Cum poate profita România economic de războiul din Ucraina. Contextul internațional e de partea noastră

Marti, 01 Martie 2022, ora 17:05
5178 citiri
Cum poate profita România economic de războiul din Ucraina. Contextul internațional e de partea noastră
România a exportat în primele 27 de săptămâni ale anului 2021-2022 peste 7,6 milioane de tone de cereale, din care 2,1 milioane de tone de porumb.

România ar putea să profite indirect economic de conflictul armat de la granițele sale, contextul internațional oferindu-i șansa unei creșteri importante a exporturilor de cereale.

Atât Rusia, cât și Ucraina, au înregistrat o creștere a recoltelor și a exporturilor de cereale în ultimul deceniu, iar fermierii din regiune produc de obicei la costuri mai mici decât furnizorii mai tradiționali precum Canada și SUA.

Acest lucru a contribuit la menținerea prețurilor internaționale la grâu mai scăzute și a transformat cele două țări aflate azi în conflict armat într-un ”coș de pâine al lumii”, furnizând cereale la prețuri accesibile consumatorilor cu putere financiară mai mică.

Exporturile de grâu din Ucraina, sistate

Astfel, cele două țări reprezintă în acest moment mai mult de un sfert din comerțul global cu grâu și aproape o cincime din cel cu porumb.

Însă, după ani în care au devenit din ce în ce mai dependenți de proviziile ieftine și abundente de grâu din Rusia și Ucraina, cumpărătorii de cereale din toată lumea sunt forțați să caute acum în altă parte, din cauza războiului din zonă, potrivit Bloomberg.

Porturile Ucrainei sunt închise și, în timp ce mai există transporturi reduse de cereale care deocamdată încă părăsesc Rusia, comercianții și reprezentanții de transport maritim au spus că au fost semnate puține sau deloc noi acorduri din cauza incertitudinii din jurul conflictului, a potențialelor noi sancțiuni și a costurilor crescânde pentru transport și asigurări.

Principalul importator, Egipt, a organizat luni o licitație pentru grâu, dar a anulat -o după ce a primit doar oferte la prețuri ridicate din partea unor ofertanți francezi și americani.

”Dacă conflictul se prelungește – trei luni, patru luni de acum înainte – simt că consecințele ar putea fi cu adevărat grave”, iar consumul de grâu ”va trebui raționalizat”, a declarat un specialist al pieței, potrivit sursei citate.

Fluctuații mari ale prețurilor

Invazia Ucrainei de către Rusia și tulburările de transport maritim din Marea Neagră au provocat fluctuații extrem de mari ale prețurilor culturilor, pe măsură ce comercianții evaluează impactul potențial asupra aprovizionării și comerțului.

Contractele futures pe grâu în Chicago au crescut cu 23% în februarie, iar porumbul și soia au crescut ambele cu aproximativ 10%. Tendința se păstrează puternic crescătoare.

Dacă Rusia și Ucraina ar părăsi piața mondială a cerealelor pentru o perioadă lungă de timp, ar putea apărea consecințe dramatice asupra prețurilor și a aprovizionării cu cereale, pe plan internațional.

De cealaltă parte, România era la jumătatea anului comercial 2021-2022 cel mai mare exportator de cereale din Uniunea Europeană, urmată de Franța.

Astfel, conform datelor publicate de Eurostat, România a exportat în primele 27 de săptămâni ale anului 2021-2022 peste 7,6 milioane de tone de cereale, din care 2,1 milioane de tone de porumb.

România, peste 28% din exportul de grâu al UE

Țara noastră era astfel cel mai mare exportator de cereale până la acea dată (ianuarie 2022), în condițiile în care Franța a trimis peste granițele Uniunii Europene 5,5 milioane de tone, iar Germania 2,8 milioane de tone de grâu.

În acest an comercial, până acum, Egiptul a fost beneficiarul a 9,5% din cantitatea totală de grâu trimisă de Europa peste granițe, față de 1,9% cu un an în urmă. Cea mai mare piață pentru grâul european rămâne însă Algeria, cu o cotă de 16,9%.

În primele 27 de săptămâni ale acestui an comercial (1.07 2021 -30.06 2022), România a văndut peste granițele blocului comunitar peste 3,9 milioane de tone de grâu comun, adică aproximativ o treime (28,4%) din cantitatea totală exportată de Europa, de peste 14 milioane de tone.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#exporturi grau Romania , #exporturi