Exporturile inedite ale României. Produsele de nișă căutate în Europa și-au dublat valoarea în 6 ani

Miercuri, 13 Noiembrie 2024, ora 21:00
7138 citiri
Exporturile inedite ale României. Produsele de nișă căutate în Europa și-au dublat valoarea în 6 ani
Exporturile de bunuri culturale au adus anul trecut 279 de milioane de euro firmelor din România. FOTO: Pexels

Companiile din România și-au dublat în ultimii ani exporturile pe o piață europeană evaluată în 2023 la peste 26 de miliarde de euro. Vânzările companiilor din țara noastră se situează pe la jumătatea clasamentului european, arată date statistice publicate recent. Dintre așa-numitele exporturi culturale, bijuteriile din România strălucesc între celelalte bunuri pe care comercianții europeni le cumpără din țară.

În 2023, companiile din blocul comunitar au vândut produse culturale - de la bijuterii, la opere de artă, cărți, console de jocuri, instrumente muzicale sau ziare - în valoare de peste 26 de miliarde de euro în afara granițelor UE, arată datele publicate recent de Eurostat. Dintre toate acestea, la cea mai mare căutare au fost bijuteriile, cu exporturi care depășesc 15 miliarde de euro.

În același timp, piața bunurilor de cultură este mai mare în interiorul Uniunii, cu exporturi între statele membre care au depășit 26,6 miliarde de euro anul trecut, conform acelorași statistici. Piața bijuteriilor din interiorul Uniunii ajunge aproape de 6,9 miliarde de dolari, iar România a fost anul trecut al zecelea cel mai mare exportator.

Ce vând firmele

Companiile din doar trei state sunt responsabile pentru mai bine de jumătate din exporturile intracomunitare de bijuterii - Italia (2,52 miliarde de euro), Franța (1,46 miliarde de euro) și Germania (1,14 miliarde de euro). Prin comparație, cifrele din dreptul României arată vânzări de aproape 116 milioane de euro. Bijuteriile sunt cel mai important export cultural al României, reprezentând aproape 42% din totalul de 279 de milioane de euro de anul trecut. În urmă cu 6 ani, în 2018, valoarea bunurilor culturale vândute peste graniță de firmele din România era de 125 de milioane de euro.

După bijuterii, urmează ziare, jurnale și periodice, în valoare de 46 de milioane de euro și cărți, la 32 de milioane de euro. Firmele din România au vândut peste graniță și console de jocuri video în valoare de 29 de milioane de euro, iar valoarea exporturilor de jocuri video, înregistrări muzicale sau filme a ajuns aproape de 27 de milioane de euro. Mai jos se regăsesc instrumentele muzicale, cu exporturi în valoare de 15,1 milioane de euro. Articolele artizanale textile sau ornamentale sunt și ele sus în clasament, cu 12,8 milioane de euro. Operele de artă au adus câștiguri în valoare de aproape 1,2 milioane de euro.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Cine cumpără

În plan mai larg, aceste exporturi reprezintă o parte mică, sub 0,5%, din totalul exporturilor din România. Prin comparație, media europeană este 1% și doar în Italia ajung la 2%. Dintre statele candidate, Turcia are cea mai mare pondere a bunurilor culturale în exporturile totale, ajungând aproape de 4% anul trecut.

România a fost în 2018 și a rămas în 2023 un importator net de astfel de produse, firmele aducând în țară produse în valoare de aproape 421 de milioane de euro. Cea mai mare piață pentru firmele autohtone rămâne cea europeană; peste 85% din aceste exporturi au mers anul trecut către alte state membre ale UE.

Statisticile comerciale sunt dificil de realizat cu exactitate, iar Eurostat, spre exemplu, nu oferă date despre comerțul companiilor din România cu bijuterii înainte de 2023. Pentru anii precedenți, datele disponibile arată că Italia a fost cel mai mare cumpărător în ultimii 10 ani. În 2022, importurile Italiei de bijuterii din România s-au ridicat la aproape 71 de milioane de euro, conform Observatorului Complexității Economice. Pe listă urmează Polonia, cu importuri de 2,17 milioane de euro, și Bulgaria, cu 0,69 milioane de euro.

Țară la Marea Neagră fără pește în plase. Cum s-a sufocat pescuitul românesc în ultimii ani
Țară la Marea Neagră fără pește în plase. Cum s-a sufocat pescuitul românesc în ultimii ani
În toată Uniunea Europeană, capturile de pești scad, iar flotele se micșorează. Privind cu lupa la România, țara noastră are un declin evident în ceea ce privește capturile în ultimii...
Cele mai populare mituri despre tehnologie: Adevărat sau fals?
Cele mai populare mituri despre tehnologie: Adevărat sau fals?
Tehnologia face parte din viața noastră de zi cu zi, însă multe dintre informațiile pe care le auzim despre gadgeturi și funcțiile lor sunt, de fapt, mituri. Unele pot fi inofensive, dar...
#exporturi, #exporturi romania, #cultura, #bijuterii, #carti, #instrumente muzicale , #exporturi
  1. Cele mai populare mituri despre tehnologie: Adevărat sau fals?
  2. Un telefon și o tabletă de top au sosit pe piața din Europa. Despre ce dispozitive este vorba și cât costă
  3. Samsung schimbă strategia. Gigantul tech vrea să renunțe la dependența de materialele rare furnizate de China
  4. Care sunt cele mai puternice smartphone-uri din noiembrie 2024. Locul 1 domină clasamentul flagship-urilor
  5. Smartphone-urile Pixel: de la camere excepționale la probleme de supraîncălzire. Ce pregătește gigantul tech pentru viitor
  6. Apple pregătește o revoluție în display-uri. Ce ecrane pregătește pentru noua serie de iPhone 17 Pro
  7. Horia Cardoș (Agroland) la Quarterly Report: „Perioada dificilă a adus oportunități. Ne uităm serios la achiziții de ferme vegetale”
  8. Gadgeturi simple care îți pot ușura viața acasă. De la becuri smart, prize inteligente și până la aspiratoare robot
  9. Oana Barna (Grup Șerban Holding), la Quarterly Report: „Numerarul merge spre finanțarea proiectelor. Vom putea distribui dividende cel mai devreme în 2027”
  10. Intel fură startul. Lansarea plăcilor video Battlemage e doar la câteva zile distanță