Reprezentant BNR: ”Zero bănci rusești în România”. Expunerea pe capitalul rusesc este neglijabilă

Vineri, 04 Martie 2022, ora 15:50
4592 citiri
Reprezentant BNR: ”Zero bănci rusești în România”. Expunerea pe capitalul rusesc este neglijabilă
Au existat în trecut încercări ale băncilor rusești de a intra pe piața românească, însă normele stricte de prudență ale BNR alături de înțelepciunea organelor de conducere au dus la deciziile inspirate

În contextul conflictului din Ucraina, în spațiul public au apărut informații cu privire la o vulnerabilitate a sistemului bancar din România, în sensul că românii care s-au prezentat la sediile băncilor pentru a schimba lei în euro nu au putut face acest lucru, din lipsă de valută.

Reprezentanții BNR au încercat în ultimele zile, pe diferite căi de comunicare, să liniștească populația.

Ultimul este Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, care a publicat vineri pe rețelele sociale o postare în care arată că ”ZERO bănci rusești în România”.

Nu există riscuri suplimentare

”Nicio bancă din România nu are participații directe de capital cu originea rusească și nu există credite în sold acordate către rezidenții ruși, iar depozitele atrase de la aceștia se ridică la o valoare modică.

Cât despre expunerile instituțiilor de credit din România față de companiile autohtone cu capital rusesc, acestea sunt foarte reduse, neglijabile, nefiind identificate vulnerabilități directe ce ar putea afecta băncile românești.

Au existat în trecut încercări ale băncilor rusești de a intra pe piața românească, însă normele stricte de prudență ale BNR alături de înțelepciunea organelor de conducere au dus la deciziile inspirate luate la acel moment ce mențin acum sistemul bancar românesc fără riscuri suplimentare.”, a scris reprezentantul BNR pe internet.

Potrivit lui Cristian Popa, în funcție de țara de origine a acționarilor băncilor din țara naostră, pe primul loc se află România, cu 31,1%, urmată de Austria, cu 23,9%, Olanda – 12,4%, Franța- 11,5%, Italia – 9%, Grecia – 3%, Ungaria – 2,9% și Cipru – 2,6%.

Datele sunt valabile pentru data de 31 ianaurie 2022, arată sursa citată.

Sistemul financiar-bancar, stabil și cu foarte multă lichiditate

Și purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu, a declarat recent, în cadrul unei intervenții telefonice la B1 tv, că stabilitatea sistemului financiar bancar din țara noastră nu este afectată de războiul din Ucraina, pentru că sistemul are o relație extrem de slabă cu spațiul rus și chiar și cu cel ucrainean.

”Sistemul financiar-bancar românesc e stabil și are foarte multă lichiditate. Expunerile pe spațiul rus nici nu există, nu avem nicio legătură cu spațiul rus, nu avem bănci cu capital rusesc, nu avem capital rusesc, nu avem investiții la nivelul sectorului bancar în Rusia, sau credite mai bine spus, așa că nu există nicio influență”, a explicat Suciu.

”Evident că e o situație volatilă. Stabilitatea de care vorbeam se referea la două componente, să spunem așa, o dată la sistemul financiar bancar, care prin faptul că are o relație extrem de slabă cu spațiul rus, chiar și cu cel ucrainean, nu este deloc afectată în termeni de stabilitate de situația de conflict.

Expunerile băncilor românești de zona rusă sunt extrem de mici, nu există capitaluri investite în sistemul bancar românesc, nu există credite furnizate pentru zona rusă. Există câteva depozite care sunt cu totul nesemnificative.

Din punctul acesta de vedere, vorbim de o anumită stabilitate a sistemului bancar”, a declarat purtătorul de cuvânt al BNR.

Cererea de valută poate fi satisfăcută

În contextul unor speculații apărute în spațiul public, potrivit cărora românii nu mai reușesc să schimbe lei în euro, iar dealerii caselor de schimb ar fi scos sume mari de bani, purtătorul de cuvânt al BNR a explicat:

”Nu e absolut nicio probemă la nivelul sectorului bancar. Într-adevăr, a crescut cererea de valută în numerar, valută numerar, repet, asta presupune ca băncile să se organizeze pentru a putea deservi cererea respectivă.

În mod obișnuit, băncile nu țin foarte mari cantități de numerar, e păgubos pentru ele să țină la casierie.

În consecință, ca și până acum… Dacă doreai să schimbi sume mari de euro trebuia să te programezi, nu se făceau pe loc.”, a mai declarat Dan Suciu.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#expunere banci Romania , #BNR