Afacerist ucrainean urmărit de Moscova, scăpat de extrădare după ce Rusia s-a retras dintr-un pact internațional. Consecințele juridice ale invaziei din Ucraina MOTIVARE

Joi, 28 Septembrie 2023, ora 21:33
4188 citiri
Afacerist ucrainean urmărit de Moscova, scăpat de extrădare după ce Rusia s-a retras dintr-un pact internațional. Consecințele juridice ale invaziei din Ucraina MOTIVARE
Afaceristul ucrainean era căutat de Rusia pentru infracțiuni economice, dar Federația Rusă s-a retras din convențiile europene. FOTO (ilustrativ): Ionuț Mureșan

Judecătorii de la Curtea de Apel București au respins cererea de extrădare formulată de autoritățile ruse pe numele unui afacerist cu dublă cetățenie, ucraineană și rusă, după ce Kremlinul s-a retras din Consiliul Europei imediat după invazia lui Putin în Ucraina.

Parchetul General al Federației Ruse îl căuta pe Alexandr Yakydin din 2019 pentru infracțiuni economice, dar acesta a renunțat între timp la cetățenia rusă, iar acum afaceristul spune că acesta ar fi adevăratul motiv pentru care este urmărit internațional.

Parchetul General al Federației Ruse a emis pe numele lui Alexandr Yakydin o adresă prin care solicita arestarea provizorie a acestuia pentru punerea în executare a mandatului de arestare emis la data de 18.09.2019 de către Tribunalul Districtual Oktyabrskiy din Krasnodar pentru săvârşirea infracţiunii de „deturnare de fonduri la scară extrem de înaltă prin fraudă”, conform Codului penal rusesc.

Tribunalul din Krasnodar l-ar fi găsit vinovat pe Alexandr Yakydin pentru că în 2013, ca fondator și manager al firmei „Gruppa Company”, ar fi comis următoarele infracțiuni, citate de autoritățile ruse:

  • „Acţionând cu intenţie directă, din motive mercenare, prin fraudă, neavând intenţia de a-şi îndeplini obligaţiile, sub pretextul construcţiei şi punerii în funcţiune şi a transferului spaţiilor de locuit şi a spaţiilor de locuit nerezidenţiale, în perioada de referinţă, a primit de la proprietari, pe baza contractului de leasing cu răscumpărare ulterioară, drepturile pentru suprafaţa de teren la adresa Krasnodar, str. Dzerhingskogo 95”.
  • „De asemenea în perioada 11.11.2013-29.05.2016, a deturnat prin fraudă o sumă mai mare de (milioane – n.r.) de ruble pe care a folosit-o la propria discreţie. Nu au pus la dispoziţia cetăţenilor apartamentele şi nu au restituit sumele de bani. Pentru a ascunde infracţiunea şi a crea o aparenţă de legalitate a acţiunilor sale, Yakydin A. şi complicii săi au organizat realizarea unei părţi din lucrările de construcţii şi fabricarea documentelor false privind operaţiunile executate precum şi amenajarea de anunţuri publicitare, încheierea contractelor cu cetăţenii, primirea fondurilor băneşti de la aceştia”, potrivit actelor de la dosar.

Parchetul a arătat, pe data de 22.05.2023, că nu formulează propunere de arestare provizorie în vederea extrădării pe numele lui Alexandr Yakydin, având în vedere faţă de descrierea faptelor menţionate în cererea de difuziune, data săvârşirii acestora, precum și corespondentul în legea română – înșelăciunea.

Tot atunci, avocatul lui Alexandr Yakydin a depus dovada de la Ambasada Rusiei în sensul că persoana extrădabilă a renunţat la cetăţenia rusă, acesta fiind motivul pentru care este căutat de Federaţia Rusă, având cetăţenie ucraineană, născut în Doneţk.

Motivare: „Rusia nu mai face parte din convențiile europene”

Pe data de 22.09.2023, Curtea de Apel București a luat în discuție și a respins cererea de extrădare a afaceristului ucrainean pentru următoarele considerente:

