Cum a „defilat” extrema dreaptă a Europei, la un summit cu Viktor Orban și Marine Le Pen. „Make Europe Great Again”, valul trumpist din blocul comunitar

Sambata, 08 Februarie 2025, ora 18:08
3002 citiri
Cum a „defilat” extrema dreaptă a Europei, la un summit cu Viktor Orban și Marine Le Pen. „Make Europe Great Again”, valul trumpist din blocul comunitar
Liderii grupului europarlamentar „Patrioţii pentru Europa” FOTO X/ Charles Taft

Numeroşi lideri europeni de extremă dreapta, în frunte cu Viktor Orban şi Marine Le Pen, au participat sâmbătă, 8 februarie, la o reuniune la Madrid pentru a pleda pentru o „întoarcere cu 180 de grade” a Uniunii Europene, care să rezoneze cu valul trumpist de la Washington.

„Make Europe Great Again" - sub acest slogan, inspirat de „Make America Great Again” al preşedintelui american Donald Trump, liderii grupului europarlamentar „Patrioţii pentru Europa” s-au reunit sâmbătă dimineaţă la un hotel din apropierea aeroportului din Madrid.

Vineri seara, liderii Patrioţilor pentru Europa au avut un dineu cu Kevin Roberts, preşedintele think-tank-ului american ultraconservator The Heritage Foundation.

Potrivit partidului spaniol Vox, care organizează reuniunea, aproximativ 2.000 de persoane participă la evenimentul de la Madrid, unde urmau să ia cuvântul premierul ungar şi liderul Rassemblement National (RN) din Franţa, precum şi vicepremierul italian Matteo Salvini (liderul La Lega), fostul premier ceh Andrej Babis (ANO) şi Geert Wilders, supranumit uneori „Trump olandez”, al cărui Partid pentru Libertate a ieşit în frunte la alegerile legislative din noiembrie anul trecut.

Alte formaţiuni ultraconservatoare din Europa, cum ar fi AfD-ul din Germania şi Fraţii italieni, formaţiunea premierului Giorgia Meloni - singurul lider european prezent la ceremonia de învestire a preşedintelui american - nu sunt însă prezente, deoarece aparţin altor grupuri parlamentare europene.

„Era elitelor de la Bruxelles s-a încheiat”, au afirmat membrii grupului parlamentar Patrioţii, într-o declaraţie comună, denunţând „fanatismul climatic”, „imigraţia ilegală şi „reglementarea excesivă” promovate de Comisia Europeană. UE trebuie să facă o „întoarcere la 180 de grade”, insistă Vox.

Pentru aceşti politicieni, summitul de la Madrid ar trebui să servească drept o „demonstraţie de forţă”, observă Steven Forti de la Universitatea Autonomă din Barcelona, pentru care grupul Patrioţii pentru Europa, creat în urmă cu câteva luni, rămâne o coaliţie fragilă. Cu 86 de eurodeputaţi - dintre care 30 din RN - dintr-un total de 720, acest grup este a treia forţă în Parlamentul European de la alegerile europene din iunie 2024.

Dar grupul concurează la Bruxelles şi Strasbourg cu alte două grupuri ultraconservatoare, Conservatorii şi Reformiştii Europeni (80 de aleşi), condus de partidul Giorgiei Meloni, şi Europa Naţiunilor Suverane (26 de aleşi), care include AfD.

În acest context, Steven Forti subliniază că Patrioţii pentru Europa doreşte să „îşi arate caracterul mai de centru în competiţia” cu celelalte coaliţii.

Forti spune că Patrioţii pentru Europa vrea să „profite de valul provocat de victoria lui Trump şi de şocul pe care măsurile lui Trump îl provoacă în UE” pentru a redesena „echilibrele” în cadrul Uniunii.

