Războiul din Ucraina, ziua 64. Explozii la Kiev / Chipurile criminalilor din Bucea / Mesajul lui Erdogan, transmis lui Putin / Afișe de propagandă la Azovstal LIVE TEXT

Joi, 28 Aprilie 2022, ora 07:12
20966 citiri
Războiul din Ucraina, ziua 64. Explozii la Kiev / Chipurile criminalilor din Bucea / Mesajul lui Erdogan, transmis lui Putin / Afișe de propagandă la Azovstal LIVE TEXT
A avut loc o explozie în oraşul Herson, ocupat de ruşi FOTO Arhivă

Este a 64-a zi a războiului din Ucraina. La Herson, oraș ocupat de ruşi, a avut loc o explozie lângă turnul principal de televiziune. Agenţia de ştiri de stat rusă RIA Novosti a declarat că Ucraina a tras trei rachete în oraş, care se află sub ocupaţie rusă de la începutul lunii martie, iar două dintre rachete au fost doborâte.

UPDATE 23.52 Misiunea de observare în Ucraina a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) s-a încheiat joi, 28 aprilie, după opt ani de mandat, o consecinţă a unei opuneri prin veto a Rusiei, relatează AFP.

UPDATE 22.54 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunțat joi seară, 28 aprilie, că două explozii puternice au zguduit un cartier central în urma unor atacuri cu rachete ale Rusiei. UPDATE 22:45 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunțat că cel puțin trei oameni au fost răniți.

UPDATE 22.42 Site-ul de investigații Mediazona a făcut public un bilanț al soldaților ruși uciși în Ucraina. Jurnaliștii au precizat că au cercetat sute de declarații oficiale, știri și postări de pe rețelele de socializare despre pierderile înregistrate de armata rusă de la începutul invaziei, pe 24 februarie.

UPDATE 22.27 Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General, va comanda personal ofensiva rușilor în direcția Izyum. Potrivit datelor preliminare, el a ajuns deja la postul de comandă al forțelor armate ale Federației Ruse. Acest lucru indică probleme în comandamentul armatei ruse.

UPDATE 21.55 Principala bătălie din etapa actuală a războiului din Ucraina se duce în Donbas, însă armata rusă nu demonstrează progrese semnificative pe front. Pe linia frontului de 500 de kilometri rușii realizează doar mici succese tactice, deși au mai mult echipament militar, în special artilerie.

UPDATE 21.09 Autoritățile de la Kiev au anunțat joi, 28 aprilie, că a avut loc un nou schimb de prizonieri cu Rusia. Potrivit vicepremierului Irina Vereşciuk, 45 de ucraineni au fost eliberați din captivitatea rusă.

UPDATE 19.36 Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a declarat joi, 28 aprilie, că podul care asigura furnizarea de echipamente militare rusești din Crimeea fost aruncat în aer.

UPDATE 18.50 Cine sunt cei 10 soldați ruși anchetați de procurorii ucraineni pentru măcelul de la Bucea FOTO

UPDATE 18.27 O pisică a fost salvată de activiștii de la ZooPatrol, după ce a rezistat două luni fără apă și mâncare în apartamentul stăpânilor din Irpin, pe care aceștia l-au părăsit în urma invaziei rușilor.

UPDATE 17.58 Pocuratura Generală ucraineană a anunțat joi, 28 aprilie, că zece militari ruși din a 64-a Brigadă de puşcaşi motorizaţi au fost inculpați pentru presupuse crime la Bucea.

UPDATE 17.27 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi, 28 aprilie, că Alianța este dispusă și pregătită să ajute ani la rând Ucraina din punct de vedere militar în războiul cu Rusia, potrivit Reuters.

UPDATE 17.15 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis joi, 28 aprilie, omologului său rus Vladimir Putin că este "dispus să ia iniţiativa" pentru a pune capăt războiului în Ucraina, în a doua zi după un schimb de deţinuţi între Washington şi Moscova pe teritoriul turc.

UPDATE 17.11 Liderul de la Kremlin s-a ascuns de toată lumea într-un buncăr în ultima vreme și apare în public doar pentru scurte perioade. De aceea există unele îngrijorări cu privire la starea lui mentală.

UPDATE 16.57 Autoritățile din Mariupol susțin că acei aproape 100.000 de locuitori rămași se află în ”pericol de moarte” din cauza condițiilor ”insalubre” și ”medievale”.

UPDATE 16.45 Ucraina ”are dreptul” să lovească ţinte militare ruse, subliniază joi un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihail Podoliak, care sugerează astfel că Kievul ar putea efectua atacuri pe teritoriul rus.

