Rusia vinde masiv global combustibili în ciuda sancțiunilor: Metode ilegale de a face tranzacții și noi piețe în lume

Marti, 18 Octombrie 2022, ora 05:32
24270 citiri
Rusia vinde masiv global combustibili în ciuda sancțiunilor: Metode ilegale de a face tranzacții și noi piețe în lume
Navele rusești recurg la metode ilegale pentru a vinde petrol FOTO: VOX

În timp ce Rusia se confruntă cu pierderi tot mai mari pe câmpul de luptă, sancțiunile crescânde au creat presiune pe regimul lui Vladimir Putin, de când a început invazia Ucrainei la 24 februarie a acestui an. Sancțiunile masive asupra sectorului energetic al Moscovei au forțat economia rusă să înlocuiască pierderile de pe piața din Uniunea Europeană, cu vânzări de energie atât legale, cât și ilicite.

În general, Rusia a câștigat aproximativ 158 de miliarde de euro din vânzările globale de combustibili fosili din februarie până la 31 august, iar până la sfârșitul lunii septembrie, numai UE a plătit Rusiei 100 de miliarde de euro, potrivit VOX.

În general, exporturile de țiței prin intermediul navelor de marfă au înregistrat o tendință de scădere în mai, iunie și iulie, China, India și Italia fiind principalele destinații pentru țițeiul rusesc, potrivit datelor companiei de analiză a comerțului cu nave KPLER. În prima jumătate a lunii septembrie, transporturile maritime de țiței rusești au continuat să scadă, cu 314.000 de barili pe zi față de luna precedent.

4 țări din Europa l-au ”finanțat” pe Putin cu 62 de miliarde de euro. Cât a plătit România Rusiei. Dezvăluirile Centrului CREA

Livrările de petrol sunt încă relativ stabile pentru Rusia, deoarece națiuni precum China și India au preluat o anumită cantitate din volumul care venea în țările UE, care s-au îndepărtat de petrol, iar Rusia are încă GNL, cărbune și energie nucleară pentru a ajuta economia să rămână pe linia de plutire.

Pentru a face produsele petroliere mai atractive pentru clienți precum India și Indonezia, Rusia a oferit reduceri destul de mari - o medie de 30 de dolari pe baril - față de țițeiul Brent, care a fost, de asemenea, un beneficiu pentru Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh și Cuba.

SUA și Occidentul au gândit lovitura de grație pentru Putin: I-au blocat ultima mutare

Țări precum China, India și Turcia se dovedesc parteneri dornici pentru industria rusă de combustibil, Turcia dublând importurile de petrol rusești în acest an.

Chiar și cu conducta Nord Stream 1 scoasă din funcțiune – și eliminând transferurile către China, acum cel mai mare cumpărător de gaze naturale al Rusiei – țările europene importă cantități record de GNL rusesc la prețuri de piață, precum Franța, Spania și Belgia.

India, de asemenea, a devenit un cumpărător important de energie rusească, în special de petrol, deși în anii anteriori a importat rar țiței rusesc. Prețurile scăzute ale țițeiului din Rusia au condus achizițiile din India la un vârf de 950.000 de barili pe zi în iunie, dar creșterile de preț au împins acest volum la aproximativ 477.000 de barili pe zi în septembrie.

Cum evită Rusia sancțiunile?

Rusia a dezvoltat metode ilicite de a evita sancțiunilor. Moscova are mai multe strategii ilicite pentru a se sustrage de la sancțiunile occidentale asupra produselor sale energetice și a sistemului financiar.

În general, cea mai răspândită tehnică de eludare a sancțiunilor este ca întreprinderile rusești sancționate să se ascundă în spatele companiilor-paravan care nu sunt sancționate și/sau să efectueze tranzacții prin țări terțe, care nu au probleme de sancțiuni”, a spus expertul Thomas Firestone de la Stroock & Stroock & Lavan.

Măsurile disperate ale lui Putin. De ce ratează Rusia în serie obiectivele pe care le-a trasat pentru Ucraina în pragul iernii

Rusia are o mulțime de modele pe care să se bazeze tranzacțiile de transport maritim ilicit: transferurile multiple de la navă la navă, dezactivarea temporară a transponderelor de urmărire a navelor și utilizarea modelelor de navigație obscure.

În plus, navele au ”structuri complexe de proprietate” pentru a ascunde cine le controlează sau, adesea, navighează sub pavilionul țărilor cu respectarea statului de drept, pentru a le ascunde originea. Sau mai multe petroliere rusești expediază fără o destinație raportată.

O altă tactică pe care țările sancționate - acum, inclusiv Rusia - au folosit-o pentru a ascunde originile produselor lor petroliere este de a le amesteca cu petrol din alte țări.

Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#exporturi Rusia, #petrol Rusia, #petrol Rusia UE, #gaze rusia, #Rusia petrol gaze, #Putin Rusia, #energie rusia, #Rusia China UE Rusia , #Razboi Ucraina