Considerat a fi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Donald Trump în Europa, Viktor Orban a făcut o serie de declaraţii incendiare în ultimele săptămâni, afirmând că extrema dreaptă este „noul mainstream” în Europa. „Este rândul nostru să ocupăm Bruxelles-ul”, a declarat el.

Pentru Steven Forti, mişcarea Patrioţii pentru Europa „are un lucru în comun cu Trump: vrea să submineze Uniunea Europeană”. Dar luările de poziţie ale preşedintelui american pot genera, de asemenea, „tensiuni” între diferitele componente ale extremei drepte europene. De la revenirea sa la putere, Donald Trump şi-a intensificat atacurile la adresa Europei, ameninţând cu creşterea taxelor vamale şi cerând anexarea Groenlandei, un teritoriu danez. Toate acestea creează probleme majore partidelor naţionaliste din UE.

„Să-ţi placă patriotismul lui Donald Trump nu înseamnă să fii un vasal al Statelor Unite”, a declarat Jordan Bardella, preşedintele RN la jumătatea lunii ianuarie. El intenţionează să păstreze distanţa faţă de preşedintele american, ale cărui scandaluri sunt un motiv de îngrijorare. La Madrid, Marine Le Pen va încerca să găsească un punct de echilibru cu Donald Trump, potrivit anturajului său. Unii nu au privit cu ochi buni sloganul „Make Europe Great Again” ales pentru summit, considerat „grotesc” de cercul apropiat al fostei candidate la preşedinţia franceză.

Liderii UE încearcă să se descotorosească de Viktor Orban. ”I s-au oferit multe oportunităţi şi a respins mâna întinsă”
Liderii UE încearcă să se descotorosească de Viktor Orban. ”I s-au oferit multe oportunităţi şi a respins mâna întinsă”
Liderii europeni nu se mai bazează pe Ungaria pentru a susţine poziţiile politice-cheie cu privire la Ucraina, dar asta nu înseamnă că Budapesta nu mai poate face probleme, scrie POLITICO,...
Bani grei pentru angajații de la Senat: Salarii fabuloase și sporuri pentru condiții „vătămătoare”
Bani grei pentru angajații de la Senat: Salarii fabuloase și sporuri pentru condiții „vătămătoare”
În România actuală, în care costurile vieții sunt tot mai mari și nivelul de trai mai scăzut decât în alte state europene, mulți oameni se confruntă cu lipsuri, au salarii mici și...
#extrema dreapta, #extrema dreapta Europa, #Viktor Orban, #Marine Le Pen , #stiri Europa
  1. Adevărul îngrozitor despre mama lui Vladimir Putin: cum experiența ei cu moartea cea mai cumplită l-a transformat într-un om barbar
  2. Taiwanul, țintit de manevrele de destabilizare ale Beijingului. Noua modalitate prin care acționează China în insulă
  3. O adolescentă ucraineană de 14 ani, racolată de ruși și forțată să comită un act terorist. Cum a fost șantajată FOTO
  4. Liderul politic al Hamas și soția sa, uciși într-un atac israelian în Fâșia Gaza. Cei doi se aflau la rugăciune
  5. Răspunsul Chinei la războiul comercial cu SUA: ”Beijingul va adera la direcţia corectă a globalizării economice”
  6. Steve Witkoff, emisarul lui Trump, critică planul Marii Britanii de a sprijini Ucraina în cazul unui armistițiu: „Un plan simplist. Nu trebuie să fim toți Churchill”
  7. Armistițiul dintre Liban și Israel se clatină. Atacuri israeliene în sudul teritoriului libanez, în replică la atacurile Hezbollah
  8. Vremea astăzi: Temperaturi ridicate, dar si ploi. Zonele aflate sub Cod galben
  9. Iranul a dezvăluit noi sisteme de rachete amplasate pe trei insule din Golf. Ce ținte pot lovi acestea
  10. Rusia a atacat Kievul, înaintea noilor negocieri de pace. Incendii în mai multe blocuri VIDEO