Ziua Unirii Basarabiei cu România va fi sărbătorită miercuri, 27 martie, la aniversarea a 106 ani de la unirea istorică. Institutul Cultural Român organizează o serie de evenimente culturale în București și Chișinău.
Evenimentele culturale organizate de Ziua Unirii Basarabiei cu România:
* Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău (MNAM), în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizează, miercuri, de la ora 15.00, vernisajul expoziţiei „Un secol de pictură basarabeană. O sută de opere din colecţia MNAM”. Cele o sută de lucrări reprezintă o privire de ansamblu asupra şcolii de pictură din spaţiul actual al Republicii Moldova din perioada 1896 - 2021, când au avut loc schimbări numeroase atât în plan politic, cât şi la nivel cultural.
* Institutul Cultural Român este partener al proiectului „Marin Sorescu. Setea muntelui de sare”, care face parte din Campania Naţională Artiştii pentru artişti organizată de UNITER. Spectacolul-eveniment construit de regizoarea Mariana Cămărăşan aduce împreună trupe din teatre şi oraşe diferite pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, miercuri, ora 17:00, la Sala Atelier a TNB.
Evenimentul reuneşte pentru prima dată piesele trilogiei soresciene, producţii a trei teatre din România şi Republica Moldova: „Iona” cu Lari Giorgescu, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză, producţie a Teatrului Dramaturgilor Români din Bucureşti; „Matca” cu Antonia Barancea în rolul principal, un spectacol de Mariana Cămărăşan, o producţie Teatrul Fără Nume din Chişinău - Republica Moldova (în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău); „Paracliserul” cu Claudiu Bleonţ, adaptare după producţia Teatrului Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca.
* ICR Chişinău, în colaborare cu Sala cu Orgă din Chişinău, organizează joi, 28 martie, Concertul de muzică clasică al Orchestrei Naţionale de Cameră a Sălii cu Orgă sub bagheta dirijorului invitat Traian Ichim, împreună cu pianistul Andrei Licareţ. În program sunt incluse creaţii ale compozitorilor români şi lucrări din muzica clasică universală.
* ICR organizează şi găzduieşte, la sediu, expoziţia „Lumina din umbre”, semnată de artistele Galina Vieru şi Natalia Yampolskaia, ambele din Republica Moldova.
Unirea Basarabiei cu România din 1918
Basarabia (definită în cadrul administrației țariste în 1812 la Tratatul de la București) s-a constituit ca Republică Democrată Moldovenească la sfârșitul anului 1917, proclamându-și întâi autonomia în cadrul Republicii Ruse, apoi, după Revoluția din Octombrie, independența față de Rusia bolșevică.
După câteva luni, la 27 martie 1918, s-a făcut unirea cu Regatul României, Basarabia devenind provincie.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe 28 iunie 1940, Rusia a dat un ultimatum României pentru cedarea Basarabiei către Uniunea Sovietică. După încetarea conflictului, Basarabia și Bucovina de nord au devenit parte a URSS.