implică puternic în susținerea țării invadate la ordinul lui Putin.

UPDATE 11.11 Michael Ryan, directorul executiv al Programului OMS pentru Situații de Urgență în Sănătate, a declarat că va exista „fără îndoială” o creștere a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 în Ucraina, unde doar o treime din populație a fost vaccinată înainte de invazia armatei ruse.

UPDATE 10.44 Directorul unui departament din cadrul Ministerului de Externe rus, Aleksei Polişciuk, susține că militari ruşi controlează centralele nucleare ucrainene de la Cernobîl şi Zaporojie împreună cu angajaţi şi paznici ucraineni.

UPDATE 10.33 Armata rusă l-a împușcat pe fizicianul experimental ucrainean Vasil Kladko, director adjunct al Institutului de Fizică a Semiconductorilor și membru al Academiei Naționale de Științe din Ucraina.

UPDATE 10.14 Șeful administrației regionale din Ucraina, Dmitri Jivițki, anunță că marți, 15 martie, au fost deschise coridoarele umanitare de evacuare a locuitorilor ucraineni din patru oraşe din regiunea Sumî a Ucrainei (nord-est).

UPDATE 10.05 Organizația Mondială a Sănătății a transmis că numărul actual estimat de persoane afectate în Ucraina este de 18 milioane, dintre care 6,7 milioane sunt strămutate în interior.

UPDATE 9.50 Un bombardament al armatei ruse a distrus stația de metrou Lukyanivska şi birourile din cadrul acesteia.

UPDATE 9.39 Cel puţin două persoane au murit la Kiev în urma bombardării unui imobil rezidenţial, au anunţat serviciile de urgenţă ucrainene care au semnalat marţi dimineaţa tiruri în mai multe locuri ale capitalei ucrainene, pe care armata rusă caută să o încercuiască.

UPDATE 9.30 Banca Mondială a anunţat că pune la dispoziţie aproape 200 de milioane de dolari finanţare suplimentară şi reprogramată pentru a sprijini serviciile sociale şi persoanele vulnerabile din Ucraina, pe lângă cele 723 milioane de dolari aprobate săptămâna trecută.

UPDATE 9.16 O nouă lege controversată aprobată de Putin. Firmele rusești pot deveni proprietarele avioanelor luate în leasing, chiar dacă nu au fost achitate.

UPDATE 9.00 Războiul lui Vladimir Putin, condamnat de un fost vicepremier al Rusiei, dintr-o locație secretă: ”E cel mai rău lucru din viață”.

UPDATE 8.41 Mitropolitul Epifanie I al Ucrainei, liderul Bisericii Creștine Ortodoxe independente cu sediul la Kiev, a spus în cadrul unei emisiuni televizate că nu este un păcat să-ți dorești moartea vrăjmașului și nici să-i iei viața atunci când o faci pentru a o apăra pe a ta.

UPDATE 8.20 Cea de-a patra rundă de negocieri între oficiali ruşi şi ucraineni se reia marți, după ce luni, 14 martie, discuțiile au fost întrerupte intrând în ”pauză tehnică”.

UPDATE 8.06 Spania a confiscat iahtul oligarhului rus Serghei Chemezov, Valerie, care se află în portul din Barcelona din luna februarie.

UPDATE 7.58 Un jurnalist britanic acoperind războiul din Ucraina pentru Fox News a fost rănit şi internat luni în apropiere de Kiev, a indicat postul american de televiziune fără a preciza cât de grave sunt rănile sale.

UPDATE 7.45 Peste 40.000 de sirieni s-au înregistrat pentru a călători în Ucraina și a lupta pentru Rusia, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Niciun luptător sirian nu a părăsit însă țara până la 14 martie.

UPDATE 7.37 Oleksi Arestovici, consilier al şefului de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că războiul ar trebui să se termine cel târziu la începutul lunii mai, pentru că Rusia nu va mai avea resurse pentru a susţine invazia, informează Reuters.

UPDATE 7.19 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat într-un discurs soldaţilor ruşi, în special recruţilor, el spunându-le că dacă se vor preda vor fi trataţi cu decenţă, nu cum sunt trataţi în propria armată. „De ce să muriți? Vă vom trata cum trebuie tratați oamenii”, a spus Zelenski.

Știrea inițială

Şi alte surse au scris în social media că la Kiev au avut loc unele dintre cele mai puternice explozii de la începutul conflicului armat.

Nexta notează că s-au auzit în capitalal Ucrainei două explozii puternice.

Autoritățile locale din Mariupoul anunță că în 18 zile de război au murit 2.357 de oameni.

Elita rusă crede că Putin cântărește între două opțiuni pentru a pune capăt războiului: cucerirea Harkovului sau a Kievului
Elita rusă crede că Putin cântărește între două opțiuni pentru a pune capăt războiului: cucerirea Harkovului sau a Kievului
Rapoarte recente din surse apropiate Kremlinului sugerează că elitele politice ruse cred că Vladimir Putin cântărește două strategii potențiale pentru a încheia războiul din Ucraina....
Cutremur la Kiev: Măsuri radicale luate de Zelenski. Unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi a fost demis
Cutremur la Kiev: Măsuri radicale luate de Zelenski. Unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi a fost demis
Astăzi, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a semnat un decret prin care îl demite pe Alexei Danilov din funcția de secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare....
#explozie, #kiev, #razboi Ucraina, #Rusia , #Razboi Ucraina