O super putere mondială face o mutare neașteptată: Rusia devine principalul său furnizor de petrol

Marti, 08 Noiembrie 2022, ora 00:30
21560 citiri
O super putere mondială face o mutare neașteptată: Rusia devine principalul său furnizor de petrol
India cumpără masiv petrol din Rusia FOTO: Oil Price

După ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei de către Rusia în 24 februarie 2022, toate piețele mondiale s-au bulversat, iar prețurile din energie au luat-o razna. Acum o superputere mondială, cu o populație de 1,3 miliarde de locuitori, India, a importat masiv petrol din Rusia în octombrie, aceasta devenind principalul furnizor de țiței pentru New Delhi.

Rusia a furnizat Indiei aproape 1 milion de barili de petrol pe zi în luna octombrie 2022 (935.556 barili pe zi), cel mai mare nivel înregistrat vreodată, potrivit Financial Express.

Rusia a devenit astfel cel mai important furnizor de petrol al Indiei în octombrie, depășind vânzătorii tradiționali Arabia Saudită și Irak, potrivit datelor de la compania de urmărire a mărfurilor energetice Vortexa.

Cele mai frumoase nume de băieți și fete din lume: Top 50 stabilit de lingviști

Rusia, care a reprezentat doar 0,2% din totalul petrolului importat de India în intervalul de un an, până la 31 martie 2022, a furnizat Indiei 935.556 de barili pe zi de țiței în octombrie – cel mai mare volum înregistrat vreodată.

Acum reprezintă 22% din totalul importurilor de țiței ale Indiei, înaintea celor 20,5% ale Irakului și 16% ale Arabiei Saudite. Apetitul Indiei pentru petrolul rusesc a crescut de când a început să se tranzacționeze cu discount, deoarece Occidentul l-a evitat pentru a pedepsi Moscova pentru invadarea Ucrainei.

Potrivit Vortexa, India a importat doar 36.255 de barili pe zi de țiței din Rusia în decembrie 2021, față de 1,05 milioane barili pe zi din Irak și 952.625 din Arabia Saudită.

Guvernul indian și-a apărat vehement poziția sa față de comerțul său cu Rusia, spunând că trebuie să se aprovizioneze cu petrol de unde este cel mai ieftin. Moscova i-a vândut Indiei petrol cu un discount de 30 de dolari pe baril față de prețul țițeiului Brent de pe piața internațională, conform Quartz.

O nouă forță geopolitică influențează războiul Rusiei din Ucraina: L-a învins pe Putin printr-o mișcare neprevăzută

„Între aprilie 2021 – martie 2022, achizițiile de petrol rusesc au fost de 0,2% (din tot petrolul importat de India). Încă cumpăram doar un sfert din ceea ce cumpără Europa într-o după-amiază”, a declarat ministrul petrolului din India, Hardeep Singh Puri, pentru CNN, la Abu Dhabi, săptămâna trecută.

„Avem o datorie morală față de consumatorii noștri. Avem o populație de 1,34 miliarde și trebuie să ne asigurăm că aceștia sunt aprovizionați cu energie, fie că este benzină, motorină”.

Întrebat dacă India se confruntă cu un conflict moral din cauza importului din Rusia pe fondul războiului acesteia din urmă cu Ucraina, el a declarat: „Absolut niciunul. Nu există conflict moral. Nu cumpărăm de la X sau Y. Cumpărăm orice este disponibil. Guvernul nu cumpără, companiile petroliere sunt cele care cumpără”.

De asemenea, India a rămas neangajată față de un plan propus de grupul statelor G7 (Marea Britanie, SUA, Canada, Franța, Germania, Italia și Japonia) de a limita prețul petrolului achiziționat din Rusia ca mijloc de limitare a veniturilor Moscovei. Puri a spus că India va examina propunerea pe măsură ce va fi finalizată și comunicată.

Citește și:
Afaceri colosale ale Rusiei cu o putere mondială: Creștere de 400% a exporturilor Moscovei, până la 32 de miliarde de dolari
Afaceri colosale ale Rusiei cu o putere mondială: Creștere de 400% a exporturilor Moscovei, până la 32 de miliarde de dolari
De la declanșarea invaziei din Ucraina de către Vladimir Putin de acum 11 luni și de la instituirea sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, schimburile comerciale și piețele...
Noile sancțiuni împotriva Rusiei au efecte nebănuite: O țară prietenă cu Putin profită masiv
Noile sancțiuni împotriva Rusiei au efecte nebănuite: O țară prietenă cu Putin profită masiv
După ce a interzis importurile de țiței din Rusia în Europa, UE a stopat și livrările de produse rafinate ale Moscovei începând cu 5 februarie 2023, impunând și un plafon al prețurilor...
Comentarii
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
Ptr Gile ,Te-o, India mai exporta acolo unde Rusia nu poate.