Putin a bătut ultimul cui în sicriul viitorului financiar al Rusiei: Un gigant energetic din SUA victima liderului de la Kremlin

Sambata, 22 Octombrie 2022, ora 05:33
24124 citiri
Putin a bătut ultimul cui în sicriul viitorului financiar al Rusiei: Un gigant energetic din SUA victima liderului de la Kremlin
Putin a alungat din Rusia gigantul energetic american Exxon Mobil FOTO: SMH

După 24 februarie 2022, ziua când Vladimir Putin a dat ordinul de invadare a Ucrainei de către armata sa, tăvălugul plecării marilor firme internaționale din Rusia a continuat într-un ritm alert. Acum, liderul de la Kremlin a bătut ultimul cui în sicriul viitorului financiar al Rusiei, alungând și gigantul energetic american Exxon Mobil din țara sa.

În urmă cu mai bine de un deceniu și jumătate, Vladimir Putin a condus la confiscarea uriașului petrolier privat Yukos din Rusia, de la principalul său acționar Mihail Hodorkovski. Atunci, a fost un punct de cotitură în conducerea lui Putin, potrivit SMH.

Dar lumea nu bănuia că va deveni cartea de joc principală pentru ceea ce se petrece acum cu o regularitate din ce în ce mai mare în interiorul Rusiei, deoarece el pedepsește multinaționalele occidentale pentru că vor să se retragă din țară în semn de protest față de invazia Ucrainei.

Nedescurajat de o hotărâre a Curții de Arbitraj de la Haga din 2014 conform căreia Kremlinul trebuie să plătească despăgubiri de 80 de miliarde de dolari - cea mai mare sumă de acest fel din lume - foștilor acționari ai lui Yukos, Kremlinul a fost ocupat de atunci să pună sechestru pe bunuri ale străinilor precum și a întreprinderilor rusești.

Teoria dorită de Occident. Înfrângerea strategică a Rusiei lui Putin: Dar există o mare problemă

În această săptămână, titanul energetic de 400 de miliarde de dolari Exxon Mobil din Statele Unite a devenit cea mai recentă victimă a cleptocrației lui Putin, anunțând că a părăsit Rusia după „exproprierea” de către stat a vastului proiect de petrol și gaze Sakhalin-1 din Extremul Îndepărtat al țării.

Exxon a spus că Rusia și-a „încetat unilateral” interesul de la zăcământul petrolier, transferându-l unui operator intern.

4 țări din Europa l-au ”finanțat” pe Putin cu 62 de miliarde de euro. Cât a plătit România Rusiei. Dezvăluirile Centrului CREA

Fără nicio mențiune din partea Exxon sau a Kremlinului cu privire la planurile de a compensa corporația din Texas, este sigur să presupunem că aceasta va fi băgată în buzunar de Kremlin, adică o sumă de 4,6 miliarde de dolari (investițiile Exxon Mobil) ca urmare a acțiunilor Rusiei.

Cea mai mare parte din această sumă era legată de afacerea Sakhalin, de gaze naturale și petrol.

Declarând că exproprierea proprietății private este un instrument legitim al statului, Putin a bătut ultimul cui în sicriul Rusiei ca economie internațională. Este nevoie de o abordare mai rațională în care Occidentul să meargă în direcția opusă și să scoată Kremlinul din sistem său, în întregime.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#exxon mobil, #putin, #Putin Rusia, #Exxon, #Exxon rusia, #Rusia Exxon, #Sakhalin, #gaze naturale Rusia, #petrol Rusia , #Razboi Ucraina