Pedeapsa exemplară primită în Danemarca de un traficant român de droguri. Cei din țară, pedepsiți cu muncă la muzeu sau la biserică

Miercuri, 28 Septembrie 2022, ora 06:11
3093 citiri
Pedeapsa exemplară primită în Danemarca de un traficant român de droguri. Cei din țară, pedepsiți cu muncă la muzeu sau la biserică
Traficantul român de ”substanțe deosebit de periculoase” a fost expulzat din Danemarca FOTO Dacebook/Politi

Șapte ani de închisoare în regim de detenție, expulzarea din Danemarca și interdicția de a mai intra vreodată în Danemarca este pedeapsa primită de un traficant român prins că vindea ”substanţe deosebit de periculoase” pe teritoriul acestui stat.

Condamnarea a fost dată de Tribunalului Kolding, rămasă definitivă la 08.09.2021, până la această oră, traficantul român fiind încarcerat într-un penitenciar din Danemarca.

Tocmai pentru că individul a primit printr-o sentință definitivă interdicție de a mai intra vreodată în această țară, autoritățile daneze au cerut omologilor români să-l preia din Danemarca și să-l încarcereze într-o închisoare din România unde să-și execute restul de pedeapsă.

Cine este traficantul de ”substanțe deosebit de periculoase”

Alexandru Stanciu este un prahovean prins de polițiștii din Danemarca în noaptea de 14 spre 15 aprilie 2021, în momentul în care primea printr-o firmă de curierat un pachet care conținea o importantă cantitate de droguri de mare risc. În această țară, drogurile sunt catalogate drept ”substanțe deosebit de periculoase”, iar pedepsele sunt pe măsura faptei.

Conform actului de acuzare, în coletul care îl avea drept destinatar pe Stanciu se aflau 4.937 grame de MDMA şi 2.697 grame Ketamină, drogurile fiind trimise din Olanda și urmau să fie distribuite consumatorilor din Danemarca. Potrivit sursei citate, kilogramele de droguri ar fi trebuti să fie predate mai departe ”către un cerc mare de persoane, contra unei sume considerabile”.

Deși traficantul român nu și-a dat acordul să fie trimis într-o închisoare din România, autoritățile nu vor ține cont de doaleanțele acestuia, consimţământul său nefiind necesar, în condiţiile în care are cetăţenia română şi în privinţa acesteia s-a dispus expulzarea din Danemarca.

Curtea de Apel Ploiești a admis cererea de recunoaştere şi executare a hotărârii judecătoreşti formulată de Direcţia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din Danemarca, prin intermediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Prin urmare, traficantul român va ajunge într-una dintre închisorile din România unde va rămâne până în anul 2028, potrivit sentinței magistraților danezi.

Cum sunt pedepsiți traficanții de droguri noi în România

Alexandru Stanciu va fi unul dintre dealerii români de droguri cu una dintre cele mai mari pedepse primite pentru trafic de substanțe interzise. Dacă ar fi fost judecat și condamnat în România, cel mai probabil pedeapsa ar fi fost cu mult mai mică. În general, traficanții de droguri care nu fac parte din grupuri infracționale, primesc pedepse mai degrabă simbolice, de cel mult 5 ani de închisoare.

De exemplu, într-unul dintre cele mai complexe dosare de trafic de stupefiante judecat la Tribunalul Sibiu, cu 35 de inclupați, sentințele au fost în general de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității. Dealerii au fost trimiși să muncească pentru două luni la muzeu, la Muzeul Astra din Sibiu sau la biserici.

Doar liderii grupării conduse de Avram Robert Gabriel zis Roby, criminalul din Terezian, au primit pedepse cu executare în regim de detenție, pedeapsa cea mai mare fiind de 5 ani și 8 luni. Apetrei Horia zis „MUTU”, a primit 3 ani și 8 luni de închisoare, Ilie Gheorghe zis „FLOCU” a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare.

Această grupare de traficanți de droguri plasa pe piața de profil aproape orice tip de substanțe psihoactive, de la cannabis la drogurile mai nou intratele pe piață, cunoscute printre traficanți și consumatori drept ”cristale” sau ”speed”, dar și Xanax.

Citește și:
Cristian Timiș, fiul patronului fabricii de mezeluri Cris-Tim, condamnat la închisoare cu executare pentru trafic de cocaină
Cristian Timiș, fiul patronului fabricii de mezeluri Cris-Tim, condamnat la închisoare cu executare pentru trafic de cocaină
Vlad Cristian Timiş, fiul lui Radu Timiş, patronul fabricii de mezeluri Cris-Tim, a fost condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare în regim de detenție, fiind găsit vinovat de trafic de...
Fostul președinte al Georgiei Mihail Saakașvili a fost otrăvit în închisoare. De ce-l consideră Putin dușman de moarte
Fostul președinte al Georgiei Mihail Saakașvili a fost otrăvit în închisoare. De ce-l consideră Putin dușman de moarte
Mihail Saakașvili (55 de ani), fostul președinte al Georgiei și fost guvernator al Odesei, aflat acum în închisoare, ar fi fost otrăvit cu mercur și cu alte metale grele. Medicii au declarat...