Cum se ferește Europa de poluare: își vinde cărbunele în China

Marti, 30 Mai 2023, ora 10:28
1659 citiri
Cum se ferește Europa de poluare: își vinde cărbunele în China
Cărbunele care nu mai este dorit în Europa ajunge în Asia FOTO Pexels

Navele încărcate cu cărbunele care nu mai este dorit în Europa ajung în Asia, unde companiile de utilităţi fac stocuri de cărbune pe fondul creşterii temperaturilor înainte de venirea verii, scrie Bloomberg, citat de Agerpres.

O cantitate totală de aproximativ şapte milioane de tone de cărbune din Columbia va fi exportată în ţările asiatice în următorul trimestru, în loc să ajungă în porturile din Europa, susţine James Marshall, director la Berge Bulk Ltd., companie ale cărei nave folosesc acest rute. Printre destinaţiile pentru cărbunele utilizat în centralele electrice şi oţelării se numără China şi India, a adăugat James Marshall.

Anul trecut, clienţii europeni şi-au majorat achiziţiile de cărbune din Columbia cu 23%, până la aproximativ 30 de milioane de tone, potrivit brokerului de nave BRS Group, după ce continentul a fost aruncat într-o criză energetică odată invadarea Ucrainei de către Rusia. Cu toate acestea, după ce cotaţiile la gaze au scăzut cu peste 90% în ultimele nouă luni, mai multe centrale electrice au revenit la folosirea gazelor naturale în locul cărbunelui, scrie Agerpres.

În plus, în Asia ajunge şi mai mult cărbune din Africa de Sud, a declarat săptămâna trecută Carl Tyler, responsabil de chartering la Noble Resources Group.

Toate aceste cantităţi de cărbune care ajung în China se vor adăuga stocurilor în creştere care există deja în poturile din zona de coastă. China îşi majorează importurile de cărbune în acelaşi timp în care creşte producţia internă pentru a-şi alimenta o economie care se redeschide după izolare. Însă cererea de cărbune nu a ţinut pasul cu ofertă în condiţiile în care revenirea economiei chineze nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor.

Este posibil ca situaţia să se schimbe pe măsură ce temperaturile cresc iar sursele alternative de producţiei de electricitate, precum cea hidro, vor fi afectate de impactul secetei.

O performanţă economică solidă în a doua jumătate a anului ar duce la creşterea necesităţilor de energie electrică ale Chinei, susţine Johann Tan, analist la BMI, o divizie a Fitch Solutions. "O vară secetoasă stimulează de asemenea aprovizionarea cu cărbune ca o asigurare împotriva eventualelor probleme în furnizarea de energie", spune Johann Tan.

Eveniment Quarterly Report

La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,65% din PIB după primele opt luni ale anului, la 42,19 miliarde de lei, faţă de 32,98 miliarde de lei, respectiv 2,34% din PIB aferent...
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
Comisia Europeană a efectuat a doua plată de 2,76 miliarde EUR către România în cadrul mecanismului de redresare și de reziliență (PNRR), potrivit unui comunicat al executivului european....
#export carbune, #mine carbune, #carbune, #carbune Europa, #exporturi China , #exporturi