România, principalul furnizor de motorină al Ucrainei în 2023. Cum ajunge combustibilul românesc peste hotare

Luni, 08 Ianuarie 2024, ora 21:31
5613 citiri
România, principalul furnizor de motorină al Ucrainei în 2023. Cum ajunge combustibilul românesc peste hotare
Motorina care a ajuns în Ucraina din România nu este exclusiv produsă în rafinăriile românești. FOTO Pexels

Importurile de motorină din România au fost, în termeni de volum, cea mai importantă sursă externă pentru Ucraina în anul 2023, potrivit serviciului vamal ucrainean, citat de presa locală.

Potrivit, e-nergia.ro, importurile ucrainene de motorină din România s-au ridicat, de-a lungul anului 2023, la 1,47 milioane de tone, adică aproape un sfert din totalul importurilor de motorină (24%) ale țării vecine aflate în război cu Rusia, importuri care s-au ridicat, în total, la 6,19 milioane de tone.

Cu acest volum, România a fost cea mai importantă sursă de motorină pentru Ucraina în 2023, volumele exportate din țara noastră către țara vecină crescând cu nu mai puțin de 81% față de cele din anul precedent.

Datele au fost oferite presei de specialitate din Ucraina de o organizație specializată în informații referitoare la piețele de țiței și produse petroliere, A-95 Consulting Group, care a folosit informațiile serviciului vamal ucrainean.

Ce țări se mai află în topul exporturilor către Ucraina

După România, în ordine, cele mai mari cantități de motorină au fost importate de Ucraina din Polonia (1,42 milioane de tone), statele baltice, Turcia și Grecia.

În mod normal, Polonia ar fi fost principala sursă de import – datele de la jumătatea anului trecut o plasau pe această poziție, dar, în ultimele luni ale lui 2023, doi factori au limitat importurile de carburanți venite pe această rută. În primul rând o cerință a Vămii ucrainene pentru importatori de a prezenta originea carburanților care intră în țară, autoritățile de Kiev acceptând de fapt doar importurile de carburanți de origine non-rusească. În al doilea rând, și cel mai important, protestele camionagiilor polonezi care au debutat la începutului lui noiembrie și nu s-au oprit și azi au afectat foarte mult traficul prin vămile din vestul Ucrainei, așa că transferurile de carburanți au scăzut la minimum.

În 2023, o treime din importurile de motorină ucraineană au venit exclusiv pe cale rutieră. Iar protestele din Polonia au afectat inclusiv aprovizionarea cu combustibil a ucrainenilor din țările baltice. Dacă în septembrie ponderea motorinei din această direcție era de 14%, începând cu luna noiembrie a scăzut la doar 8%.

Care este parcursul motorinei către Ucraina. România nu produce exclusiv intern

În noiembrie 2023, importurile de motorină din România au atins cea mai mare valoare lunară din 2023, cu un volum de peste 180.000 de tone, iar în ultimele trei luni din an, România a fost detașat prima sursă. Mai mult, importurile de combustibil din Bulgaria (țară care este exceptată de la embargoul UE asupra petrolului rusesc și a cărei singură rafinărie este cea de la Burgas - Lukoil) sunt verificate suplimentar ca urmare a politicii ucrainenilor de a vedea garanții de origine non-rusă a carburanților importați, arată sursa citată.

Totuși, cel mai probabil motorina care a ajuns în Ucraina din România nu este exclusiv produsă în rafinăriile românești, întrucât cele trei unități de la noi din țară nu pot asigura nici măcar necesarul pieței locale – România importă, tradițional, circa un milion de tone pe an, grosier. Cel mai probabil au fost și importuri făcute în România și exportate apoi spre Ucraina, dar fără să existe prea multe verificări suplimentare ale vameșilor ucraineni pentru că România respectă embargoul.

De ce rămân firmele românești "subcontractori la subcontractori". Pogonaru (AOAR): "70% din activele românești sunt deținute de capitalul străin"
De ce rămân firmele românești "subcontractori la subcontractori". Pogonaru (AOAR): "70% din activele românești sunt deținute de capitalul străin"
Cea mai mare parte a activelor românești sunt deținute de investitori străini, ceea ce pune într-o altă lumină deciziile pe care le iau guvernanții când vine vorba de susținerea mediului...
Cel mai mare mall din nordul țării. Dezvoltatorul anunță o investiție de 40 de milioane de euro pentru lucrările de extindere
Cel mai mare mall din nordul țării. Dezvoltatorul anunță o investiție de 40 de milioane de euro pentru lucrările de extindere
Au început lucrările de extindere ale mallului din Suceava. Proiectul va aduce noi spații comerciale pe o suprafață de 14.500 de metri pătrați, iar suprafața totală va depăși 60.000 de...
#exporturi romania, #motorina, #exporturi Ucraina, #importuri Ucraina, #combustibili fosili, #furnizori de carburanti romania , #exporturi
  1. De ce rămân firmele românești "subcontractori la subcontractori". Pogonaru (AOAR): "70% din activele românești sunt deținute de capitalul străin"
  2. Cel mai mare mall din nordul țării. Dezvoltatorul anunță o investiție de 40 de milioane de euro pentru lucrările de extindere
  3. Victor Căpitanu (ONE) la Quarterly Report: ”Trebuie să investim semnificativ, cât mai rapid, în acest sub-sector. E o oportunitate foarte mare de creștere”
  4. Ambițiile energetice ale României. Planul pe următorii cinci ani prevede o reducere drastică a emisiilor
  5. România, a patra cea mai slabă evoluție din UE în industrie – TradeVille
  6. De la ce dată devine obligatorie reciclarea hainelor vechi. Populația va trebui să colecteze separat deșeurile textile
  7. Investițiile imobiliare românești în Europa: Ce ține piața pe loc de la extindere în afara granițelor. „Nu simțim la fel de mult dorința de a pleca peste hotare”
  8. Noile reguli pentru pensionarea anticipată: ce privilegii au pierdut și ce au câștigat românii începând cu luna septembrie
  9. România a avut cele mai mari creșteri ale salariului brut din UE în al doilea trimestru al anului. Cum arată clasamentul european
  10. Pericolul închiderii unei fabrici a scos mii de oamenii în stradă. "Vieţile noastre nu sunt linii de producţie"