De ce este inadecvat răspunsul "Cu drag!" când ni se spune "Mulțumesc!". Noua formulă a acaparat schimburile de politețuri

Luni, 27 Iunie 2022, ora 12:42
74202 citiri
De ce este inadecvat răspunsul "Cu drag!" când ni se spune "Mulțumesc!". Noua formulă a acaparat schimburile de politețuri
Conversațiile care implică formulele de politețe au loc cu predilecție la magazine FOTO Pexels

În mediul online se formează diferite trenduri în materie de exprimare și unele expresii folosite frecvent greșit sunt preluate de tot mai mulți.

Este cazul celor care atunci când li se mulțumește răspund "cu drag". Expresia este folosite excesiv, iar cei care oferă acest răspuns adesea o fac automat, fără să mai țină cont de relația pe care o au cu persoana căreia i se adresează.

Printre cei exasperați de acest răspuns este scriitorul și publicitarul Alex Tocilescu.

Acesta a postat pe Facebook două exemple concrete, cu personaje imaginare pentru a sublinia situațiile în care spunem "cu plăcere" și cele în care putem folosi "cu drag".

"Când folosim „cu plăcere” și când folosim „cu drag”:

- Aveți cea mai recentă ediție a Gazetei Matematice?

- Bineînțeles!

- Dați-mi vă rog un exemplar.

- Poftim.

- Mulțumesc.

- Cu plăcere.

Dragă Mioara,

Am ajuns cu Luci la Balcic, stăm în casa generalului Tănăsescu. Vremea este minunată, iar apa mării este deosebit de caldă pentru această perioadă a anului. Marți am întâlnit-o pe regină pe promenadă, era însoțită de două amice ale dânsei. Ne-am salutat, ne cunoaștem de la o serată a doamnei Spandonidi.

Cu drag,

Jeni", a scris Alex Tocilescu pe pagina sa de pe Facebook.

Nimeni nu mai suportă expresia "cu drag"

În comentarii, mulți comentatori se arată satisfăcuți de abordarea subiectului.

"Nu mai zice naibii nimeni “cu plăcere”. Toți sunt plini de drag."

"Mi-a scris cu drag un domn de la Emag."

"Bună dimineața cu drag la cafeluță!"

"Poate sunt doar ironici."

"Da, nici eu nu suport acel "cu drag", în loc de "cu plăcere". Dar fenomenul a început acum vreo 13 ani, îmi amintesc fără nici o plăcere de individă care abuza de această expresie în context greșit. Ei îi făcea plăcere."

"Mai degrabă atunci când îți zice cineva mulțumesc este bine să captezi energia primită și să răspunzi și eu îți mulțumesc. Vibrația cuvântului mulțumesc este una pozitivă, nu trebuie blocată, ci transmisă înapoi."

"Aia cu “mult drag” face să mi se zbată un ochi."

"Cu drag" și "o zi frumoasă" mă scot din minți.

"Asta este precum diferența între dragă și drăguță."

"Așteptam de mult pe cineva care să spună așa ceva. Mulțumesc"

"Eu niciodată nu știu ce să răspund când o față îmi zice - te pup, presupun din start că nu vrea de fapt să mă pupe, dar mai știi?!"

"Există și varianta "cu mare drag". Repetată obsesiv, eventual. Totuși, încă nu a depășit nimic replica unei doamne dintr-un salon de înfrumusețare, rostită cu intonație pe măsură, plină de emfază: "cu foarte multă plăcere". Aș fi întrebat "cât de multă?"".

Răspunsul verbal la o formulă de mulțumire este abordat și de lingvistul Rodica Zafiu într-un text de opinie publicat la începutul anului 2022 în publicația Dilema Veche.

Zafiu este de părere că o explicație a ascensiunii expresiei "Cu drag!" poate rezida în faptul că "formulele mai vechi, bazate pe minimalizare (pentru puțin), nu i-au mai atras pe vorbitori".

"Răspândirea ei a fost probabil înlesnită de apropierea, prin prepoziția inițială, de formula Cu plăcere. Răspunsul Cu drag are avantajul noutății, dar și pe acela de a pune accentul pe apreciere și pe relația umană, nu doar pe minimalizarea efortului și a îndatorării", mai scrie Rodica Zafiu în articolul menționat.

Eveniment Quarterly Report

Efectele măsurilor fiscale anunțate de Guvern, în viziunea fostului ministru al Economiei, Claudiu Năsui
Efectele măsurilor fiscale anunțate de Guvern, în viziunea fostului ministru al Economiei, Claudiu Năsui
Foarte multe firme se vor închide, din cauza măsurilor fiscale propuse de Guvern, a avertizat, joi, la RFI, vicepreședintele USR Claudiu Năsui. Fostul ministru al Economiei atrage atenția că...
Cum vor ajunge românii de rând să „plătească” taxele pentru companii decise de Guvern. „Să stea liniștiți cei cărora le-a intrat în cap că-i fură multinaționalele”
Cum vor ajunge românii de rând să „plătească” taxele pentru companii decise de Guvern. „Să stea liniștiți cei cărora le-a intrat în cap că-i fură multinaționalele”
Radu Burnete, directorul confederaţiei Concordia, a analizat, într-o postare pe Facebook, impunerea impozitului minim de 1% pe cifra de afaceri pentru marile companii decisă de Guvern. Radu...
#expresia cu drag, #formule politete, #cuvinte, #greseli, #multumiri, #raspuns, #cu drag, #cu placere , #stiri sociale