  • Curtea reţine că persoana extrădabilă are dublă cetăţenie rusă şi ucraineană, este divorţat, are 5 copii din care 3 minori, nu este cetăţean român, nu beneficiază de nicio formă de protecţie pe teritoriul României, nu a solicitat drept de azil în România şi nu se bucură de imunitate de jurisdicţie penală în România, astfel că nu este exceptată de la extrădare deci, în principiu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de dispoziţiile art. 18, 24, 26 şi 36 din Legea nr. 302/2004 şi de dispoziţiile art. 12 din Convenţia europeană de extrădare din 13.12.1957.
  • Curtea constată că nu este îndeplinită condiţia prevăzută de art. 33 din Legea nr. 302/2004 şi art. 10 din Convenţia europeană de extrădare, încheiată la Paris la 13.12.1957, respectiv s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale conform legislaţiei române.
  • Pe de altă parte, Curtea reţine că începând cu data de 16.09.2022 Federaţia Rusă a încetat să mai fie parte la Convenţia Europeană privind Drepturile Omului, aceasta fiind o consecinţă a rezoluţiei CM/res din data de 16.03.2022 privind încetarea calităţii de membru al Federaţiei Ruse la Consiliu Europei.
  • Instrumentul invocat de Federaţia Rusă în cuprinsul cererii de extrădare din perspectiva garanţiilor ce privesc drepturile omului este cel al Organizaţiei Naţiunilor Unite, respectiv Pactul Internaţional cu privire la drepturile civile şi politice din 16.12.1966.
  • De asemenea, şi din perspectiva condiţiilor de detenţie, nu vor mai fi aplicabile normele Consiliului Europei şi jurisprudenţa adoptată la nivelul Curţii Europene a Drepturilor Omului.
  • Pentru cele expuse, Curtea, în temeiul art. 42 şi urm. din Legea nr. 302/2004, republicată, şi art. 2 şi art. 12 din Convenţia Europeană de extrădare, încheiată la Paris la 13.12.1957, va respinge, ca neîntemeiată, cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare ruse cu privire la numitul Yakydin Alexandr”, se arată în documentul citat.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Consecințele diplomatice pentru Rusia în urma invaziei din Ucraina

În martie 2022, Rusia a declanşat procedura ieşirii din Consiliul Europei, acuzând NATO şi UE că au făcut din această organizaţie un instrument în serviciul „expansiunii lor militaro-politice şi economice spre Est” şi preîntâmpinând astfel o posibilă expulzare a sa din cauza atacului militar asupra Ucrainei.

„Cei care ne forţează să luăm această măsură vor purta întreaga responsabilitate pentru distrugerea spaţiului umanitar şi juridic comun pe continent şi pentru consecinţele pentru Consiliul Europei însuşi, care, fără Rusia, îşi va pierde statutul paneuropean”, a transmis diplomaţia de la Moscova.

Ministerul rus de Externe a acuzat instituţiile Consiliului Europei, inclusiv Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), instanţa sa judiciară, că „au fost folosite sistematic pentru a exercita presiuni asupra Rusiei şi pentru a se amesteca în afacerile sale interne”.

Consiliul Europei, organism responsabil cu monitorizarea respectării drepturilor omului şi a statului de drept, a suspendat Rusia din rândurile sale la 25 februarie 2022, la o zi după începerea invaziei din Ucraina, cu excepţia CEDO, ultimul recurs pentru cei circa 145 de milioane de cetăţeni ruşi.

Creat în 1949, Consiliul Europei reunea până acum aproape toate statele de pe continentul european, 47 în total, inclusiv Rusia, din 1996, şi Ucraina, din 1995.Ale

Noi încercări de dezinformare pe TikTok. Tancurile de la parada de 1 Decembrie, prezentate ca "Vine războiul!"
Noi încercări de dezinformare pe TikTok. Tancurile de la parada de 1 Decembrie, prezentate ca "Vine războiul!"
Ministrul Apărării Naționale (MApN) a semnalat noi încercări de dezinformare în mediul online, care utilizează imagini cu tehnica militară prezentă la parada de Ziua Națională. Imaginile...
Nou ajutor militar pentru Ucraina. SUA au alocat 1 miliard de dolari pentru drone și rachete
Nou ajutor militar pentru Ucraina. SUA au alocat 1 miliard de dolari pentru drone și rachete
SUA a alocat un nou ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, a anunțat sâmbătă, 7 decembrie, Departamentul american al Apărării. Gestul face parte din strategia președintelui...
#extradare, #Federatia Rusa, #razboi Ucraina , #justitie
  1. Noi încercări de dezinformare pe TikTok. Tancurile de la parada de 1 Decembrie, prezentate ca "Vine războiul!"
  2. Ninsori și strat de zăpadă. Prognoza meteorologilor: zona cu cea mai mare cantitate de precipitații
  3. Pericol uriaș pe calea ferată: O bucată de stâncă a lovit locomotiva unui tren care venea de la București
  4. Trump e convins că Bashar al-Assad „a fugit” pentru că a pierdut sprijinul lui Putin
  5. Explozie într-un bloc de garsoniere din Bacău. Un bărbat a fost grav rănit, 37 persoane au fost evacuate
  6. Rebelii sirieni au anunțat eliberarea tuturor deținuților politici. "Tiranul" Bashar al-Assad a fugit din țară
  7. SRI a ignorat pericolul extremismului pentru că are "aderenţă scăzută". Rapoartele spun că nu există risc pentru siguranța națională
  8. Nou ajutor militar pentru Ucraina. SUA au alocat 1 miliard de dolari pentru drone și rachete
  9. Victorie istorică pentru rebelii sirieni: Regimul Bashar al-Assad s-a prăbușit, comandantul a fugit într-o destinație necunoscută. “Sunteţi în siguranţă”
  10. Serviciile secrete britanice reduc lupta împotriva terorismului pentru a combate amenințările Rusiei