UPDATE 16.36 Ocupanții ruși au împrăștiat pliante de propagandă pe teritoriul uzinei Azovstal din Mariupol, unde apărătorii ucraineni și sute de civili continuă rezistența.

UPDATE 16.08 Kremlinul a anunțat joi, 28 aprilie, că livrările de arme grele Ucrainei de către ţările occidentale constituie o ameninţare pentru securitatea continentului european.

UPDATE 15.50 Forțele ruse au lansat joi, 28 aprilie, un atac aerian asupra orașului New York din regiunea Donețk. Trei ucraineni au murit, iar alții trei sunt răniți, anunță șeful administrației din zona Donețk, Pavlo Kirilenko.

UPDATE 15.05 Militarii ucraineni care sunt asediaţi de trupele ruse în oţelăria Azovstal, din oraşul Mariupol (sud-estul Ucrainei), au cerut să fie evacuaţi prin procedura "extracţiei", pe modelul folosit în 1940 la Dunkerque (Franţa), în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE 15.00 Statele occidentale, în special Marea Britanie, încurajează Ucraina să atace teritoriul Rusiei, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, joi, 28 aprilie.

UPDATE 14.48 Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea ordona trupelor sale să se consolideze, să sape tranşee şi să devină ”o excrescenţă canceroasă” în Ucraina, după ce toate obiective principale au eşuat, a avertizat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, într-un interviu.

UPDATE 14.28 Parlamentul de la Sofia va autoriza în cele din urmă, la 4 mai, trimiterea de arme în Ucraina pentru a ajuta această ţară să facă faţă invaziei ruse, a declarat joi, 27 aprilie, la Kiev, premierul bulgar Kiril Petkov, care urmează să aibă o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 13.22 Prim-ministrul Bulgariei, Kirill Petkov, anunță pe rețelele sociale că se îndreaptă împreună cu delegația sa spre Kiev.

UPDATE 12.25 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a vizitat orașul Borodianka. Marți s-a întâlnit cu președintele Putin în Moscova, iar joi, 28 aprilie, ar trebui să aibă o întrevedere cu liderul ucrainean Volodimir Zeleneski.

UPDATE 11.57 Rusia a adus delfini militari antrenați la baza sa navală din Marea Neagră pentru a-și proteja flota de un atac subacvatic.

UPDATE 11.48 Publicația rusească Pravda, cotidian apropiat puterii de la Moscova, a conceput un articol care arată că România ar putea și ar trebui atacată de armata Kremlinului cu rachete cu rază lungă.

UPDARE 11.41 Tancurile rusești aruncate în aer sunt doar cel mai recent semn că invazia Ucrainei de către Rusia nu merge conform planului. Se crede că sute de tancuri rusești au fost distruse de când Moscova și-a lansat ofensiva, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, estimând luni, 25 aprilie, că rușii au pierdut circa 580.

UPDATE 11.32 Radu Carp susține că media din România a tratat superficial situația din Transnistria și precizează că este nevoie de o analiză atât din perspectiva Ucrainei cât și din cea a Rusiei.

UPDATE 10.23 Mai mulți oficiali americani au declarat că Statele Unite au furnizat Kievului informații secrete extrem de precise, cu ajutorul cărora forțele ucrainene au reușit să-și mute rapid sistemele antiaeriene sau avioanele de luptă.

UPDATE 9.01 Hackerii ruși, folosiți în războiul din Ucraina. Microsoft: „Generalii şi spionii ruşi au încercat să facă din atacurile cibernetice o parte a efortului lor de război”.

UPDATE 8.25 Deputaţii canadieni au adoptat o moţiune condamnând "actele de genocid împotriva poporului ucrainean" comise de Rusia şi recunoscând că există "dovezi clare şi abundente despre crime de război şi crime împotriva umanităţii sistematice şi masive".

UPDATE 8.02 Statele Unite deţin informaţii credibile conform cărora o unitate militară rusă i-a executat pe ucraineni care încercau să se predea lângă Doneţk, a declarat ambasadorul general pentru justiţia penală globală, Beth Van Schaack, la ONU.

UPDATE 7.45 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat că se pregăteşte o decizie importantă a Uniunii Europene, iar Comisia Europeană a fost de acord să elimine toate taxele şi cotele la exporturile ucrainene pentru un an.

Un videoclip, care circulă pe reţelele de socializare, arată o explozie în aer, urmată de o explozie de foc lângă turnul TV Herson.